Helsingin Sanomat on Helsinki Priden pääyhteistyökumppani. Sanomalla kehitetään henkilöstön yhdenvertaisuutta ja luodaan monimuotoisuuden tueksi ja tietoisuuden parantamiseksi yhteistä sanastoa.

Sateenkaariliput liehuvat parhaillaan Sanomatalon katolla. Työ yhdenvertaisuuden edistämiseksi jatkuu ympäri vuoden.

Kesäkuu on kansainvälinen Pride-kuukausi, jolloin nostetaan eri tavoin esille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja yhdenvertaisuutta.

Suomen suurin Pride-tapahtuma on kesäkuun viimeisellä viikolla järjestettävä Helsinki Pride, jonka yhtenä pääyhteistyökumppanina on jälleen tänä vuonna Helsingin Sanomat. Osana yhteistyösopimusta Helsingin Sanomat tarjoaa Helsinki Priden mainossisällöille mediatilaa. Tapahtumaviikko huipentuu lauantaina 1. heinäkuuta kulkueeseen, johon Sanoman henkilöstö osallistuu omassa rekassaan.

Yhdenvertaisuussanasto luo ymmärrystä

Sanoman vastuullisuusverkosto koostaa parhaillaan toimitusten ja muun henkilöstön käyttöön sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevaa yhdenvertaisuussanastoa. Tavoitteena on tehdä vähemmistöihin liittyvää termistöä tutuksi ja lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä monimuotoisuudesta niin Sanoman sisällä kuin ympäröivässä yhteiskunnassa.

Monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden kehittämiseksi kysely henkilöstölle ja koulutusta tiedostamattomista ennakkoluuloista

Sateenkaariliput liehuvat parhaillaan Sanomatalon katolla ja sosiaalisen median kanavissamme. Pride-kuukauden juhlinnan lisäksi Sanoma edistää yhdenvertaisuutta ympäri vuoden. Viime joulukuussa yli 2 000 sanomalaista vastasi monimuotoisuus- ja yhdenvertaisuuskyselyyn.

Meille on tärkeää, että pystymme seuraamaan monimuotoisuus- ja yhdenvertaisuustyömme tuloksia ja teemme vaikuttavaa kehittämistyötä. Kyselyn perusteella sanomalaiset kokevat voivansa olla töissä aidosti omia itsejään, työkulttuurimme toivottaa kaikenlaiset ihmiset tervetulleiksi ja heitä arvostetaan taustaan katsomatta. Samalla tunnistimme kehittämiskohteita, kuten vähemmistöjen vahvempi huomiointi ja tukeminen, johdon aktiivinen rooli yhdenvertaisuuden edistämisessä ja tietoisuuden lisääminen oikeudenmukaisten ja tasapuolisten käytäntöjen varmistamiseksi, Sanoman vastuullisuudesta ja sijoittajasuhteista vastaava johtaja Kaisa Uurasmaa sanoo.

Kyselyn pohjalta Sanoma teki yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden kehittämissuunnitelman, jota parhaillaan viedään käytäntöön. Henkilöstölle on tarjottu koulutusta tiedostamattomista ennakkoluuloista ja esihenkilöille yhdenvertaisesta rekrytoinnista.  

Yksi Sanoma Media Finlandin johtamislupauksista, kohtaan ihmisen ihmisenä, tiivistää jo hyvin monimuotoisuus-, yhdenvertaisuus- ja osallisuustavoitteemme. Teemat ovat isoja, mutta teot niiden kehittämiseksi ovat usein hyvin käytännöllisiä – esimerkiksi esihenkilö-sanan käyttö sukupuolittuneen termin sijaan tai kaikille sukupuolille avoimet unisex-wc-tilat. Tulemme kannustamaan myös työntekijäverkostojen perustamiseen. Ne voivat vertaistuen ja yhteisten kokemusten jakamisen lisäksi vahvistaa vähemmistöjen ääntä kehitystyössä, Sanoma Media Finlandin viestinnästä ja työntekijäkokemuksesta vastaava johtaja Hanna Johde sanoo.

Pride-kuukausi näkyy Sanoman medioissa

Pride-kuukautta, sen tapahtumia ja ilmiöitä seurataan Sanoman medioissa journalistisin perustein. Tässä muutamia poimintoja jo julkaistuista sisällöistä:

HS Nyt: Pride-juttusarja Instagramissa ja Tiktokissa esittelee suomalaisia sateenkaari-ikoneita, jotka ovat omalla toiminnallaan vaikuttaneet siihen, että Suomessakin juhlitaan Pridea.

Aamulehti: Manse Pride täytti Tampereen kadut rakkaudella – Yhdenvertaisuuden mielenosoitusjuhla aiheutti kylmiä väreitä ja suuria hymyjä

Valkeakosken Sanomat: Valkeakoski Pride järjestetään jälleen – Tämän vuoden suojelijana Valkeakosken Sanomat

Tyrvään Sanomat: Sastamalalaista Amanda Skogsia, 25, pidetään heterona, koska on naimisissa miehen kanssa – Tämä oletus on kuitenkin väärä

Yhdenvertaisuuden edistäminen on osa Sanoman vastuullisuusstrategiaa. Sanoman monimuotoisuus- ja osallisuusohjeet määrittävät monimuotoista ja yhdenvertaista työpaikkaa koskevat tavoitteemme, jotka liittyvät muun muassa oikeudenmukaiseen kohteluun, yhtäläisiin mahdollisuuksiin, syrjintäkieltoon, palkkatasa-arvoon ja sukupuolineutraaliin kokemukseen.