Venäjällä suosittuun Counter-Strike-peliin ilmestyi salahuone, joka välittää riippumatonta journalismia Ukrainan sodan tapahtumista miljoonille venäläispelaajille.

Aloitettuaan hyökkäyssodan Ukrainassa yli vuosi sitten Venäjän valtio on järjestelmällisesti estänyt kansalaisiltaan pääsyn riippumattoman tiedon lähteille. Pelimaailmaa Venäjä ei ole kuitenkaan vielä mediana rajoittanut. Siksi Suomen suurin sanomalehti Helsingin Sanomat päätti rakennuttaa Venäjällä suosittuun Counter-Strike-videopeliin sodan runtelemaa slaavilaiskaupunkia muistuttavan kartan eli pelialustan. Karttaan Helsingin Sanomat piilotti salahuoneen, jonne se toi sotakirjeenvaihtajiensa Ukrainan tapahtumista välittämää, venäjän kielelle käännettyä informaatiota miljoonien venäläispelaajien löydettäväksi.

Kansainvälisenä lehdistönvapauden päivänä 3.5. julkaistavan teon päämääränä on välittää Venäjällä kiellettyä, riippumatonta journalismia Ukrainan sodasta mahdollisimman monelle venäläispelaajalle. Maailmanlaajuisesti suosittua Counter-Strike-videopeliä pelaa arviolta yli neljä miljoonaa venäläistä*, joista iso joukko on Moskovassa ja Pietarissa asuvia nuoria miehiä.

”Venäläisillä on käytännössä olemattomat mahdollisuudet saada riippumatonta tietoa Putinin aloittamasta hyökkäyssodasta Ukrainassa. Pelimaailmaa ja pelaajia Venäjä ei ole kuitenkaan vielä hiljentänyt. Siksi päätimme piilottaa sanomalehden maailman suosituimman sotapelin sisälle. Counter-Striken pelimaailmaan rakentamamme kartta ja salahuone tuovat Ukrainan sodan kauhut sensuroimattomana esiin venäläispelaajille heidän omalla äidinkielellään”, kertoo Antero Mukka, Helsingin Sanomien vt. vastaava päätoimittaja.

Helsingin Sanomat rakennutti Venäjällä suosittuun Counter-Strike-videopeliin sodan runtelemaa slaavilaiskaupunkia muistuttavan kartan. Ikuisen tulen patsaan vieressä hohkaava valo houkuttelee sisälle salahuoneeseen, joka kätkee sisäänsä Ukrainan sotaan liittyvää riippumatonta informaatiota venäläispelaajien löydettäväksi.

Mukan mukaan videopelien maailmassa ei ole juuri totuttu näkemään journalistisia sisältöjä ja ehkä juuri siksi Venäjän hallinto ei ole estänyt venäläispelaajien pääsyä Euroopassa sijaitseville Counter-Strike-palvelimille. Siinä missä Venäjän valtio on käytännössä tukahduttanut kansallisen lehdistönsä ja estänyt pääsyn ulkomaiseen mediaan, maassa suosittu Counter-Strike-peli on yksi harvoja kanavia, jonka avulla venäläisille on mahdollista välittää riippumatonta informaatiota sodan todellisista tapahtumista, Mukka jatkaa.

Kartta sai nimekseen de_voyna. Voyna on venäjänkielinen sana ja tarkoittaa sotaa. Voyna-sanan käyttö Ukrainan sodan kohdalla on Venäjällä kielletty.

Salahuone pakottaa venäläispelaajat kohtaamaan Ukrainan sodan todelliset tapahtumat

Salahuoneeseen piilotetut kuvat ja tekstit kertovat Helsingin Sanomien toimittajien ja kuvaajien Ukrainassa näkemistä julmuuksista yli vuoden jatkuneen sodan ajalta. Helsingin Sanomien toimitus on tuonut salahuoneeseen venäjän- ja englanninkielistä informaatiota muun muassa sodan siviiliuhreista, inhimillisestä kärsimyksestä, Venäjän armeijan tekemistä joukkomurhista sekä rintamalla henkensä menettäneiden sotilaiden lukumäärästä. Mukan mukaan mitään näistä tiedoista ei ole noussut esille venäläismediassa.

Tavalliset venäläiset eivät tiedä juuri mitään Venäjän armeijan Ukrainassa tekemistä sotarikoksista ja kammottavista teoista siviilejä kohtaan. Yksi salahuoneen koskettavimmista yksilötarinoista kertoo ukrainalaismiehestä, joka lähti kauppaan. Sillä välin venäläisjoukot tappoivat miehen perheen ohjusiskulla. Peliin rakennetun kartan ja salahuoneen päämääränä on pakottaa venäläispelaajat kohtaamaan, mitä Ukrainan sodassa todella tapahtuu”, Mukka toteaa.

Salahuone muistuttaa maan alle piilotettua uutishuonetta. Sinne Helsingin Sanomien toimitus on tuonut riippumatonta informaatiota ja kuvia, joita sen omat toimittajat ja kuvaajat ovat Ukrainassa yli vuoden jatkuneen sodan aikana välittäneet. Salahuoneesta löytyy esimerkiksi kartta, joka kertoo, kuinka paljon venäläiset ovat pommittaneet siviilikohteisiin Ukrainassa.

Pelialusta löytyy Counter-Strike: Global Offensive -pelistä nimellä de_voyna. Mitä enemmän pelialustalla pelataan, sen laajemmalle se Counter-Strike-peliyhteisössä leviää.

*Lähde: Leetify-ohjelmistopalvelu, joka mittaa ja analysoi Counter-Strike-pelaajadataa, lue lisää täältä

Lisätietoja:

Lue Helsingin Sanomien uutisia Ukrainan sodasta venäjäksi hs.fi/newsinrussian

Median yhteydenotot:

Antero Mukka, Helsingin Sanomien vt. vastaava päätoimittaja, puhelinnumero +358 44 757 9776, sähköposti antero.mukka@hs.fi

 

Helsingin Sanomat

Suomalainen Helsingin Sanomat on levikiltään Pohjoismaiden suurin tilattava, päivittäin ilmestyvä sanomalehti, joka perustettiin vuonna 1889. Se on osa Sanoma-konsernia. Lehdistönvapauden edistäminen ja riippumattoman informaation välittäminen ovat
olleet kautta historiansa Helsingin Sanomien tärkein tehtävä ja arvo. Ukrainan sodan alettua Helsingin Sanomat aloitti yhdessä ruotsalaisen Dagens Nyheterin ja tanskalaisen Politikenin kanssa julkaisemaan uutisia Ukrainan sodasta myös venäjäksi. Lue lisää HS.fi.

Counter-Strike

Valve Corporationin kehittämä Counter-Strike on maailman tunnetuin taktinen ensimmäisen persoonan ammuntavideopelisarja, jonka ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 2000. Sittemmin Counter-Strikesta on kasvanut maailmanlaajuisesti erittäin suosittu joukkueittain pelattava kilpapeli, jota pelaa aktiivisesti arviolta yli 37 miljoonaa pelaajaa kuukaudessa (lähde: activeplayer.io/counter-strike-global-offensive/). Pelin keskiössä on poliisien erikoisjoukkojen eli counter-terroristien ja terroristien välinen kamppailu. Pelialustaa kutsutaan Counter-Strikessa kartaksi. Kuka tahansa voi tehdä oman kartan Counter-Strikeen. Pelin suosituin kartta on nimeltään Dust 2, ja se on pölyinen Marokkoa muistuttava maisema.