IS-kesätoimittajat aloittivat – ”Iso skuuppi olisi hienoa”

05.06.2024

Sanoma Media Finland Töissä Sanomalla

Teksti: Tuula Waris, kuvat: Samuli Pulkkinen

Kesän takuuvarma merkki on, kun kesätoimittajat putkahtavat toimituksiin. 

Sanomatalon auditoriossa kuhisi toukokuun viimeisenä perjantaina, kun Ilta-Sanomien tämän kesän työntekijät saapuivat tutustumispäivään.

”Odotan, että pääsen tekemään mielenkiintoisia juttukeikkoja aiheista, joiden pariin ei aiemmin ole ollut mahdollista päästä”, kertoo Fanni Helenius, joka aloittaa ensimmäisen kesurikesänsä ISTV:ssä ja uutistoimituksessa.

Heleniuksella on aiempaa taustaa maakuntalehdistä, joten nyt ison valtakunnallisen lehden mahdollisuudet kutkuttavat.

”Aiemmissa työpaikoissani ei ole ollut tällaisia resursseja. Jännittää kyllä, mutta olen tosi innostunut”, Helenius sanoo.

IS-kesätyöntekijöiden orientaatiopäivässä päästiin kuulemaan erilaisia puheenvuoroja siitä, mitä tuleva kesä tuokaan tullessaan.

Ilta-Sanomien päätoimittaja Johanna Lahti kertoi, miten valtavan määrän ihmisiä Suomen suurin media Ilta-Sanomat tavoittaa FIAM:n mittausten mukaan: peräti 45 miljoonaa käyntiä viikossa. 

”Edustamme mediaa, jonka perusteella ihmiset muodostavat käsitystään maailmasta. Suuri lukijamäärä tuo suuren vastuun.”

Monen suomalaisen rutiini on vilkaista IS:n etusivu lukuisia kertoja päivässä. Jotta odotukset lunastetaan, täytyy kaikista aiheista kaivaa se kiinnostavin näkökulma. Sen etsintään Lahti kannusti käyttämään rohkeutta.

Opin ensimmäisen kesän aikana, miten hyvä uutinen syntyy nopeasti.
Noora Knapp

Kiireisessä maailmassa vaatimukset ovat kovat. Nopeus on valttia uutismediassa. Toimituspäällikkö Simo Holopainen muistutti uusia kesätoimittajia nopeasta reagoinnista, oli aihepiirinä sitten suuret maailmanmullistukset tai toukat hernekeittopurkissa. Toisaalta nopean uutisoinnin rinnalla tarjotaan lukijoille aina myös pitkää ja pohdittua sisältöä, joten kesätoimittajien on mahdollista päästä kokeilemaan jutuntekoa vaikkapa IS Extran sisältöihin.

Entinen kesätoimittaja Noora Knapp kuvaili, miten häntä aikoinaan jännitti ennen ensimmäistä IS-kesäänsä. Erityisesti kiire pelotti etukäteen. Uutiskesä osoittautui tiiviiksi ja työtahti rivakaksi, mutta toisaalta hyvät toimintamallit ja suunnitelmallisuus takasivat sen, että työn alle ei kukaan nujertunut eikä tarvinnut panikoida.

”Opin ensimmäisen kesän aikana, miten hyvä uutinen syntyy nopeasti”, Knapp kertoo.

Kesätoimittajan työkeikka voi viedä Urheilugaalaan, raportoimaan Sardinian helleaalloista, moikkaamaan Johnny Deppiä – tai jahtaamaan Haminan mursua.

”En ikinä unohda sitä absurdia keikkaa!” Knapp nauraa. 

”Olemme tosi ennakkoluuloton joukko tekemässä uutisia”, Fanni Helenius ja Joonas Immonen kuvailevat IS-kesätoimittajaporukkaansa.

Joonas Immonen aloittaa ensimmäisen IS-toimittajakesänsä yhteiskuntatoimituksessa. Hän odottaa kovasti sitä, että pääsee tekemään toimittajantyötä monissa eri kanavissa ja kenties kameran eteenkin. 

”Haluan päästä tekemään kovia uutisia. Iso skuuppi olisi hienoa!” Immonen sanoo.

Immonen on valmis ottamaan vastuuta ja toivoo, että sitä annetaan.

Urheilutoimituksen uutispäällikkö Juha Hiitelä usuttaakin kesätoimittajia uskaltamaan.

”Ei saa pelätä virheitä, sillä niitä tulee joka tapauksessa. Tärkeä on mokan jälkeen muistaa, että aurinko nousee aina seuraavanakin aamuna”, Hiitelä sanoo.

Hiitelä hehkuttaa Ilta-Sanomien työyhteisöä matalan hierarkian porukaksi, jonka toimituksissa on eri taustat hyvin edustettuina. Ja tätä työtä tehdään kaikille.

”Tämä on se media, jota kaikki lukevat ja jossa saa juttunsa oikeasti näkyville. Iltsu on aivan jokaiselle suomalaiselle.”

 

Sanomalla työskentelee kesän ajan hiukan alle kolmesataa kesätyöntekijää. Joukossa on ainakin toimittajia, kuvaajia, taittajia, harjoittelijoita, graafikoita, HR-koordinaattoreita, ohjelmistokehittäjiä ja myyntineuvottelijoita.

Parhaillaan yksiköissä on käynnissä perehdytystilaisuuksia niin mediaetiikasta kuin käytännön ohjeista. Kesäkuun puolivälissä on luvassa kaikille yhteinen starttitilaisuus, jossa Sanoma Media Finlandin toimintaa tehdään tutuksi lisää.

Lämpimästi tervetuloa kaikille uusille ja vanhoille kesätyöntekijöille!