Anna-Maaria Halonen (vas.) ja Tomi Aakula ovat olleet työkavereita 18 vuotta.

Teksti Jenni Rinkinen, kuva Samuli Pulkkinen

Anna-Maaria ”Ansku” Halosen ja Tomi Aakulan seurassa naurattaa. Sen verran hauskalta kuulostaa puhetapa, jossa toinen aloittaa ja toinen jatkaa – keskeytyksettä. Parivaljakko on ollut kollegoita vuodesta 2005 ja yhteinen työhistoria on vain plussaa.  

”Tomi kunnioittaa kovasti meidän työskentelyä, luottaa ja pitää niin firman kuin munkin puolta. Äärimmäisen hyvä tyyppi myös, jonka kanssa on mukava tehdä töitä. Tomi saa jäätävästi hyvää palautetta sidosryhmiltä ja Tomi keksii aina ratkaisut”, Halonen listaa asioita, joita arvostaa kollegassaan.

Aakulan arvostuslistassa Anskusta on mm. seuraavaa:

”Asiakasrajapinnasta ei tule kenestäkään niin paljon hyvää palautetta kuin Anskusta. Ansku on loistava selkänoja päivittäisessä tekemisessä, todellakin hoitaa asiat ja tuo rauhallisuutta. Itse olen helposti, että kattellaan huomenna, mutta Ansku tarttuu heti kiinni ja laittaa hetken päästä Slackissa viestin, että asia on selvitetty ja hoidettu”, Aakula sanoo.

Viimeiset kaksi vuotta Head of Partnerships Aakula sekä Partnerships Manager Halonen ovat saaneet keskittyä Sanoma Media Finlandin Uutis- ja featuremediassa kumppanuuksiin. Tehtävänä on ollut selkeyttää ja tervehdyttää toimintaa.

”Eri yksiköillä on ollut sopimuksia eri tahojen kanssa, ehdot ovat vaihdelleet ja sopimuksista on myös maksettu sopimuskorvausta. Meidän tavoitteenamme on syvällinen yhteistyö, joka sitouttaa kumppanit vahvasti Sanomaan”, Aakula sanoo.

Kumppanuustiimi seuraa prosessia, joka on luotu yhdessä yksikön vetäjän Heidi Björklöfin kanssa. Työ sisältää kokonaisvaltaisen kumppanuuden hoitamismallin: sopimusneuvottelut, Sanoman saamien vastikkeiden hyödyntämisen ja kumppanin mediatilan suunnittelun. Tavoitteena on, etteivät kumppanit joudu Sanoma-bingoon, jossa asiakasta palloteltaisiin paikasta toiseen.

Kumppanuustiimi keskittyy tukemaan Uutis- ja featuremedian eri brändeille asetettuja tavoitteita. Kumppanuuksien valuuttana on lähtökohtaisesti mediatila. Sanoman brändit saavat vastikkeiksi esimerkiksi: 

  • brändinäkyvyyselementtejä, esim. digitaalisia laitamainoksia urheilu- ja kulttuuri- sekä b2b-tapahtumiin  
  • tapahtumalippuja, joita voidaan jakaa mainosasiakkaille, kuluttajamyynnille, telemyyntiin, sisäiseen käyttöön
  • esitysoikeuksia Sanoman eri kanaviin
  • tapahtumajalkautumismahdollisuuksia (myyntipisteet ja -ständit, haastattelupaikat yms.) 

Kaikkiaan kumppanuuksia on viitisenkymmentä. Uusien kumppanuuksien tarkastelussa kiinnitetään huomiota brändi-, sisältö, kustannus- ja mediamyyntihyötyyn prosessin mukaisesti.  

Taustaltaan Halonen ja Aakula ovat Ilta-Sanomien mediamyyjiä, joten kaikki mahdolliset keinot ovat olleet pelissä kauppojen kotiuttamiseksi tiukoissa asiakasväännöissä, kuten he itse kuvailevat. Kumppanuudet toimivat toisinpäin, nyt Haloselle ja Aakulalle soitetaan.

”Hesarilla kuten myös Ilta-Sanomilla on iso brändiarvo, ja ylipäänsä meidän kaikkia lehtibrändejä arvostetaan kumppanuusrajapinnassa. Olemme yleensä ensimmäinen keltä kysytään yhteistyöstä”, Aakula sanoo.

Kumppanuuksien mittaaminen on haasteellista, mutta onnistumisista kertoo jatkuva IS-bränditutkimus, joka mittaa kumppanuuksien vaikutusta brändiin ja kuluttajakäyttäytymiseen. Sen mukaan erityisesti alle 45-vuotiaat huomaavat sponsoroinnin keskivertoa paremmin, joka tukee bränditavoitteita ja mediankulutuskäyttöä.

Millaista sitten on tehdä töitä kahden ihmisen tiiminä?

”Ihan mahtavaa, paitsi kun toinen on lomalla”, Aakula sanoo.

”Ollut ihan lottovoitto, toimii roolitus loistavasti”, Halonen jatkaa.

”Töissä on hauskaa, on kimurantteja tilanteita ja satunnaisesti on tosi kauhea kiire”, Aakula sanoo.

”Mutta huumori auttaa päivittäisessä hommassa”, Halonen jatkaa.

Organisaatiokaaviossa kumppanuustiimikaksikko sijoittuu Uutis- ja featuremediassa markkinoinnin ja portfoliokehityksen alle. Läheisimmät sisäiset sidosryhmät ovat markkinointiosastot, B2C, B2B, digimedia sekä yrityslaskutus.

Kumppanuustiimi kutsuu itseään leikkisästi lempinimellä Game On. Nimen taustalla on väärinkuultu tokaisu, joka jäi elämään eräältä Jääkiekkoliiton matkalta.

”Alun perin väärin kuullusta sitaatista on tullut meidän johtoajatus: ollaan pelissä mukana ja pelataan Sanoman hyväksi. Uskaltaisin sanoa, että viedään oikein hyvää kuvaa Sanomasta eteenpäin”, Halonen sanoo.