Sanoma Media Finlandin julkaisema ET-lehti täyttää 50 vuotta. Eläketieto-nimisenä aloittaneesta julkaisusta on kasvanut yksi Suomen suosituimmista aikakauslehdistä. ET löytää jatkuvasti uusia yleisöjä, kun uudet ikäpolvet jäävät eläkkeelle.

ET uudistui menestyksekkäästi kaksi vuotta sitten, syyskuussa 2021. Uudistuksessa kirkastettiin lehden tarjoamaa hyötyä sekä vahvistettiin tarinallisuutta ja panostettiin henkilöhaastatteluihin, mikä näkyi sekä sisältötyytyväisyyden että myyntien nousuna. Uudistus tehtiin pian sen jälkeen, kun myös Kodin Kuvalehteä vetävä Minna McGill nimitettiin ET:n vastaavaksi päätoimittajaksi keväällä 2021.

”Ikäpositiivisuus on ollut aina ET:n ytimessä ja halusimme kirkastaa sitä entisestään. On arvokasta pohtia, millaista on hyvä elämä joka iässä. ET:llä on tässä erityisen tärkeä rooli”, McGill sanoo.

ET-lehden lukijamäärä on 261 000 ja kokonaisuudessaan se tavoittaa viikoittain 333 000 (KMT22). Valtaosa lukijoista on yli 65-vuotiaita.

ET-lehden kohderyhmä on kasvanut samalla, kun lehdelle on tullut lisää ikää.

Kun ensimmäinen ET-lehti syyskuussa 1973 ilmestyi, Suomessa oli lähes miljoona eläkeläistä. Nyt 50 vuotta myöhemmin eläkeläisiä on reilut puolitoista miljoonaa. Suomen väkiluku on kasvanut vähän yli miljoonalla, ja eläkeläisten osuus väestöstä on noussut viidenneksestä neljännekseen.

Suurin muutos ei ehkä kuitenkaan ole tapahtunut eläkeläisten määrässä, vaan siinä, millaisia he ovat. Nykyeläkeläiset ovat esimerkiksi huomattavan pitkäikäisiä. Vuonna 1973 yli 90-vuotiaita oli 3006. Viidessäkymmenessä vuodessa yhdeksänkymppisten määrä on lähes 20-kertaistunut: viime vuoden lopussa heitä oli 58 164.

Vuonna 2070 yhdeksänkymmentä täyttäneitä on ennusteen mukaan jo 220 000.

Ensimmäisessä ET:ssä julkaistiin juttu viidenkympin villityksestä. Jutussa myöhäiskeski-iäksi määriteltiin ikävuodet 36–50. Nykyään ajatellaan yleisesti, että keski-ikä jatkuu 65-vuotiaaksi asti. Vasta sen jälkeen alkaa myöhäiskeski-ikä, eli aika keski-iän ja vanhuuden välissä.

”Siihen elämänvaiheeseen kiteytyy valtavasti voimaa, viisautta ja vimmaa, minkä haluamme tuoda ET:ssä näkyville. Tämän päivän eläkeläisillä on siis tavallaan kokonaan uusi elämänvaihe, jollaista aiemmilla sukupolvilla ei ollut”, McGill sanoo.

Lue ET-lehden 50-vuotisjuhlanumero

ET-brändin muodostavat 24 kertaa vuodessa ilmestyvä ET-lehti, etlehti.fi ja ET Terveys

ET:n lukijat on nopeimmin kasvava, monimuotoinen kohderyhmä, joka elää onnellisuuden U-käyrän viitoittamaa upeaa ja rikasta elämää. Niin henkisesti kuin kirjaimellisestikin. ET tavoittaa aktiiviset aikuiset lukijat, joilla on sekä aikaa, rahaa että halua panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. ET puhuu kohderyhmälleen juuri heidän elämänvaiheeseensa liittyvistä tärkeistä ja kiinnostavista asioista, antaa vertaistukea, viihdyttää, koukuttaa ja houkuttaa. Koko elämän kirjo kiinnostaa lukijoitamme. Uteliaisuus elämän pieniä ja suuria asioita kohtaan pitää jokaisen päivän mielenkiintoisena ja mielen avoimena uusille kokemuksille. Me kannustamme elämään rohkeasti omannäköistä elämää, sillä hyvällä elämällä ei ole ikärajaa!