Kaivuri-koulutusohjelma starttasi Sanomatalossa keskiviikkona 21.9. Kuvassa oikealla yksi ohjelman järjestäjistä, Helsingin Sanomien Salla Vuorikoski. Kuva: Samuli Pulkkinen/SMF
 
Sanoma Media Finlandin Uutis- ja featuremediassa käynnistyi viime viikolla toimitusten välinen uusi tutkivan journalismin Kaivuri-koulutusohjelma.
 
Kaivuriin osallistuu yhteensä 26 Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Aamulehden journalistia ja koulutus kestää joulukuun alkuun saakka. Koulutuksen kahdeksan osion aikana käsitellään muun muassa viranomaistiedon kaivamista, julkisten tietokantojen hyödyntämistä ja yritysten taustojen selvittämistä. Lisäksi koulutuksessa perehdytään internet-etsivän tärkeisiin työkaluihin, journalismin juridiikkaan ja etiikkaan sekä siihen, miten haastateltavien ja lähteiden kanssa toimitaan taitavasti.
 
Kaivuri-koulutuksen aikana kehitetään ja edistetään myös omia juttuhankkeita, jotka on tarkoitus julkaista omassa tiedotusvälineessä.
 
”Meillä Ilta-Sanomissa on järjestetty useita erilaisia koulutuksia oman väen kesken ja saatu vertaisoppimisesta tosi hyviä kokemuksia. Kaivuri-koulutusohjelma on hieno esimerkki siitä, että voimme jakaa osaamista myös yli brändirajojen. Tutkivan journalismin osaamista ei voi toimituksissa olla koskaan liikaa ja uskon, että parhaiten tätä oppia saa kokeneilta kollegoilta”, Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Johanna Lahti sanoo.
 
Koulutusidean takana on Helsingin Sanomien tuottaja Salla Vuorikoski. Mukana suunnittelussa ovat olleet myös HS:n HR Business Partner Kira Anttila ja Ilta-Sanomien toimituspäällikkö Panu Karhunen
 
”Ensimmäisessä tapaamisessa tunnelma oli innostunut ja porukka mainion monipuolinen. Lähes kaikki talon osastot ovat Kaivurissa edustettuna ja mukana on niin kokeneempia kuin uran varhaisemmassa vaiheessa olevia toimittajia. Uskon, että tästä monipuolisuudesta on paljon hyötyä, kun lähdetään sparrailemaan juttuideoita”, yksi ohjelman kouluttajista ja järjestäjistä, HS:n tuottaja Pauliina Siniauer sanoo.