Festareista vastaava Laura Väli-Torala on kesällä kuusi viikkoa tien päällä – ”Mulle tämä on unelmaduuni”

30.05.2024

Sanoma Media Finland Vastuullisuus Töissä Sanomalla

Nelonen Media Liven Laura Väli-Toralalla on vastuullaan kaikki Himoksella järjestettävät kesäfestarit. Kuvassa Väli-Torala on Jysärissä ja kuvan on ottanut Camilla Hanhirova

Teksti Jenni Rinkinen

Viime kesänä Laura Väli-Torala katsoi Antti Tuiskun loppuunmyytyä keikkaa juhannusfestareilla ja mietti: ”Nuori estoton energia ja livemusan tunne on ihan mieletöntä.”

Keikalta Väli-Toralan ja hänen tiiminsä matka jatkui kenties yöuinnille tai sauna+hodari-grillailuhetkeen. Molempia paikalla ollut porukka ehti kesän aikana tehdä.

”Jos tapahtumassa on aikaa seurailla tapahtuman sujuvuutta, on työt tehty hyvin. Virallinen vapaa-aika on melko vähäistä ja keikkoja seuraillaan sivusilmällä. Samalla tarkkaillaan, miten ihmiset liikkuvat ja toimiiko kaikki kentällä”, Väli-Torala sanoo.

Virallinen vapaa-aika on melko vähäistä ja keikkoja seuraillaan sivusilmällä.
Laura Väli-Torala

Tulevan festarikesän kohokohta on vasta tulossa ja käynnissä on kiireisin aika vuodesta.

Nelonen Media Liven kesän 2024 ensimmäiset festarit vietetään juhannuksena Himoksella, Raumalla ja Tahkolla. Himoksen juhannuksen jälkeen Jämsässä juhlitaan vielä Iskelmän ja Jysärin parissa, ja kaikista Himoksen festareista vastaa tapahtumatuottaja Laura Väli-Torala.

Kolme vuotta  sitten kausityöntekijäksi tulleelle Väli-Toralalle hyppy festarituottamisen päävastuuseen tapahtui nopeasti.

”Olen hyvä ihmisten kanssa, osaan ratkoa pulmia ja tykkään molemmista kamalasti. Olen mukautumiskykyinen ja sosiaalinen pyörittäminen on itselle sekä kivaa että aika luontaista”, Väli-Torala sanoo.

Laura Väli-Toralan työhön ei kuulu tapahtumien ohjelma eikä markkinointi, mutta ihan kaikki muu kuuluu. Esimerkiksi:

  • Aluesuunnittelu: missä ovat lavat, ruokapisteet, vessat, majoitukset. Kun se tiedetään, piirretään kartat ja jaetaan ne viranomaisille ja alihankkijoille.
  • Luvista huolehtiminen
  • Hankinnat: kaikki infraan liittyvä festaripasseista t-paitoihin ja kalustoon kuten bajamajoihin, aitoihin ja ruokapalveluihin.
  • Palvelukokonaisuudet, joita ovat asiakkaat, henkilökunta, myös kausityöntekijät sekä artistit.
  • Budjettivastuu: paljonko rahaa on käytettävissä, ja miten se jaetaan.
  • Sopimusten uusiminen
  • Työn priorisointi ja töiden jakaminen

Joustavuutta ja uusien suunnitelmien keksimistä isojen festareiden järjestämisessä tarvitaan. Sekin vaatii mukautumiskykyä, että samassa työkaveriporukassa ollaan putkeen kuusi viikkoa lähes yötä päivää. Väli-Toralan tuotantotiimissä tämä tarkoittaa työparia, kahta assistenttia ja kolmea harjoittelijaa, joille maksetaan harjoittelukorvausta.

”Mulle tämä on unelmaduuni. Viihdyn, koska työn vuosirytmi on tosi kiva, ja se sisältää erilaisia hetkiä. Projektiluontoisuus takaa sen, ettei heti kyllästy”, Väli-Torala sanoo.

Viihdyn, koska työn vuosirytmi on tosi kiva, ja se sisältää erilaisia hetkiä. Projektiluontoisuus takaa sen, ettei heti kyllästy.
Laura Väli-Torala

Niin se vuosirytmi.

Festareiden tuottaminen poikkeaa monen asiantuntijan ja toimihenkilön työstä siinä, että festareita tehdään koko kesä ja työ tehdään liikkeessä ja tapahtumapaikoilla. Palautumisen aika on syksyllä, jolloin on luvassa pitkä loma.

Talvella tehdään tapahtumia myös – Väli-Torala esimerkiksi vastaa Emma-gaalasta – mutta työrytmi on vapaampi.

”Tehdään kehittämis- ja taustatyötä, pohditaan asiakaskokemusta, henkilöstön hyvinvointia, matkustustapoja, kierrätystä ja muita vastuullisuusasioita”, Väli-Torala sanoo.

Väli-Torala on mukana Nelonen Media Liven vastuullisuustyöryhmässä, joka on sitoutunut rakentamaan polun hiilineutraaliin ja kestävään tapahtumaan yhdessä tapahtumakumppaniensa kanssa. Työtä ohjaa Nelonen Media Liven lupaus Paremman huomisen tapahtumista. Tavoitteena on tuottaa hiilineutraaleja, saavutettavia, kestäviä, yhteisöllisiä, turvallisia, reiluja ja viihdyttäviä tapahtumia.

Mutta juuri nyt Laura Väli-Toralan päivät täyttyvät kokouksista, viime hetken suunnitelmista, työntekijöiden perehdyttämisestä, lipunmyynnin seuraamisesta.

Kuvassa Laura Väli-Torala on Suomi Pop -festivaalilla Jyväskylässä. Kuva: Henri Juvonen

Viikkoa ennen jokaisen tapahtuman alkua käynnistyy nelonenmedialiveläisten nimeänä raksaviikko. Silloin lavarekat alkavat ajaa kentälle, ruokarekat saapuvat, asiakaspalvelupisteitä aletaan laittaa, leirintäalueet aidataan, rakennetaan vastaanottopisteitä ja opasteita, on somistusta ja markkinointia. Ensimmäinen raksaviikko alkaa jo kolmen viikon päästä.

Tavoitteita kesälle 2024 on kaksi:

Festareiden tulee olla elämyksellinen asiakkaille: ”Ihmiset tulevat musiikin takia, mutta tarvitaan myös joku pieni yllätyksellinen aktiviteetti, vippipalveluita ja aina vaihtuvaa alueohjelmaa.”

Henkilökunnalla tulee olla kiva tulla töihin: ”Me tehdään niin paljon töitä ja intensiivisesti, että yhdessä tulee olla rentoa ja helppoa ja täytyy olla turvallinen olo tehdä töitä”, Väli-Torala sanoo.

Festarit ovat ulkoilmatapahtumia. Kysytään siis vielä: Mitä säätä Laura Väli-Torala toivoo ensi kesälle?

”Kohtuullista aurinkoa ja selkeää.”

Se tarkoittaa, ettei pieni sade haittaa. Haasteita tuovat myrskytuulet, jotka voivat olla haastavia väliaikaisten rakenteiden osalta sekä helle, jolloin ihmiset pyörtyilevät.

”Siitäkin selvitään. Olemme Suomessa tottuneet säiden vaihteluihin. Pääasia on aina turvallisuus, se edellä mennään”, Laura Väli-Torala sanoo.

Nelonen Media Live on yksi Suomen suurimmista festivaali- ja tapahtumajärjestäjistä, joka tuottaa vuosittain yhteensä yli 20 festivaalia, konserttia ja risteilyä ympäri Suomen. Kesällä 2024 Nelonen Media Live järjestää 12 festaria. Nelonen Media Live on osa Sanoma-konsernia.