Mari Markkanen vetää Ilta-Sanomien syventävien uutissisältöjen osastoa, jonka ytimessä on nimensä mukaisesti syventävä, tutkiva ja merkityksellinen journalismi.

Teksti Jenni Rinkinen, kuva Samuli Pulkkinen

Kaksi vuotta sitten Mari Markkanen listasi 20 asiaa, jotka oli oppinut työssään Kodin Kuvalehdessä. Yksi opeista kuului: muutos voi olla motivoivampaa kuin mukavuus. Oppi tuli tarpeeseen, sillä Markkanen oli lähdössä paikallislehden päätoimittajaksi Imatralle. Takana oli 20 työvuotta Sanomalla.

Marraskuussa 2023 Markkanen palasi Sanomalle. Mikään ei ajanut itärajalta pois, eikä Markkasen ajatuksissa ollut paluu silloin, kun hän lähti. Uusi työ Ilta-Sanomien syventävien sisältöjen esihenkilönä oli vain niin houkutteleva, että takaisin oli tultava.

Päätös ei ollut helppo, vaikka nyt paluuseen vetäviä syitä on helppo listata. Sellainen on esimerkiksi iso työyhteisö, jossa saa työskennellä huippuammattilaisten kanssa. Toinen syy on Suomen suurin yleisö, jolle voi tehdä vaikuttavaa journalismia näkyvästi.

Sanomalta lähtiessä Mari Markkasella oli kaksi tavoitetta. Tehdä unelmiensa paikallisjournalismia, joka pakottaa paikalliset joka aamu katsomaan, mitä asioista kirjoitetaan. Sekä se, että töissä olisi kivaa. Markkanen onnistui molemmissa, sen todistivat toimitus, esihenkilö ja analytiikka.

Ilta-Sanomiin palaaminen oli Markkaselle helppoa. Tuntui tervetulleelta, kun Sanomatalon kuppilassa vastaan tulleet kollegat vuosien varrelta halusivat halata ja toimituksessakin on edelleen töissä paljon vanhoja tuttuja. Paluuta helpotti myös, että lähtöä edeltäneessä keskustelussa Markkasta kannustettiin: aina voi palata.  

”Olen tajunnut, etteivät päätökset ole peruuttamattomia, vaan aina kannattaa hypätä uuteen – oli kyse sitten vaikka työkierrosta. Imatralla paikallislehdessä huomasin, kuinka valtavasti kaikesta Sanomalla oppimastani oli hyötyä. Ilman tätä Ilta-Sanomista ja aikakauslehdistä saamaani kokemusta en varmasti olisi onnistunut niin hyvin”, Markkanen sanoo.

Markkasella on vahva pohja päällikön tehtävistä. Hän ehti ensimmäisellä Sanoma-kierroksellaan olla 20 vuoden aikana toimituspäällikkönä Kodin Kuvalehdessä sekä Me Naisissa, Ilta-Sanomissa Markkanen oli Lontoon kirjeenvaihtajana sekä uutis- ja viihdetoimituksissa uutispäällikkönä.

Esihenkilöosaaminen lisäksi Markkanen kokee, että työurallaan hänellä on mennyt veriin muun muassa yleisölähtöisyys eli kenelle mediaa tehdään, aiheiden syvyyttäminen, otsikoinnin tärkeys, terävöittäminen, ilmiöittäminen ja työyhteisön innostaminen mukaan. Asioita, joita tarvittiin paikallismediassa ja joita tarvitaan valtakunnallisessa mediassa. Yhteneväisyyksiä valtakunnallisen median ja paikallisjournalismin välillä sekä työn tekemisen tavoissa on muitakin.

”Paikallislehdessä pitää miettiä aivan samalla lailla, mitä lukijat haluavat ja herättää tunteitakin. Myös työyhteisö toimii kaikkialla, jos siellä voidaan innostua yhdessä ja sitoudutaan selkeisiin tavoitteisiin”, Markkanen sanoo ja jatkaa yhteisten asioiden listaa:

  • Ihmiset arvostavat journalismia, joka on kriittistä, perehtynyttä ja asiantuntevaa.
  • Parhaat jutut jättävät muistijälkiä ja herättävät muitakin tunteita kuin pöyristystä.
  • Analytiikka on hyvä renki, joka näyttää lukijoiden kiinnostuksen: Seurataan, mitkä jutut vetävät ja opitaan onnistumisista. Parhaat jutut paitsi vetävät myös lisäävät ymmärrystä. 
  • Tavoitteeksi kannattaa ottaa jatkuva oppiminen ja riman nostaminen.
  • Vaivaa täytyy nähdä: skuuppeja saa omalla työllä, kun penkoo ja kyselee sitkeästi.
  • Tehtävämme on auttaa ymmärtämään yhteiskuntaa sekä edistää läpinäkyvyyttä ja demokratiaa: lukijoille on joskus syytä kertoa, miksi juttu tehdään ja avata toimituksen työtä.
  • Toimittajan työ on vaikeaa ja haastavaa, mutta kiinnostavaa: saamme käyttää omaa osaamistamme muiden hyödyksi.
  • Kukaan ei ole mitään yksin.
  • Murrosmaailmassa kaikkea ei voi tehdä, tärkeää on nähdä, mihin kannattaa keskittyä.
  • Mitään sellaista, mitä on ”aina ennen tehty”, ei ole pakko tehdä. Onnistumisia tarvitaan mutta kokeilemalla oppii. 

Edellisen kerran Markkanen työskenteli Ilta-Sanomissa 12 vuotta sitten. Tuolloin verkko ei ollut niin määräävässä asemassa mitä nyt. IS:n asema Suomen johtavana digimediana oli myös iso syy sille, miksi Markkanen halusi takaisin Sanomalle.

”On mahtavaa päästä perustamaan uutta osastoa ja miettimään, mitä Ilta-Sanomien syventävien uutissisältöjen osasto voi tarjota tässä maailmassa, jossa tarjotaan jo niin paljon kaikkea. Tavoitteena on nimensä mukaisesti syventävä, tutkiva ja merkityksellinen journalismi”, Mari Markkanen sanoo.