IS kertoi maanantaina 12.12. huumeisiin kuolleesta Iirosta ja tämän läheisten surusta.

Nuorten huumekuolemien määrä on huolestuttavalla tasolla. Miten nuoret voisi tavoittaa nykyistä paremmin? Millainen huumemaailma on? Miten huumenuorta voisi auttaa? ISTV käsitteli nuorten huumeongelmia keskiviikkona Nuoret ja huumeet -studiolähetyksessä.

Aiheesta keskustelivat komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista, Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka ja Elisa-tyttärensä päihteille menettänyt opettaja Helena Tommola. Lähetyksen juonsi Ilta-Sanomien Lauri Silvander.

Lähetys oli osa Nuoret ja huumeet -teemaviikkoa, jota varten IS on kerännyt kattavat tilastot nuorten huumeidenkäytöstä. IS kertoo tällä viikolla mm. miten huumeet tappavat nuoria jo tuplavauhdilla liikenteeseen verrattuna, miten kuntien välillä on valtavia eroja huumerikollisuudessa ja nuorten kokemassa huumeiden saatavuudessa. IS kertoo myös huumeisiin kuolleesta Iirosta ja tämän läheisten surusta.

”Meidät pysäytti poliisin tiedote, jonka mukaan alaikäisten eli siis lasten tekemät huumerikokset ovat rajussa kasvussa. Viime viikolla julkaistiin puolestaan kuolintilastot, jotka kertoivat, että huumeisiin kuoli Suomessa viime vuonna enemmän ihmisiä kuin kertaakaan koko mittaushistorian aikana. Samalla selvisi, että huumeet tappavat tässä maassa nuoria nyt jo huomattavasti enemmän kuin liikenne. Tämä kehitys tuntuu jääneen kokonaan huomiotta ja piiloon ja koimme, että aihetta olisi tärkeää nostaa nyt näkyvästi esiin”, Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin sanoo.

Teemaviikko jatkui torstaina reportaasilla Varkaudesta ja loppuviikosta IS esittää poliitikoille tärkeän kysymyksen: mitä asialle pitäisi tehdä? Viikonloppuna Ilta-Sanomat kertoo huumeiseen kuolleen nuoren tarinan sekä selviytymistarinoita.

Lue kaikki Nuoret ja huumeet -teemaviikon jutut.