Suuren journalistipalkinnon vuoden 2021 ehdokkaat on julkistettu.

Sanomalta vuoden journalistiksi on ehdolla Tuomas Manninen (IS) ja Paavo Teittinen (HS), vuoden jutuksi HS:n Oletko sinä Perttu Nousiainen? (tekijöinä Marko Junkkari, Paavo Teittinen ja Sami Kero) ja vuoden pomoksi STT:n Laura Kolu ja IS:n Timo Paunonen. Onnea kaikille ehdokkaille!

Voittajat palkitaan tiistaina 3.5.2022 suorassa tv-lähetyksessä Nelosella klo 19–20.

Lue tuomariston perustelut sekä ehdokkaiden omat kommentit tästä jutusta.

Sanomalta vuoden journalistiksi on ehdolla:

Tuomas Manninen, Ilta-Sanomat

”Ehdokkuus tuli sekä ihan puskista että myös puun takaa ja yllätti täysin, koska olin sääjuttuja tehdessäni tullut siihen luuloon, ettei salama voi iskeä kahta kertaa samaan puuhun tai ihmiseen, kun olin sentään ollut kertaalleen ehdolla kukkeassa keski-iässäni ja nyt sitten vanhoilla päivillä tällainen ilo ja kunnia. Tuntuu erittäin kannustavalta, että myös pienten aihelmien toimittaja voi päästä ehdolle. Pidän tätä myös tunnustuksena kaikille säätoimittajille, että heidätkin – meidätkin – tavallaan lasketaan oikeiksi toimittajiksi”, Tuomas Manninen kommentoi ehdokkuuttaan.

Valintaperusteluissa Tuomas Mannisesta kirjoitetaan:

”Tuomas Manninen on ehkä Suomen tunnistettavin uutistekstien kirjoittaja. Niin pientä uutista ei olekaan, ettei hänen uniikki tyylinsä paistaisi tekstistä läpi. Eivätkä hänen pikkujuttunsa oikeasti ole pieniä. Uutisvirtojen katveiden tapahtumat kasvavat hänen käsittelyssään osuviksi ja humoristisiksi tarinoiksi suomalaisesta sielunmaisemasta. Lisämaustetta juttuihin tuo laaja yleissivistys. Manninen on kuin lintuharvinaisuus, jota kannattaa tulla bongaamaan kauempaakin.”

Paavo Teittinen, Helsingin Sanomat

”Ehdokkuus on iso kunnia. Pyrin jutuissani tuomaan esiin etenkin sellaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä, jotka jäävät suurelta yleisöltä piiloon. Ajattelen ehdokkuuden olevan viesti siitä, että tällaista journalismia pidetään arvossa ja sitä toivotaan. Ehdokkuus pitää myös pinnalla aiheita, joista kirjoitan ja jotka koen tärkeiksi. Siksi tämä on minulle erityisen arvokas tunnustus”, Paavo Teittinen sanoo.

Ehdokasesittelyssä Paavo Teittisestä kirjoitetaan näin:

”Paavo Teittinen nostaa vuodesta toiseen esiin epäkohtia, jotka muuten jäisivät virallisen Suomen katseen ulottumattomiin. Jutuista paistavat valtava työmäärä, huolellisuus ja ainutlaatuiset tiedonlähteet. Lisäksi jutut on rakennettu taitavasti ja kirjoitettu vetävästi. Vuonna 2021 Teittinen paljasti puutteita ihmiskauppaa koskevissa poliisitutkinnoissa. Jutut toivat esiin haavoittuvimpien ihmisten heikon aseman, paljastivat puutteita poliisiin omassa laillisuusvalvonnassa ja johtivat lukuisten rikostutkintojen uudelleen avaamiseen.”

Vuoden juttu -kategoriassa Sanomalta on ehdolla HS:n juttu Oletko sinä Perttu Nousiainen?

Tekijöinä ovat toimittajat Marko Junkkari ja Tommi Nieminen sekä valokuvaaja Sami Kero

Juttukokonaisuutta kuvataan ehdokasesittelyssä näin:

”Juttu Nuorisosäätiön miljoonat hukanneesta Perttu Nousiaisesta kertoi yhteiskunnallisesti merkittävästä teemasta, mutta se oli samalla taitavasti rakennettu jännitystarina. Tekijät syventyivät perusteellisesti Nuorisosäätiön tapahtumiin ja jatkoivat sitten klassiselle kyttäyskeikalle sveitsiläiseen hiihtokeskukseen. Sitkeän seuraamisen jälkeen Nousiainen avautui pakomatkastaan toimittajille ja matkusti heidän mukanaan Suomeen. Lopuksi toimittajat raportoivat tuoreeltaan Nousiaisen kiinniotosta. Ansiokkaassa jutussa yhdistyivät tutkivan journalismin, reaaliaikaisen tarinankerronnan ja kuvajournalismin parhaat piirteet.”

Ja näin kertovat tekijät:

”Ehdokkuus tuntuu messevältä. Olen työelämässäni äärimmäisen etuoikeutettu ihminen, eräänlainen Sanomatalon 6. kerroksen featurenurkkauksen lottopottivoittaja, sillä puutteistani huolimatta minun sallitaan työskennellä Suomen lahjakkaimpien, ahkerimpien ja ylivertaisimpien älyjen rinnalla”, Tommi Nieminen sanoo.

”Keikka oli urani oudoin. Yleensä journalistiksi esittäytyminen on ensimmäinen asia, mitä kentällä teen. Nyt piti esittää muuta ja keksiä peitetarinoita. Journalistisesti juttu oli Tommin ja Markon show eli kaikki kunnia heille, mutta oli hienoa olla mukana”, Sami Kero kertoo.

Vuoden journalistiseksi pomoksi on Sanomalta ehdolla:

Laura Kolu, STT

”Olen ehdokkuudesta iloinen ja yllättynyt, ja arvostan sitä todella korkealle. Toimituksissa ei ole eletty helppoja aikoja viime vuosina ja olen iloinen, jos omalla työlläni olen pystynyt helpottamaan STT:n toimittajien työtä. Ilman ihmisiä ei synny yhtään hyvää juttua eikä hyvää journalismia – eikä oma työnikään onnistu ilman hyviä kollegoita”, Laura Kolu kertoo.

Valintaperusteluissa Laura Kolua kuvataan näin:

”Laura Kolu pitää STT:n 24h-toimituksen päällikkönä eleettömän tehokkaasti huolta siitä, että kansallisen uutistoimiston uutistoiminta sujuu aina tilanteesta riippumatta vuorokauden ympäri kaikkina viikonpäivinä ja vuodenaikoina. Suoraan Kolun alaisuudessa työskentelee yli 60 eri-ikäistä journalistia erilaisissa tehtävissä. Vaikka resurssien järjestely vaatii jatkuvaa ongelmanratkaisua ja hyvää mielikuvitusta, Kolu pyrkii ottamaan kaikessa huomioon työntekijöiden jaksamisen ja kunkin henkilökohtaiset toiveet. Hän on onnistunut erinomaisesti sekä rekrytoijana, alaistensa urapolkujen rakentajana että haastavien juttuprojektien mahdollistajana.”

Timo Paunonen, Ilta-Sanomat

”Timo Paunonen on tehnyt pitkän uran eri esihenkilötehtävissä Ilta-Sanomissa. Hän on yli 20 viime vuoden aikana ollut mm. uutispäällikkö, toimituspäällikkö ja nyt näkökulmatoimituksen esihenkilö. Paunonen on laajasti sivistynyt, henkeen ja vereen uutismies, joka on aina johtanut joukkoja edestä. Hänellä on ollut esihenkilötyössään valmentava ote jo paljon ennen kuin konsultit olivat koko termiä keksineetkään. Paunosella on aina aikaa kuunnella, auttaa ja opastaa. Yhtä intohimoisesti kuin hän on kehittänyt Ilta-Sanomien yhteiskunnallista journalismia, hän on halunnut kehittää ihmisiä. Hänen koulunsa läpi käyneitä journalisteja työskentelee kymmenittäin ympäri Suomen mediakenttää. Timo Paunonen väitteli tohtoriksi syksyllä 2021. Hänen väitöskirjansa käsitteli poliitikkojen ja median suhteita”, Timo Paunosta kuvaillaan.

”Valehtelisin jos sanoisin, että ei tunnu miltään. Onhan tämä mykistyttävä juttu, kun on esimieshommia tehnyt yli 20 vuotta eri tehtävissä Ilta-Sanomissa. Joku on palkintoa ehdottaessaan tykännyt tekemästäni työstä, ja sillä on valtava merkitys tässä ja nyt”, Timo Paunonen sanoo.

Suuri journalistipalkinto on jaettu Suomessa vuodesta 2001 lähtien. Palkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Kilpailun tarkoituksena on tukea ja edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asemaa yhteiskunnassamme. Voiton perusteena on merkittävä journalistinen teko palkinnon julkistusta edeltäneen vuoden aikana.

Ehdokkaita on neljässä eri kategoriassa kussakin kolme. Kategoriat ovat vuoden journalisti, vuoden juttu, vuoden journalistinen teko ja vuoden journalistinen pomo.

Katso kaikki ehdokkaat ja tuomarit

Vetovastuu juhlatilaisuuden järjestämisestä vaihtuu kolmen vuoden välein Yleisradion, MTV:n ja Sanoman välillä. Palkinnon jakaa ja rahoittaa Päätoimittajien yhdistys kumppaneinaan suomalaiset mediatoimijat (edellisten lisäksi): Alma Media, Keskisuomalainen, Otavamedia, A-lehdet, Kaleva, TS-yhtymä ja KSF-Media. Tänä vuonna järjestelyistä vastaa Sanoma Media Finland.