Kodin Kuvalehden juttu yhdisti Aki Tykin ja jo menehtyneen runoilija Aija Anderssonin – lopputuloksena oli laulu lähtemisestä

22.03.2024

Sanoma Media Finland Journalismi Töissä Sanomalla

Laulaja Aki Tykki vieraili harmaana torstaina Kodin Kuvalehden ja ET:n toimitusten tapaamisessa.

Pieni tarina siitä, miten journalismi vaikuttaa elämään ja joskus elämän jälkeenkin.

Teksti Hanna Johde, kuvat Samuli Pulkkinen

Kodin Kuvalehden Anna Pihlajaniemi kirjoitti Hyvä vuosi -artikkelissa runoilija Aija Anderssonin vakavasta sairaudesta ja siitä, miten hän ei halunnut käyttää viimeistä vuottaan suremiseen vaan mahdollisimman onnelliseen, tavalliseen elämään. Juttu oli yksi kolmesta Vuoden juttu -ehdokkaasta Suuri Journalistipalkinto -kilpailussa vuonna 2023.

”Tarina on erilainen kuin monet muut jutut kuoleman lähestymisestä kertovat jutut. Nyyhkytarinan sijaan Pihlajaniemi kertoo Aijan arkisista hetkistä ja pienistä ilonaiheista. Aija saa kertoa omista kokemuksistaan rauhassa ja jutun koskettavuus syntyy juuri kerronnan vähäeleisyydestä. Lähestyvä kuolemakin on osa elämää”, kuvasi palkintoraati.

Hyvä vuosi -artikkeli julkaistiin Kodin Kuvalehdessä 3/2022.

”Kun tytär oli marraskuussa 2021 serkuillaan yökylässä, Aija ja mies matkustivat Lahteen Happoradion keikalle”, kerrottiin jutussa. Happoradion laulaja Aki Tykki luki jutun alkuvuodesta 2023, kun sitä jaettiin journalistipalkintokisan yhteydessä. Vähän myöhemmin eräässä podcastissa Aija kertoi saaneensa voimaa Happoradion lauluista. Aki päätti kirjoittaa Aijalle sähköpostin.

”En edes tiennyt oliko hän enää elossa, se annettu vuosi oli kulunut jo tuplana, mutta ilokseni hän vastasi viestiini saman tien”, Aki kertoo.

”En edes tiennyt oliko hän enää elossa."

”Vaihdoimme muutaman viestin ja päätimme tehdä jotain yhdessä. Kerroin tulevasta sooloalbumistani ja ehdotin, että hän kirjoittaisi sinne yhden tekstin, jonka minä säveltäisin. Haarukoimme aihetta tovin ja päädyimme eräänlaiseen kehtolauluun, joka on viesti niille, jotka jäävät kun me lähdemme tästä maailmasta.”

Lähtijän laulu on Aki Tykin alkuvuodesta julkaistun soololevyn päätöskappale. Harmaana torstaiaamuna Aki esitti sen akustisesti Kodin Kuvalehden ja ET:n toimitusten tapaamisessa.

Aki Tykki esitti yllätysvierailulla kappaleensa Lähtijän laulu Kodin Kuvalehden ja ET:n toimituksille.
Artikkelin kirjoittaja Anna Pihlajaniemi (oikealla) kuunteli Aki Tykin kertoessa lauluntekemisestä.

”Aija otti yhteyttä vähän ennen kuolemaansa ja kertoi, että oli tehnyt Akin kanssa kappaleen. Hän kuulosti innostuneelta. Aija sanoi, että halusi mennä kuolemaa kohti nauttien, ei peläten. Olen iloinen, että niin kävi. Tuntui tärkeältä muistaa Aijan viisaat sanat nyt, tavallisena hyvänä päivänä”, sanoo Anna Pihlajaniemi.

 

Lue artikkeli Kodin Kuvalehdestä 3/2022