Yleistä

Sovellus tai verkkopalvelu tarvitsee käyttäjän suostumuksen, että se voi käyttää päätelaitteen sijaintitietoja (GPS) käyttötarkoituksiin, jotka suostumusta kysyttäessä oli mainittu.

Suostumusta kysytään yleensä silloin, kun käyttäjä ottaa palvelun käyttöön ensimmäisen kerran tai viimeistään silloin, kun sovellus tai verkkosivu pyytää käyttäjän päätelaitteen sijaintitietoja ensimmäisen kerran. Sovellukset tallentavat käyttäjän suostumuksen, mutta selaimet saattavat kysyä käyttäjän suostumusta uudelleen tulevilla vierailuilla.

Päätelaitteen sijaintitietoja käytetään yleensä palvelun toimintojen, kuten sijaintiperusteisten säätietojen, tarjoamiseen tai sisällön personointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomien Supersää-sovellus hyödyntää käyttäjän päätelaitteen sijaintitietoja, jotta se voi tarjota sääennusteen juuri siihen paikkaan, missä käyttäjä milloinkin on. Koska monet verkkopalvelut toimivat mainosrahoitteisesti, käyttäjän sijaintia saatetaan käyttää myös sijaintiperusteisen mainonnan esittämiseen. Tavoitteena on tehdä mainonnasta käyttäjän kannalta mahdollisimman kiinnostavaa. Jos käyttäjä käyttää palvelua esimerkiksi Tampereen alueella, hän saattaa nähdä paikallisten kauppojen mainoksia. Jos sijaintia ei ole saatavilla tai käyttäjä ei ole antanut suostumusta päätelaitteensa sijaintietojen käytölle, käyttäjä näkee silti saman määrän mainontaa, mutta tällöin ne eivät välttämättä ole yhtä kiinnostavia kuin paikallisista palveluista tai tarjouksista kertovat mainokset.

Sanoma on sitoutunut käsittelemään käyttäjien päätelaitteiden sijaintitietoja harkitusti ja luottamuksellisesti Suomen lainsäädännön mukaan.

Paikannusmenetelmät

Matkapuhelimissa, tableteissa ja tietokoneissa on sisäänrakennettuna monenlaisia paikannusmenetelmiä. Ne voivat laskea sijaintinsa esimerkiksi GPS-satelliittien lähettämistä signaaleista. Kun sovellukset pyytävät saada päätelaitteen sijaintitietoja, laitteen käyttöjärjestelmä palauttaa sovellukselle laitteen arvioidut paikkakoordinaatit sekä arvion sijainnin virhemarginaalista.

Sijaintietojen käyttö ja tallennus

Palveluihin liittyvien toimintojen toteuttamisessa, kuten sijaintiperusteisten säätietojen näyttämisessä ja sisällön personoinnissa, käyttäjän päätelaitteelta saadut koordinaatit lähetetään palvelimelle, joka palauttaa käyttäjän sijaintia vastaavan sisällön käyttäjän päätelaitteeseen.

Kun päätelaitteen sijaintitietoja käsitellään mainonnan kohdentamiseksi, käyttäjän laitteelta saadut paikkakoordinaatit muokataan epätarkemmaksi tiedoksi sijainnista, esimerkiksi pinta-alaltaan laajoiksi postinumeroiksi, kaupungeiksi tai yhdistelmiksi ruututietokannan 250 x 250 metrin kokoisia sijaintiruutuja. Näiden perusteella muodostetaan mainonnan kohderyhmiä ja kohdennetaan mainontaa siten, että mainospalvelin palauttaa arvioituun sijaintiin perustuvan mainoksen sisällön. Tarkkoja päätelaitteen sijaintitietoja Sanoma ei luovuta kenellekään. 

Käyttäjän päätelaitteen sijainti voidaan myös muuttaa käyttäjän arvioiduksi kiinnostuksenkohteeksi: jos esimerkiksi käyttäjä avaa Sanoman sovelluksen usein jollain rautatieasemalla, saatamme liittää käyttäjän profiiliin arvion siitä, että käyttäjä matkustaa usein junilla, tai jos esimerkiksi käyttäjä käy usein urheilustadionilla tai musiikkitapahtumissa, voidaan käyttäjälle kohdentaa mainontaa samantyylisistä tilaisuuksista tai suositella palvelun sisältöä mielenkiinnon kohteiden perusteella. Käyttäjä voi  poistaa tällaiset tiedot peruuttamalla paikannusluvan ja nollaamalla laitteensa yksilöivän tunnisteen.

Käyttäjän vaikutusmahdollisuudet

Android-laitteet: Käyttäjä voi antaa suostumuksen päätelaitteen sijaintietojen käyttöön sovelluksen asetusten kautta. Suostumuksen voi peruuttaa milloin tahansa.

iOS-laitteet (Apple): Käyttäjä voi antaa suostumuksen päätelaitteen sijaintietojen käyttöön sovelluksen ja laitteen asetusten kautta. Suostumuksen voi peruuttaa milloin tahansa.

Windows-laitteet: Käyttäjä voi antaa suostumuksen päätelaitteen sijaintietojen käyttöön sovelluksen asetusten kautta. Suostumuksen voi peruuttaa milloin tahansa.