Rakennuslehden verkkosivujen sivulatausten kokonaismäärä kuukaudessa on ylittänyt miljoonan latauksen rajan. Huipputulokseen päästiin 26.9.2023 ja jo elokuussa oltiin lähellä miljoonaa. Viikkokävijöitä Rakennuslehdellä on noin 100 000.

Tuloksen takana on määrätietoinen työ. Kesällä 2022 Rakennuslehden kymmenen hengen toimitukseen perustettiin kolmen toimittajan uutisryhmä, joka keskittyi erityisesti päivittäiseen uutisointiin ja omien uutisten löytämiseen ja tekemiseen. Kiertävät verkkovuorot lopetettiin ja osa toimittajista alkoi keskittyä printin isojen juttujen tekemiseen.

Uudenlainen ja runsaampi sisältö verkossa kasvatti nopeasti kävijöiden ja sivulatausten määrää, jotka molemmat tuplaantuivat muutamassa kuukaudessa.

”Meille kaikille on ollut innostavaa nähdä, miten muutokset tekemisen tavassa näkyvät nopeasti myös kävijätilastoissa. Olemme vuosien varrella hioneet säännöllisesti niin printin kuin verkon tekemistä. Se tuo aina uutta intoa ja uusia tavoitteita jokapäiväiseen tekemiseen. Nyt tämä miljoonaraja on ollut konkreettinen yhteinen tavoite tänä syksynä”, Rakennuslehden päätoimittaja Tapio Kivistö sanoo.

Reilu vuosi sitten käyttöön saatiin myös Ilta-Sanomien verkkosivulle nostoboksi, joka näyttää Rakennuslehden sivuilla aiemmin vierailleille Ilta-Sanomien lukijoille Rakennuslehden uusimpia otsikoita. Tämä tuo viikosta riippuen noin 5–10 prosenttia kävijöistä. Myös Google suosii Rakennuslehden sisältöä. Toimenpiteillä on onnistuttu lisäämään tilaajien rekisteröitymistä ja kirjautumista verkkosivuille.

Rakennuslehden juttujen siteerausmäärät ovat myös kasvussa. Kasvu heijastaa rakennusalan rajua suhdannepudotusta, joka on lisännyt alan käänteiden seurantaa yleismediassa. Rakennuslehti sai esimerkiksi ensimmäisenä tiedon perinteisen talovalmistajan Jukkatalon konkurssista, ja siitä tehty uutinen nousi kaikkien aikojen siteeratuimmaksi Rakennuslehden uutiseksi muutama viikko sitten.

Verkkosivudatan perusteella lukijoita kiinnostavat tällä hetkellä esimerkiksi juuri rakennusalan konkurssit ja suhdannenäkymät, mutta myös uudet rakennushankkeet ja se, mitä rakennetaan ja minne.

Rakennuslehden 40 kertaa vuodessa ilmestyvän printtilehden levikki on tällä hetkellä noin 25 000, josta merkittävin osa kertyy rakennusalan koulutettujen asiantuntijoiden eli diplomi-insinöörien, AMK-insinöörien sekä rakennusmestareiden ja -arkkitehtien järjestöjen tilauksista. Järjestöt ovat myös osaomistajia Rakennuslehteä julkaisevassa Sanoma Tekniikkajulkaisut Oy:ssä, jonka pääomistaja on Sanoma.

Printtilehden suosio on lukijatutkimusten perusteella säilynyt korkealla ja vakaana, vaikka digisisältöjen käyttö on kasvanut. Uutena tuotteena on tänä vuonna tarjottu yrityksille ryhmädigitilausmahdollisuutta. Kiinnostusta on ollut rakennusalan yrityksissä ja yhteisöissä runsaasti ja osa on jo muuttunut jatkuviksi ryhmätilauksiksi.

”Meille kohderyhmämediana on olennaista pitää kiinni omasta ydinlukijakunnasta niin printissä kuin verkossa. On tärkeää varmistaa, että tilaajat löytävät printin rinnalle verkon. Näin saamme rakennettua valmiiksi polkua printistä digiin, jos Rakennuslehden printin lukeminen vähenee. Vielä tästä ei ole juurikaan merkkejä eikä meillä sinänsä ole tarvetta kiihdyttää muutosta. Monet lukijat arvostavat edelleen printtiä hyvin paljon – niin nuorissa kuin vanhemmissa ikäluokissa”, Kivistö sanoo.

Tekniikkajulkaisuissa työskentelee tällä hetkellä 17 henkilöä, joista kymmenen toimituksessa ja seitsemän kaupallisissa tehtävissä ja hallinnossa.

”Olemme pieni ketterä yksikkö, jossa kehitystyötä on helppo tehdä ja ihmiset ovat hyvin motivoituneita sitä tekemään”, Kivistö sanoo.