Aku Ankka on onnistunut säilymään hauskana, kielellisesti oivaltavana ja ajankohtaisena jo yli 70 vuotta.

Aku Ankan toimitus on saanut tämän vuoden Suomalainen kieliteko -tunnustuspalkinnon. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa, ja sen myöntää Helsingin Suomalaisen Klubin säätiö. Palkinnon tavoitteena on edistää suomen kielen käyttöä ja suomenkielistä kulttuuria.

”Tunnustus on suuri kunnia ja kumarrus hyvin tehdylle työlle. Puhekuplien hiominen kaikenikäisiä Akkarin lukijoita kutkuttaviksi on työ, joka joskus tuntuu jäävän piiloon, mutta näin hieno kiitos osoittaa, ettei ponnistelumme jää huomaamatta. Suomalaisen klubin säätiön tunnustuspalkinto antaa intoa jatkaa kamppailua suomalaisten lukuilon puolesta! Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä sanoo.

Suomen suurimman aikakauslehden, Aku Ankan, panostus lukutaitotyöhön on merkittävä, eivätkä suomen kieli ja kulttuuri säily ilman yhteisiä ponnistuksia lukutaidon vuoksi, palkintoperusteluissa todetaan. Aku Ankka tarjoaa rikasta suomen kieltä eikä aliarvioi lukijaansa. Tämän vuoksi lehdellä on paljon myös aikuislukijoita.

Aku Ankka on onnistunut säilymään hauskana, kielellisesti oivaltavana ja ajankohtaisena jo yli 70 vuotta. Parhaimmillaan lehteen syntyy elämänmittainen side. Esimerkiksi 20 000 yli 70-vuotiasta suomalaista on lukenut Aku Ankkaa katkeamatta ihan ensimmäisestä numerosta lähtien. Suomalaislapsista 40 prosenttia oppii lukemaan Aku Ankan avulla, ja monille Suomeen muuttaneille ulkomaalaisille Aku Ankka on ollut korvaamaton apu kielen oppimiseen.

”Teemme parhaamme, että Aku Ankan kielellinen taituruus rikastuttaa yhä uusien sukupolvien sanavarastoa. Panostamme Sanoman aikakauslehdissä vahvasti sekä sisällön että kielen laatuun, ja olemme viime aikoina vahvistaneet Aku Ankan toimitustakin tämän varmistamiseksi. On hienoa, että asiakkaidemme lisäksi tätä panostusta arvostetaan myös laajemmin”, Sanoma Lifestylen johtaja Iiro Kulvik sanoo.

Aku Ankan toimitus on kehittänyt kampanjoita lukemisen edistämiseksi ja tehnyt aktiivista yhteistyötä lukutaitoa ja lukemista edistävien järjestöjen kanssa. Työ lukutaidon eteen on tässä ajassa erityisen tärkeää. Viimeisimmän Pisa-tutkimuksen mukaan Suomen Pisa-tulokset lukutaidossa ovat laskeneet viidenneksi eniten maailmassa, ja Suomi on tippunut lukutaidossa sijalle 14. Heikkoja lukijoita on jo 21,4 %, kun vielä vuonna 2018 heitä oli 13,5 %.

Suomalainen kieliteko -tunnustuspalkinto jaettiin nyt kolmannen kerran.

Lisätietoa palkinnosta antavat
Suomalaisen Klubin säätiö: Ari Huovinen ari.huovinen@gmail.com 
Aku Ankka: Aki Hyyppä aki.hyyppa@sanoma.com p. 040 739 4978

 

Sanoma Media Finland on Suomen suurin kaupallinen mediatalo. Teemme luotettavaa ja kiinnostavaa journalismia, elämyksellistä viihdettä ja vaikuttavia markkinointiratkaisuja. Sanoma Media Finland on osa Sanomaa, joka on kuluttajamedian ja oppimisen eurooppalainen edelläkävijä.