Uutisten viikolla Ilta-Sanomissa pääsevät ääneen nuoret ammattilaiset, HS:n Lasten uutiset julkaisi uutisoppaan ja aluemediat jakoi printtilehtiä kouluihin yli 61 000 kappaletta.

Tällä viikolla kouluissa ja päiväkodeissa vietetään Uutisten viikkoa.

Sen kunniaksi Ilta-Sanomat on antanut puheenvuoron Suomen nuorille ammattilaisille.

Helsingin Sanomien Lasten uutiset on tuottanut viikkoa varten digitaalisen uutisoppaan, jonka on tarkoitus opettaa lapsille medialukutaitoa ja omien uutissisältöjen tuottamista.

Aluemedioiden sanomalehtiä on jaettu kouluihin yli 61 000 kappaletta.

”Olennaista lienee, että tarjoamme hyvin tehtyä ja ennen kaikkea yhteiskunnallista journalismia oppilaiden ja opettajien keskustelun pohjaksi, käyttöliittymästä riippumatta”, Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu sanoo.
 

Ilta-Sanomat esittelee Uutisten viikolla ammattikoulutuksen mahdollisuuksia. Kuvat: Pete Aarre-Ahtio / IS. Tutustu nuoriin osaajiin.

Ilta-Sanomat nostaa koko viikon esiin suomalaisen ammattikoulutuksen hienoja mahdollisuuksia ja kertoo ammattikoulusta valmistuneiden nuorten tarinoita.

Maanantaina julkaistiin 16-sivuinen Nuoret osaajat -liite, joka on koko viikon ajan verkossa kaikkien ilmaiseksi ladattavissa. Liitettä voi hyödyntää koulujen opetuksessa tai sieltä voi vaikkapa hakea vinkkejä ja innostusta omia tulevia alavalintoja pohtiessa.

”Ilta-Sanomat haluaa osoittaa arvostusta ammatilliselle koulutukselle ja kertoa sen tarjoamista hienoista mahdollisuuksista. Ammattiin valmistavaan koulutukseen liittyy myös yhä vanhentuneita käsityksiä, joita olemme mielellämme osaltamme hälventämässä. Käytännön työt vaativat nykyään monipuolista erikoistunutta osaamista, jota ei synny ilman korkeatasoista koulutusta. Jutuissamme kerromme myös hyväpalkkaisista ammateista ja tuomme esiin ammattikoulutettujen menestystarinoita. Isot tienestit tai näyttävä ura eivät kuitenkaan ole arvo sinänsä; tärkeintä on, että nuori ihminen löytää työn, joka innostaa ja motivoi”, Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Johanna Lahti sanoo.

Voit ladata liitteen tästä. Samasta paikasta voit lukea Ilta-Sanomien näköislehteä, joka on verkossa ilmaiseksi luettavissa Uutisten viikon ajan.

HS:n Lasten uutiset julkaisi Uutisten viikon alla uutisoppaan, joka sopii käytettäväksi esimerkiksi koulujen oppitunneilla, mutta sen parissa voi viihtyä myös kotona. Opas jää verkkoon myös tulevaisuutta varten.

”Toimittajamme ovat Lasten uutisten kuusivuotisen historian aikana tehneet paljon kouluvierailuja. Olemme pyrkineet opettamaan koululaisille uutisten tekoa medialukutaidon lisäämiseksi. Koska vierailut ovat viimeisen kahden vuoden ajan olleet pandemian takia jäissä, päätimme tänä vuonna panostaa Uutisten viikolla uutisoppaaseen, jonka kautta oppilaat oppivat tekemään omia uutisia. Tavoite on, että kaikki koululaiset pääsisivät tällä tavoin sukeltamaan vielä syvemmälle uutisten maailmaan. Opettamalla uutisten tekoa pystymme paremmin valottamaan prosessia uutisten taustalla”, Lasten uutisten esihenkilö Fanny Fröman kertoo.

Oppaassa Lasten uutisista tuttu kettuhahmo Reportteri Repo ja kollega Susi Sepittäjä johdattavat koululaiset uutistyön ytimeen hauskojen esimerkkien avulla. Oppaasta löytyy vinkkejä ja ohjeita oman uutisen tekoon. Tavoitteena on oppia uutistyön perustaitoja ja kirjoittaa lopulta oma uutinen.

Aamulehdessä julkaistiin Uutisten viikolla juttu Tampereen naapurikunnista paikallisuutisia Aamulehteen kirjoittavasta Satu Peltolasta. Kuva: Toni Repo / Aamulehti

Aluemedioiden lehtiä on usean vuoden tauon jälkeen toimitettu kouluihin yli 61 000 kappaletta.

”Kännyköiden ja digitilaustunnusten hallinnointi ja käyttäminen käytännön opetustilanteessa saattaa olla vähintään haastavahkoa. Toisaalta taas laadukas painettu tuote toimii yllättävän mainiosti nuorellekin lukijalle, kuten tiedämme vaikkapa HS Lasten uutisista. Painettuja lehtiä meiltä myös toivottiin. Olennaista lienee, että tarjoamme hyvin tehtyä ja ennen kaikkea yhteiskunnallista journalismia oppilaiden ja opettajien keskustelun pohjaksi, käyttöliittymästä riippumatta”, Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu sanoo.

Yläkoululaiset voivat testata mediatietämystään Satakunnan Kansan järjestämässä uutistietokilpailussa. Mediavisan alkukilpailu on torstaina 3.2. 

Aluemedioiden lehtiä ovat Aamulehden ja Satakunnan Kansan lisäksi paikallismediat Sydän-Satakunta, Kankaanpään Seutu, Merikarvia-lehti, Rannikkoseutu, Janakkalan Sanomat, Tyrvään Sanomat, Valkeakosken Sanomat, KMV-lehti, Nokian Uutiset, Jämsän Seutu ja Suur-Keuruu.

Uutisten viikko on koulujen ja Uutismedia liiton yhteinen mediakasvatuksen teemaviikko, joka tunnettiin ennen nimellä Sanomalehtiviikko. Koulut saavat viikon ajaksi Sanoma Media Finlandin uutismedioiden digitaalisen sisällön ilmaiseksi käyttöönsä.

Uutisten viikon kaikki ohjeet ja tarjolla olevat linkit materiaaleihin on koottu yhdelle sivulle. Pääset niihin tästä.

Sanomalehtiviikkoa on vietetty säännöllisesti helmikuussa vuodesta 1995 lähtien. Viikon on määrä toimia opetuksen ja mediakasvatuksen tukena. Tänä vuonna tapahtuman teemana on perehdy paikalliseen. Ideana on kannustaa lapsia ja nuoria perehtymään oman kotikuntansa uutismedioiden tarjontaan.