Janakkalan Sanomien päätoimittaja Veera Visapää pitää yhteistä taittotiimiä hyvänä asiana.

Teksti Heidi Iivonen

Pitkäjänteisempää suunnittelua, juttujen näkökulmien hiomista, ideointia ja ennakointia. Näihin tehtäviin Janakkalan Sanomien päätoimittaja Veera Visapää on panostanut tänä vuonna enemmän kuin aiemmin. Viime keväästä lähtien Janakkalan Sanomat on taitettu Sanoma Media Finlandin yhteisessä taittotiimissä. Sen myötä päätoimittajan työviikkoon on vapautunut kolmisen tuntia aikaa, ja tuon ajan Visapää on ohjannut tärkeiksi kokemiinsa asioihin.

”Ennen printin tekemiseen meni viikossa puolikas työpäivä. Suunnittelin printin rakennetta, vaikka en ole taiton ammattilainen”, Visapää kertoo.

Nyt Visapää käyttää printtiin noin tunnin työaikaa viikossa. Hän lähettää printtiin menevistä jutuista listan taittotiimille, joka tekee lehden valmiiksi. Visapää antaa taitosta löyhät suuntaviivat.

”Sitten jätän printin oman onnensa nojaan. Taittajan tehtävä on ratkaista, miten materiaali istuu sivuille.”

Pienessä toimituksessa on pakko miettiä, mikä on tärkeintä ja mihin panostetaan. Janakkalan Sanomien puolentoista hengen toimituksessa ykkösprioriteetti on digi. Toimitus tekee verkkoon jutut niin, että ne sopivat sellaisenaan printtiin. Juttuja ei tarvitse lyhentää tai muokata printtiä varten. Tähän on päästy pienillä muutoksilla, kuten muuttamalla juttujen aikamääreet.

”Emme enää kirjoita esimerkiksi tänään tai maanantaina. Laitamme juttuun päivämäärän.”

Visapää ei ole huolissaan siitä, että lehden koostaminen on siirtynyt yhteiseen taittotiimiin, eikä se ole enää toimituksen vastuulla.

”Mielestäni tämä on hyvä systeemi, eikä minulla ole mitään huonoa sanottavaa. Tällä hetkellä prosessi on todella sujuva, ja se vapauttaa omaa työaikaani siihen, minkä koen merkittävämmäksi. Haluan panostaa journalistisiin sisältöihin ja suunnitteluun kaiken mahdollisen ajan”, Visapää sanoo.

Sanoma Media Finlandin painettujen uutislehtien ja liitetuotteiden taitto siirtyi toukokuussa 2023 yhteiseen taittotiimiin. Muutoksella tavoitellaan sujuvampaa tekemistä ja fokusta digitaaliseen kasvuun. Taittotiimi taittaa Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien, Pirkanmaan yhteistoimituksen ja Satakunnan yhteistoimituksen uutis- ja liitetuotteiden printtilehdet.