Vainelämää-kesä23-750px (1).jpgAnna Puu, Hätä-Miikka, Jouni Hynynen, Ellinoora, Robin Packalen, Janna, A.W. Yrjänä ja Virve Rosti ovat 14. Vain elämää -kauden tähdet. Kuva: Petri Aho

Juuri tällä hetkellä Hirvensalmen Satulinnassa eletään kiireisiä päiviä, kun kahdeksan tunnettua artistia versioi toistensa tuotantoa. Ehkä tänäänkin kuvauksissa kuullaan versioita, joista tulee hittejä, kun ohjelma syksyllä pyörii suomalaisten tv-ruuduissa.

Kevätkesän yhdeksän kuvauspäivää ovat intensiivinen rupeama, jota on edeltänyt iso määrä työtä. Miten Vain elämää -artistit oikein valitaan, Nelonen Median musiikkijohtaja Mikko Koivusipilä?

”Etenkin alkuun haettiin sitä, että siellä olisi mahdollisimman paljon tuttuja, isoja kasvoja, jotta ihmiset katsoisivat ohjelmaa ja brändi kasvaisi. Piti ensin ihastuttaa ihmiset ohjelmaan, jotta voi ihastuttaa ne uusiin tyyppeihin.”

Syksyllä 2023 Nelosella ja Ruudussa nähdään jo 14. Vain elämää -kausi. Ohjelman historian aikana on ehditty kuulla jo noin 550 uutta versiota suomalaisista kappaleista, ja pian kuullaan muutama kymmenen lisää. Nykyään ohjelmaan otetaan useammin mukaan myös niitä artisteja, jotka eivät vielä ole koko kansan tuntemia, mutta joilla on jo tuotantoa ja kiinnostavaa uraa takanaan – siis tarina kerrottavanaan.

”Meillä on kolme erillistä työryhmää, joihin kuuluvat käsikirjoittajat, Leri [Leskinen] joka tuottaa musiikit sekä kotimaisen viihteen päällikkö, ja meidän musiikkijohtoryhmä sitten konsultoi näitä työryhmiä. Näiden kanssa pallotellaan lopputuloksia” Koivusipilä avaa.

Paljon sanelevat jo tiukat kuvausaikataulut.

”Jos me laitetaan puolet porukasta meikkiin koko aamuksi, niin meillä ei ole mitään kuvattavaa.”

Tästä syystä kokoonpano on usein ollut miesvaltainen. Miehet pääsevät meikistä nopeammin treenaamaan ja antamaan haastatteluja. Tällä kaudella naisia on yhtä paljon kuin miehiä. Uudella kaudella ovat mukana Anna Puu, Ellinoora, Virve Rosti, Janna, A.W. Yrjänä, Jouni Hynynen, Robin Packalen sekä Hätä-Miikka.

Nelonen.fi: Tässä ovat uudet Vain elämää -artistit – mukana sekoitus ensikertalaisia ja konkareita! 

Dynamiikkaa mietitään paljon. Mukaan halutaan alueellista ja musiikillista diversiteettiä, eri-ikäisiä artisteja ja tarinoita eri aikakausilta, koko kansan kasvoja ja paremmin omassa genressään tunnettuja artisteja, miehiä ja naisia, puheliaampia ja pohdiskelevampia tyyppejä, ehkä jonkin verran toisilleen tuttuja, mutta toisaalta ei liikaa toisensa entuudestaan hyvin tuntevia muusikoita. Mukaan on hyvä mahtua vahvojakin mielipiteitä, mutta kuka saa enää suunvuoroa, jos niitä esittävät kaikki toistensa päälle?

”Monta monessa” kuten Koivusipilä summaa.

Jos artistien pöydässä dynamiikka ei toimi, leiristä tulee raskas kaikille – niin artisteille kuin tuotannollekin.

”Jos olet käynyt juhlissa, joissa dynamiikka ei toimi, niin mieti yhdeksän päivää sellaisissa juhlissa” Koivusipilä naurahtaa.

Joku kauden artisteista on saattanut olla tuotannon tiedossa pari kolmekin vuotta ennen istahtamistaan Satulinnan pöytään. Koivusipilällä on mielessään montakin nimeä, jotka hän haluaisi vielä nähdä ohjelmassa, mutta niitä hän ei paljasta. Osan kanssa aikataulut eivät ole vielä sopineet yhteen, joku saattaa karttaa ohjelmaa muista syistä.

”Musta se on vähän sääli, että kaikki eivät näe tätä ohjelmaa sellaisena, että se on vähän kuin historiankirjan aukaiseminen. Ei sinne välttämättä tarvitse mennä itkemään ja avautumaan. Wirtasen Toni joskus hyvin sanoi, että tämä on se paikka, missä voin kertoa yhtyeeni tarinan täysin sensuroimattomana.”

Koivusipilän mukaan parasta on nähdä se, mitä artistit saattavat toisiltaan reilun viikon aikana saada. Moni lähtee kotiin täynnä uutta intoa ja ideoita, ja parhaimmillaan virkistyminen näkyy seuraavalla levylläkin.

”Se on sellainen yhteisö, joka alkaa tsemppaamaan toisiaan.”

Kotimaiset artistit hyvin tunteva musiikkijohtaja viettää usein itsekin kuvausviikon Satulinnassa. Hän kuuntelee ja auttaa, jos sitä tarvitaan, ja saattaa muun ajan tehdä läppärillä etätöitä. Pitkällä kokemuksella osaa myös hyvin ennustaa, mistä kappaleista tulee syksyllä hittejä ja kuka saa uutta nostetta uralleen. Vain elämää -artisteja onkin saatettu varata seuraavan kesän festareille jo ennen kuin suomalaiset ovat ehtineet rakastua heihin telkkarin edessä.

Festareista puheen ollen, mitä musiikkijohtaja itse odottaa kesän festaritarjonnalta?

”Musta on mielenkiintoista nähdä, miten Kuumaa toimii tuolla aikuisfestareilla.”

Myös Ville Valo ja Samu Haber – ”entiset Keski-Euroopan valloittajat” – peräkkäin Tammerfestin illassa uusilla soolourillaan on kiinnostava tärppi, joka tällä kysymyksellä irtoaa.

Niin. Koko kansan musiikkiohjelmat, festarit, radiot, levy-yhtiö Kaiku… Mitä Koivusipilä vastaa usein kuultuun keskusteluun siitä, että Sanoman valta musabisneksessä on jo liian iso ja se suosii omia artistejaan muiden kustannuksella?

”No musta se ei oikein pidä paikkaansa. Meillä on tänäkin kesänä 170 eri artistia festareilla. Jokainen voi yrittää luetella 170 kotimaista artistia. Tälläkin hetkellä Sanoman radioiden A-listoilla soi esim. Viivi, Bess ja Portion Boys [levy-yhtiöt Universal ja Sony Music].”

”Usein puhutaan, että aina soi vain Apulanta ja Kaija Koo, mutta eihän ne ole olleet A-listoilla pitkään aikaan. Hetken aikaa kaikki tuollainen trendasi, nyt on toisenlainen aika. Totta kai me seurataan aikaa ja mennään siihen suuntaan, mitä jengi haluaa kuulla. Nyt ihmisillä on oikeasti halu kuulla uusia juttuja.”

Kuten sitä aiemmin mainittua Kuumaa-yhtyettä, joka nousi UMK:sta isomman yleisön tietoisuuteen ja esiintyy Nelonen Media Liven festareista Jyväskylän Suomipop Festivaaleilla heinäkuussa.

”Se me jo tiedetään, että se toimii tosi hyvin nuorisopuolella, mutta tuntuu siltä, että nyt on ruvennut tapahtumaan jotakin. Mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu, kun se soittaa alkuillasta nelikymppisille.”

Teksti: Jenni Id