Sanoman sisäinen mentorointi vahvisti osaamista, rohkaisi muutoksessa ja antoi tilaa merkityksellisille kohtaamisille – ”Jatkuisipa tämä ohjelma ikuisesti”

25.04.2024

Töissä Sanomalla Sanoma Media Finland

Helsingin Sanomien sometoimittaja Inkeri Harju ja Ilta-Sanomien pitkäaikainen päätoimittaja Ulla Appelsin muodostivat kahdeksan kuukauden ajan aktori-mentori-parin. "Jokainen kohtaaminen tuntui merkitykselliseltä", Appelsin sanoo.

Teksti Sanna Saarikangas 
Kuvat Samuli Pulkkinen

Kahdeksan kuukautta, kahdeksankymmentä osallistujaa. Oman osaamisen tunnistamista ja kehittämistä, muutoksiin sopeutumista, uusia ihmissuhteita. Onko kyseessä kevään kuumin reality-show? Ei, vaan viidettä kertaa järjestetty Sanoman sisäinen mentorointiohjelma.

Mentorointiohjelmaan hakeneista osallistujista muodostetaan mentori-aktori-parit, jotka osallistuvat sekä kaikille yhteisiin koulutustilaisuuksiin että kahdenkeskisiin mentorointitapaamisiin. Tällä viikolla päätöstilaisuuteen huipentunut tuorein mentorimatka on kerännyt osallistujilta ylistävää palautetta ja myös kehitysehdotuksia tulevia vuosia varten. Kysyimme mukana olleilta, mikä sai lähtemään mukaan ohjelmaan ja mikä mentoroinnissa oli parasta.

”Sain valtavasti neuvoja ja näkemystä, mutta ennen kaikkea rohkaisua”
Helsingin Sanomien sometoimittaja Inkeri Harju

Ilta-Sanomien pitkäaikainen päätoimittaja Ulla Appelsin oli ensimmäistä kertaa mukana mentorointiohjelmassa. 

”Aloin pohtia, voisiko minulla näillä palvelusvuosilla olla kenties jotain annettavaa jollekin toiselle. Kiinnosti myös tavata uusia ihmisiä ja kuulla erilaisia näkemyksiä.” 

Appelsinin kahdesta mentoroitavasta toinen oli Helsingin Sanomien sometoimittajana työskentelevä Inkeri Harju

”Olin urallani tilanteessa, jossa tykkäsin nykyisestä työstäni, mutta uran suunta ja tulevaisuus oli hämärän peitossa. Tämän pohtimiseen ja oman uran miettimiseen hain mentorilta apua. Lisäksi pohdimme myös, miten voisin rikastuttaa vapaa-aikaani."

”Mentorointivuoden aikana moni asia omassa työssäni muuttui. Muutosten keskellä mentorista oli paljon apua. Sain Ullalta valtavasti neuvoja ja näkemystä, mutta ennen kaikkea rohkaisua. Siitä iso kiitos. Kaikki tapaamisemme olivat hyödyllisiä ja lähdin aina tapaamisesta vähän kevyemmin mielin”, Inkeri Harju kuvaa. 

Oli hienoa saada ikkuna erilaiseen maailmaan, kuunnella näkemyksiä ja pystyä katsomaan asioita eri perspektiivistä.
Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin

Ulla Appelsinille parasta oli toisen ihmisen kohtaaminen ja luottamus.

”Oli hienoa saada ikkuna erilaiseen maailmaan, kuunnella näkemyksiä ja pystyä katsomaan asioita eri perspektiivistä. Jokainen kohtaaminen tuntui merkitykselliseltä. Olen hyvin kiitollinen jokaisesta tapaamisesta ja koen itse oppineeni matkan varrella: näkemykset ovat saaneet minut miettimään myös oman työpaikkani osalta, miten joitain asioita voisi tehdä paremmin.

Matkan aikana syntyi myös sellaista aitoa kiintymystä, että vilpittömästi toivon molempien aktoreideni pärjäävän hyvin jatkossa. Ja jos ja kun näin käy, tiedän jo nyt olevani kehityksestä iloinen. Ja jos voi sanoa näin, niin vähän ylpeäkin”, Ulla Appelsin sanoo. 

Nelosen tapahtumien markkinointia vetävä Matti Markkola ja Videolle-tiimin asiakasvastaava Eeva Saleva ovat tyytyväisiä mentorimatkaan. "Parasta oli rento, avoin ja hauska mentori-aktori-suhde", Saleva sanoo.

Sanoman mentorointiohjelmaan osallistuu sekä uran alkuvaiheessa olevia että kymmeniä vuosia talossa työskennelleitä. Mentorina toimiminen ei kuitenkaan välttämättä tunnu luontevalta pitkänkään uran tehneelle.

”Alussa tuntui kuin olisi tullut lähdettyä johonkin aivan mahdottomaan. Tuli ihan valelääkäri- ja huijarisyndroomaisia fiiliksiä. Mutta kun vaan luotti prosessiin, ja itseensäkin, niin homma alkoi toimia”, sanoo Nelonen Media Liven tapahtumien markkinointia vetävä Matti Markkola.

Markkolan aktorina oli Sanoma B2B:n Videolle-tiimin asiakasvastaava Eeva Saleva, joka kaipasi tilaisuutta tarkastella omaa työtä ja urakehitystä tavallista arkea laajemmasta perspektiivistä. 

”Toivoin, että mentorointimatkan aikana minulle kirkastuisi, millaista kasvua ja kehitystä lähtisin tavoittelemaan lähivuosien aikana työelämässä, ja millaisia proaktiivisia askeleita tämä vaatisi. Toivoin myös, että oppisin sanoittamaan paremmin osaamistani.”

Tapaamiset olivat aina sopivan terapeuttisia ja kaukana tavallisesta arjesta.
Videolle-tiimin asiakasvastaava Eeva Saleva

Eeva Salevalle ohjelmassa parasta oli rento, avoin ja hauska mentori-aktori-suhde. 

”Tapaamiset olivat aina sopivan terapeuttisia ja kaukana tavallisesta arjesta. Pystyi ottamaan etäisyyttä arkisiin teemoihin ja miettimään kokonaiskuvaa. Matille suurkiitos hienosta ja antoisasta matkasta. Toivottavasti matka jatkuu epävirallisesti!”

Matti Markkolan mentorimatka eteni alun epävarmuuksista yllättäviinkin tuloksiin. 

”Aluksi ensisijaisesti itsekkäästi ajattelin, että tästä voisi olla hyötyä itselle. Loppujen lopuksi taisi käydä niin, että pääsi ihan ainutlaatuisella tavalla vaikuttamaan toisen (työ)elämään enemmän kuin omaansa”, Markkola summaa.

Mentorointiohjelman avaustilaisuudessa syksyllä 2023 käytiin läpi muun muassa läsnäolon merkitystä. Kouluttajana Satu Ketopelto.

Mentoroinnin tavoitteena on jakaa osaamista yli yksikkörajojen eivätkä mentori-aktori-parien osapuolet välttämättä tee samaa työtä tai ole arjessa muuten tekemisissä keskenään. Joissain tilanteissa eri puolilla Sanomaa työskentely myös helpottaa luottamuksellisten keskustelujen käyntiä.

”Mentorointiohjelma antaa osallistujille uutta osaamista ja näkemystä, mutta myös luo suhteita ihmisten välille, auttaa ymmärtämään Sanoman toimintaa laajemmin ja katsomaan asioita uusista näkökulmista. Palautteen perusteella se voi myös antaa työhön lisää merkitystä ja motivaatiota. Kaikki tuo on meille työyhteisönä ja organisaationa tosi arvokasta”, Sanomalla osaamisen kehittämisestä vastaava Jonna Savinen sanoo.

”Mentoroinnin houkuttelevana puolena oli mahdollisuus saada kokemusta asiakastyöstä käytännössä ja saada vertaistukea. Uskon vahvasti mentoroinnin hyödyllisyyteen, koen, että mentorointi voi lisätä työtyytyväisyyttä, ammatillista kehitystä ja sitoutumista organisaatioon. Kiitos Sanoma tämän mahdollistamisesta!” Mia Nyberg, Business Analyst Sanoma Prosta sanoo.

Nybergin mentoroitavana oli Sanoma Manun lehtipainossa palveluasiantuntijana työskentelevä Marianne Kulve, jolle parasta oli mentorin ja sparraajan voimaannuttava vaikutus.

"Ohjelmaan osallistuminen auttoi minua ratkomaan ja selviytymään useammastakin hankalasta tilanteesta mentorini avustuksella. Iso kiitos sinulle Mia, sain paljon. Taidokkaasti johdatit minut ymmärtämään reaktioitani ja sitä kautta pystyn järkeistämään toimintaani. Positiivisen palautteen voima on hämmentävän voimaannuttava, kiitos että kuljit kanssani ohjelman läpi”, Kulve sanoo.

”Positiivisen palautteen voima on hämmentävän voimaannuttava”
Sanoma Manun palveluasiantuntija Marianne Kulve

Yksi mentori-aktori-pareista oli B2B-mediamyynnissä myyntipäällikkönä työskentelevä Ville Juntunen ja kuluttajamyynnin puolella F2F- ja tapahtumamyynnistä vastaava myyntipäällikkö Suvi Jylhä. Miten osuivat yksiin kahden myyntipäällikön toiveet ja tavoitteet?

”Ylivoimaisesti parasta antia olivat Suvin kanssa käydyt keskustelut, jossa huolimatta mentorin roolista, sain olla jakamassa omia kokemuksiani, mutta samalla myös reflektoida omaa ajatteluani hyvän vastinparin kanssa”, Ville Juntunen sanoo.

”Kiitos Ville, että lähdit matkalle mukaan! Olen todella kiitollinen tuestasi ja ohjauksestasi. Edelleen jaksan ihmetellä, kuinka hyvä ja osuva mentori minulle oli valittu. Ja kiitos myös työnantajalle tästä mahdollisuudesta. Mentorointiohjelma on ollut erittäin hyödyllinen. Ja mikä etuoikeus tutustua ammattilaisiin, joita ei muuten kohtaisi!” Suvi Jylhä sanoo. 

Mentoroinnin ytimessä on osaamisen kehittäminen ja jakaminen. Kahdenkeskisten mentorointitapaamisten lisäksi ohjelmaan sisältyi kaikille yhteisiä koulutustilaisuuksia.

Mitä hyötyä Sanoman kaltaiselle yritykselle voi olla sisäisestä mentorointiohjelmasta?

”Media-ala kehittyy jatkuvasti ja osaamisen kehittäminen on tärkeä tulevaisuuden menestystä vahvistava tekijä. Mentoroinnissa keskiössä on osaamisen jakaminen ja toisilta oppiminen, mikä tukee yksilöiden tiedon, taitojen, osaamisen ja ajatusten jakamista yli yksikkörajojen. Mentoroinnilla on myös työhyvinvointiin vahva positiivinen vaikutus”, sanoo Sami Majaniemi, mentoriohjelman vetäjä ja valmentaja. 

Entä mitä sanovat ohjelmaan juuri osallistuneet mentoroitavat, kannattiko?

”Mentoriohjelma on superhieno mahdollisuus – tähän kannattaa todellakin tarttua, jos mahdollista! Se, että voi työajalla reflektoida juuri niitä työelämän teemoja ja haasteita kuin itse haluaa, tuntuu tosi arvokkaalta ja hienolta”, sanoo Eeva Saleva.

”Lämpimästi suosittelen osallistumista. Meillä jokaisella on annettavaa työyhteisölle ja meillä jokaisella on muilta opittavaa. On hienoa, että työnantaja hyödyntää ja tarjoaa mahdollisuuden oppia toisilta. Mahdollisuus palkitsee kaikki osapuolet”, toteaa Marianne Kulve.

Inkeri Harju tiivistää neljään sanaan mentorisuhteen merkityksen:

”Jatkuisipa tämä ohjelma ikuisesti.” 

Positiivisista palautteista voi päätellä, että mentorointiohjelmalle on tulevaisuudessakin tilausta. Seuraava tuotantokausi onkin jo suunnitteilla.

Viidettä kertaa järjestetty Sanoman mentorointiohjelma päättyi kaikkien 80 osallistujan yhteiseen kokoontumiseen. Ohjelman valmentaja Sami Majaniemi muistuttaa, että mentoroinnissa ja valmennuksissa saatuja oppeja voi hyödyntää monissa työelämään liittyvissä tehtävissä ja tilanteissa.