Nokian Uutisten nykytoimitus asettui yhteiskuvaan juhlalehden kanssa. Vasemmalta toimittaja Jaana Hyyryläinen, kesätoimittaja Aalto Puutio, päätoimittaja Minna Ohtamaa, toimittaja Anu Ala-Korpela ja kesätoimittaja Vilma Venho. Kuvasta puuttuu parhaillaan lomaileva toimittaja Anne Haapalainen. Kuva: Sami Karppinen

 

”Kaivattiin välinettä, jolla voitaisiin harrastusta yleisiin asioihin entistä enemmän kiinnittää. Tiedettiin että maamme monessa edistyneemmässä kunnassa ilmestyi kunnallinen sanomalehti ilmoituksia ja uutisia varten kunnan tapahtumista, ja tästä jouduttiin ajatukseen: eikö meilläkin sanotunlainen yritys olisi mahdollinen –!”

Tällaisilla sanoilla kuvattiin Pirkkalan Uutisten syntyprosessia, kun lehden ensimmäinen numero ilmestyi 110 vuotta sitten, keskiviikkona heinäkuun 2. päivänä vuonna 1913. Päivässä oli lehden perustajien mielestä varmasti juhlan tuntua. Vihdoin saatiin laskettua liikkeelle kauan kaivattu uutis- ja ilmoituslehti.

Nokian kaupunki -nimistä paikkaa ei vielä ollut olemassa, kun Nokian Uutisten edeltäjä eli Pirkkalan Uutiset perustettiin. Lehti sai alkunsa, kun Pirkkalan ja erityisesti Pohjois-Pirkkalan eli nykyisen Nokian kunnallinen ja taloudellinen elämä oli vilkastunut. Kunnan ja seurakunnan asioista sekä tapahtumista haluttiin saada tietoa.

Ensimmäisessä numerossa kerrottiin lukijoille, kuinka lehti oli saanut alkunsa. Tekstistä välittyy innostus ja se, että alusta alkaen paikallislehti oli tiedonvälityksen asialla. Pyydettiinpä lukijoilta reippaasti apuakin: ”Levittäkää Pirkkalan Uutisia! Näyttäkää sitä naapureillenne, ja kehoittakaa tilaamaan lehteä!” Todettiin myös se, että vaikka lehden perustamiseksi oli jo tehty paljon, oli runsaasti töitä edessä.

”Tuosta numerosta sai alkunsa taival, joka on johtanut tähän hetkeen ja tämän päivän Nokian Uutisten juhlanumeron ilmestymiseen. 110 vuotta paikallista journalismia on vaikuttava saavutus, jonka edessä mieli nöyrtyy. Töitä on tehtävänä edelleen”, sanoo Nokian Uutisten nykyinen päätoimittaja Minna Ohtamaa.

”Vuosien ja vuosikymmenten aikana lehden tekijät, omistaja ja ulkonäkö ovat vaihtuneet moneen kertaan. Uskoakseni kaikki tekijät ovat vuorollaan kokeneet lehden omakseen ja tehneet paikallisjournalismia kunnianhimoisesti, suurella sydämellä. Paikallislehti on kuitenkin enemmän kuin tekijöidensä tuotos. Se on jatkanut elämäänsä, vaikka sitä toimittaneista ihmisistä on aika jättänyt. Se on muuttanut muotoaan ja ottanut aina uudestaan haltuun roolinsa Nokian tärkeimpänä tiedonvälittäjänä. Se puolustaa paikkaansa tämän päivän yhteiskunnassa, jossa tarkistettu tieto on yhä tärkeämpää.”

Nokian Uutisten 110-vuotisjuhlalehti ilmestyi tänään torstaina 29. kesäkuuta. Syntymäpäivää juhlistetaan yhdessä lukijoiden kanssa elokuussa Tapsan Tahdit -tapahtumassa Nokialla.

Lämpimät syntymäpäiväonnittelut Nokian Uutisten tekijöille!  

Lue myös:

Näin Nokian Uutiset sai alkunsa – Lue tästä, millaisia käänteitä lehden historiaan on 110 vuoden aikana mahtunut

Kiitos lukijoille, että olemme saaneet uutisoida Nokiasta 110 vuoden ajan