Kuva on vuoden 2023 Wanaja Festivaaleilta. Kuvaaja: Jaakko Meyn

Teksti Jenni Rinkinen 

Nelonen Media Live on sitoutunut rakentamaan polun hiilineutraaliin ja kestävään tapahtumaan yhdessä tapahtumakumppaniensa kanssa. Työtä ohjaa Nelonen Media Liven lupaus Paremman huomisen tapahtumista. Tavoitteena on tuottaa hiilineutraaleja, saavutettavia, kestäviä, yhteisöllisiä,  turvallisia, reiluja ja viihdyttäviä tapahtumia.

Kysyimme Nelonen Media Liven vastuullisuusohjelman vetäjältä, Head of Production Anniina Havukaiselta, missä vastuullisuuslupausten kanssa mennään.

Hiilineutraalius: Nelonen Media Live laskee hiilijalanjälkensä, ja pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä.

”Vuosittain laskemme festareiden päästöt kolmannen osapuolen kanssa kehitetyn ja varmennetun laskentamallin avulla.

Vuonna 2023 kaikkien festareiden yhteenlasketut päästöt olivat 8 700 tCO₂e (2022: 8 500). Kokonaispäästöt pysyivät tasaisina vuonna 2023, vaikka tapahtumien kävijämäärä kasvoi 3 %. Yksittäisen tapahtumakävijän keskimääräinen päästö oli 59,4 kgCO₂e (2022: 60,2). Päästöt yksittäistä tapahtumakävijää kohden laskivat hieman.

Kehitämme jatkuvasti työtämme tapahtumapäästöjen vähentämiseksi ja vuonna 2023 lisäsimme muun muassa vähähiilisten polttoaineiden käyttöä kuljetuksissa sekä generaattoreissa. Tapahtumien merkittävimmät päästöt syntyvät etenkin osallistujien matkoista tapahtumapaikalle, ja kannustamme asiakkaita saapumaan tapahtumiin julkisilla kulkuneuvoilla tai kimppakyydeillä. Myös yhteiskunnan vähähiilistyminen sekä kumppaniemme teot päästöjen vähentämiseksi auttavat tavoitteen saavuttamisessa.”

Saavutettavuus: Tapahtumamme ovat esteettömiä, saavutettavia ja syrjintävapaita. Avustaja pääsee asiakkaan mukana tapahtumaan.

”Selkeytimme avustajakäytäntöämme, ja myynnissä on nyt perinteisen pyörätuolilipun lisäksi tavalliset avustajaliput kaikille avustajaa tarvitseville asiakkaille. Avustajalippu on maksuton. Olemme lisänneet tietoa tapahtumien esteettömyydestä ja ottaneet käyttöön erilliset saapumiskirjeet avustajaa tarvitseville asiakkaille. Olennainen tieto tapahtumista on tarjolla myös selkokielellä.

Olemme kouluttautuneet ja järjestäneet työpajoja aiheesta sekä perehdyttäneet henkilökuntaamme. Olemme myös ottaneet käyttöön vessapassin tapahtumissamme, jonka avulla pyrimme madaltamaan esimerkiksi suolistosairauksista kärsivien asiakkaiden kynnystä osallistua festivaalille. Vessapassilla asiakas voi käyttää kaikkia tapahtuman yleisöalueen wc-tiloja ilman erillistä maksua.

Tulevaisuudessa lisäämme avointa selkokielistä viestintää ja pyrimme jatkuvasti löytämään ratkaisuja, joilla voimme parantaa asiakkaiden yhdenvertaisuutta tapahtumissamme.”

Kestävyys: Rakennamme tapahtumiamme kestävästi, teemme resurssiviisaita hankintoja sekä minimoimme jätekuormamme.

”Johdamme ympäristötyötämme Suomen luonnonsuojeluliiton Ekokompassi-järjestelmän avulla, joka tukee ympäristövaikutusten jatkuvaa seurantaa. Olemme tehneet paljon pieniä toimenpiteitä ympäristönäkökulmien huomioimiseksi:

Olemme lisänneet kierrätysmahdollisuuksia tapahtumissa ja tehostaneet panttitoimintaa.

Teemme hankintoja harkiten ja mahdollisuuksien mukaan ekologisesti.

Vuokraamme suurimman osan kalustostamme sekä pyrimme valitsemaan ympäristöystävällisen vaihtoehdon.

Rannekkeemme on valmistettu kierrätyspolyesterista ja osa festivaaliemme t-paidoista on luomupuuvillaisia. Mikäli hankimme uusia kankaita tai materiaaleja, pyrimme siihen, että tuotteet saavat vähintään kolme käyttökertaa. Jos jokin menee rikki, korjaamme sen ennen kuin hankimme uuden.

Olemme lisänneet kasvisruokavaihtoehtojen määrää eikä backstage-, henkilökunta- ja vip-cateringeissa käytettävästä kahvista synny lainkaan kahvinpurua tai hävikkiä. Olemme lisänneet kauramaidon määrää.

Liityimme Kestävän Musiikkialan Elma-verkostoon ja olemme osallistuneet elävän musiikkialan hiilijalanjäljen laskentaan.

Tulemme testaamaan kierrätyspisteitä, joissa on ihminen varmistamassa ja opastamassa lajittelua sekä ratkomme pizzalaatikoista syntyvää jäteongelmaa.”

Yhteisöllisyys: Teemme festivaaleja yhdessä kumppanien ja yhteisöjen kanssa – osallistumme paikalliseen kehittämiseen sekä alan edunvalvontaan sekä edellytämme kumppaneiltammekin sitoutumista yhdessä kehittämiseen ja tapahtumalupauksiimme.

Yhdessä tekeminen on tekemisiemme taustalla ja tapahtumiemme lähtökohta.

Käytämme mahdollisuuksien mukaan paikallisia kumppaneita. Paikalliskumppaneidemme määrä on kasvanut vuosittain ja viime vuonna teimme yhteistyötä jo 138:n yrityksen kanssa, kun vuonna 2021 kumppaneiden määrä oli 33. Olemme voineet tarjota esimerkiksi artisteille jyväskyläläistä, vegaanista parmesaania ja kuopiolaisia kalakukkoja, asiakkaille kauppakeskusten ja jääkiekkojoukkueiden elämyksiä sekä henkilökunnalle lähikauppiaan välipalapatukoita sekä tamperelaisia sukkia.

Tarjoamme lukuisille urheiluseuroille varainhankintamahdollisuuksia tapahtumissamme, ja seurojen määrä sekä sitoutuminen tapahtumiimme on ollut nousujohteista. Vuonna 2021 meillä oli 30 yhteistyöseuraa ja vuonna 2023 seuroja oli 105.

Olemme mukana edunvalvonnassa esimerkiksi LiveFINin, Tapahtumateollisuuden sekä Maran Festivaalityöryhmän kautta, jonka lisäksi osallistumme tapahtumapaikkakuntiemme kehittämiseen erilaisissa kokoonpanoissa – viimeisimpänä Jyväskylän kaupungin matkailu- ja tapahtumastrategian päivityksessä sekä Himoksen alueen viitesuunnitelman laatimisessa.

Jatkamme työtä aluetaloudellisten vaikutusten kartoittamisessa.”

Turvallisuus: Järjestämme turvallisia tapahtumia ja noudatamme kulloinkin voimassa olevia turvallisuus- ja hygieniaohjeita. Käytämme ammattitaitoisia toimijoita ja keskustelemme viranomaisten kanssa.

”Perinteisesti tapahtumaturvallisuudeksi laskettavan palo-, pelastus-, yleisö- ja terveysturvallisuuden (security) lisäksi olemme keskittyneet turvallisuuden tunteeseen (safety). Vuonna 2022 avasimme anonyymin yhteydenottokanavan häirintätilanteita varten sekä perustimme Hyvistiimin käsittelemään niitä. Otimme vuoden 2023 festareilla käyttöön Turvallisemman tilan -periaatteet. Tulevaisuudessa yhdistämme periaatteet myös lippukauppaan, jolloin asiakas sitoutuu jo pääsylippua ostaessaan yhteisiin sääntöihin.

Osa tuottajistamme on osallistunut Tapahtumaturvallisuusfoorumiin, jossa on käyty läpi tapahtumien ensiaputilanteita, turvallisuusviestintää, rakennusturvallisuutta sekä isojen yleisötilaisuuksien turvallisuusjohtamista. Seuraamme entistä tarkemmin työsuojelullisia asioita: asianmukaista vaatetusta, työkuormaa, työvuoroja sekä työssä jaksamista.”

Reiluus: Teemme tapahtumia ammattilaisvoimin ja maksamme reilua palkkaa.

”Olemme panostaneet henkilökunnan hyvinvointiin kehittämällä perehdytystä sekä tapahtumien taukotiloja.

Teemme säännöllisesti henkilöstökyselyitä, joilla keräämme vuosittain tietoa henkilökuntamme hyvinvoinnista, toiveista ja tarpeista. Vuonna 2022 henkilöstökyselymme arvosana työntekijäkokemuksesta oli 3,99, ja vuonna 2023 se oli 4,26 (asteikko 1–5).

Tapahtumissa työskentelee sekä vakituista henkilökuntaa että kausityöntekijöitä, joille maksetaan joko kuukausi- tai tuntipalkkaa. Kaikille harjoittelijoille maksamme myös palkkion.”

Viihdyttävyys: Järjestämme monipuolisesti tapahtumia Helsingistä Ouluun ja Tampereelta Kuopioon, tarjoamme monipuolisia esiintymismahdollisuuksia ja maksamme reilut korvaukset.

Vuonna 2021 järjestimme 11 festivaalia 9 paikkakunnalla, vuosina 2022 ja 2023 festivaaleja oli 13 ja paikkakuntia 10.

Tapahtumiemme kävijämäärä on noussut vuosittain: tapahtumissamme vieraili 142 263 kävijää vuonna 2021, 267 706 kävijää vuonna 2022 ja vuonna 2023 kävijöitä oli 277 101. Myös artistien määrä on vaihdellut vuosittain: 2021 esiintyjiä oli 191, seuraavana vuonna 320 ja vuonna 2023 esiintyjiä oli 315.

Vuonna 2022 lanseerasimme tapahtumiin bäkkärilounge-konseptin, joka on mahdollistanut takahuonetarjoilujen valikoiman kasvattamisen ja tasapuolisen tarjoamisen kaikille artistiryhmille, lisännyt alkoholittomien tuotteiden valikoimaa sekä vähentänyt tarjoilusta syntyvää hävikkiä.

Aloitimme vuonna 2023 yhdessä Teoston kanssa Uudet Soundit -kampanjan, jossa haimme uusia artisteja esiintyjiksi tapahtumiimme. Uudet artistit esiintyvät kesän 2024 RMJ:ssä, Suomipop Festivaali Jyväskylässä ja Kuopiorockissa.

Asiakkaat ovat viihtyneet tapahtumissamme: kävijäarvosana viihtymisestä on vaihdellut ollut 4,03–4,07 välillä, vuonna 2023 se oli 4,04 (kokonaisarvosana, ohjelma, esiintyjät, tunnelma, viihtyvyys, syy tulla tapahtumaan, alueohjelma).”

Nelonen Media Live on yksi Suomen suurimmista festivaali- ja tapahtumajärjestäjistä, joka tuottaa vuosittain yhteensä yli 20 festivaalia, konserttia ja risteilyä ympäri Suomen. Nelonen Media Liven tuottamia festivaaleja ovat mm. Rockfest, Himos Juhannus, Iskelmä Festivaalit Himoksella ja Porissa, Suomipop Festivaalit Jyväskylässä ja Oulussa sekä Kuopiorock -festivaali. Nelonen Media Live on osa Sanoma-konsernia.