Sanoma osallistuu tulevan talven energiansäästötalkoisiin laskemalla toimipaikkojen sisätilojen lämpötilaa yhdellä asteella. Lisäksi energitehokkuusinvestoinnit, käynnissä olevat toimitilauudistukset ja energiansäästövinkit työntekijöille tukevat talkoissa. 

”Haluamme kantaa kortemme kekoon poikkeuksellisen vaikeassa koko Eurooppaa koettelevassa energiakriisissä”, SMF:n talousjohtaja Juha Kauppinen sanoo.

Toimistotilojen huonelämpötilat tulevat olemaan keskimäärin 21–22 astetta. Muutos tehdään viikon 42 aikana. Energiansäästötoimissa huomioidaan toimitilojen terveellisyys ja turvallisuus.

Asteen pudotus pienentää lämmitysenergian tarvetta viidellä prosentilla, ja käytännössä tämä tarkoittaa noin 713 MWh kaukolämpöenergiaa eli keskimäärin yli 20 keskikokoisen omakotitalon vuosikulutuksen verran. Samalla vähennetään noin 105 hiilidioksiditonnin edestä vuoden 2022 päästöjä.

Jo tähän mennessä Sanoman suurimmissa kohteissa on kiinnitetty huomiota energiatehokkuuden kehittämiseen ja kohteissa on tehty merkittäviä investointeja. Energiatehokkuushankkeiden ansiosta Sanomatalossa on pystytty pudottamaan lämmitysenergian kulutusta 40 % ja sähkön osalta 10 %. Sanomalassa lämmitysenergian kulutus on laskenut 30 % ja sähkö 3 %. Muissa kiinteistöissä on tehty pienempiä toimenpiteitä ja kehitystyö jatkuu yhdessä vuokranantajien kanssa.

Sanomalla toteutetaan parhaillaan merkittävää toimitilojen uudistushanketta. Sen keskiössä on sekä työntekijäkokemuksen kehittäminen uudessa hybridimallissa että toimitilojen päivittäminen mahdollisimman ilmastoystävälliseksi.

”Sekä energiansäästötalkoot että toimitilojen uudistukset näkyvät päästöjen säästönä oman toiminnan päästöjemme osalta. Viime vuonna leikkasimme jo oman toiminnan päästöjämme 54 prosentilla siirtymällä uusiutuvaan sähköenergiaan ja oman toiminnan Scope 1 ja 2 päästöjen osuus Sanoman kaikista päästöistä laski 5 prosenttiin. Koko hankintaketjumme päästöjen osalta tavoitteenamme on olla hiilineutraali 2030 mennessä, mutta oman toiminnan osalta olemme jo huomattavasti lähempänä tavoitettamme”, Sanoman vastuullisuuspäällikkö Eveliina Nygren sanoo.

Sanomatalon ysikerroksen valaistus uusittiin keväällä 2022. Remontoiduissa tiloissa on nyt erittäin energiatehokkaat led-valaisimet ja esimerkiksi ysikerroksen valot säätyvät ympäröivän tilan valomäärän mukaan.  Muualla toimistotiloissa valaistusta ohjataan liiketunnistimilla. Kuva: Samuli Pulkkinen / SMF

Viisi vinkkiä työntekijöille energiansäästötalkoisiin:

  1. Astetta kestävämpi työmatka – kulje töihin lihasvoimin fillarilla tai kävellen tai käytä julkista liikennettä.

  2. Astetta enemmän portaita – vaikka modernit hissit kuluttavat yllättävän vähän energiaa, on jokaisella megawatilla merkitystä. Ota portaat käyttöön hissin sijaan ja samalla kunto kasvaa.

  3. Astetta vähemmän jätettä – vuosittain toimitiloissamme syntyy 5 200 tonnia jätettä. Jätteen kierrätys synnyttää kuljetukseen sekä jätteen käsittelyyn liittyviä päästöjä ja kuluttaa energiaa. Minimoi jätteet sekä toimistolla että kotona.

  4. Astetta vähemmän valoja – vaikka tilojemme valaistus on jo pitkälle automatisoitu, muutamissa tiloissamme on vielä valaisimen katkaisija. Napsauta valot pois päältä lähtiessäsi. Muista sammuttaa myös näytön virta.

  5. Astetta kestävämpi etäily – kurkkaa Astetta alemmas -sivulta vinkit kodin energiansäästöön, seuraa energiankäyttöä, laske lämpötilaa, lyhennä suihkuja ja harvenna saunakäyntejä.


Laskemalla lämpötiloja Sanoma osallistuu samalla kansalliseen Astetta alemmas -kampanjaan, jonka järjestävät yhteistyössä valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö, valtioneuvoston kanslia ja Sitra. Lue lisää kampanjasta.

Lue myös HS:n päivittyvä opas arjen säästöihin tästä linkistä.