HS-kirjat julkaisee marraskuussa kaksi ajankohtaista teosta.

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja Anu Nousiainen dokumentoi poikkeuksellista ja kansainvälisestikin merkittävää sotarikostutkintaa alusta asti poliisien mukana sekä Suomessa että paikan päällä Länsi-Afrikassa.

Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja ja moninkertainen kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen on seurannut Valko-Venäjää työkseen yli 10 vuotta. Uutuuskirjassaan hän kuvaa kesän 2020 kansannousun euforian, siihen johtaneen kehityksen ja kaiken tämän vaikutukset Ukrainan sotaan.

Nousiaisen kirja on jo saatavana kirjakaupoissa ja Niemeläisen kirja ilmestyy viikolla 47.

Kirjojen yhteinen julkistamistilaisuus pidetään Päivälehden museossa Helsingissä keskiviikkona 30.11. klo 17. Tilaisuudessa esiintyvät rikosylikomisario Thomas Elfgren, toimittaja Anu Nousiainen ja toimittaja Jussi Niemeläinen. Voit ilmoittautua tilaisuuteen tästä linkistä.
 

Arvostelukappaleet voi tilata sähköpostilla kirsi.mattila@hs.fi

Lue kirjoista lisää:

Anu Nousiainen: Tehtävä Afrikassa – Ylikomisario Thomas Elfgrenin viimeinen juttu

Vuonna 2019 keskusrikospoliisin henkirikosryhmä sai erikoisen tehtävän: oliko Tampereella asuva entinen kapinalliskomentaja syyllistynyt sotarikoksiin Afrikassa?

Tutkintaa alkoi johtaa kokenut rikosylikomisario Thomas Elfgren. Hän oli selvittänyt sotarikoksia aiemmin Kroatiassa ja Ruandassa, mutta tämä tapaus oli vaikeampi. Siihen liittyi veritimantteja, kannibalismia, aseiden salakuljetusta ja tunnettuja sotarikollisia. Epäilty oli aikaisemmin välttänyt syytteet ilmiantamalla aseveljensä ja todistamalla heitä vastaan. Sen jälkeen hänet oli päätetty sijoittaa asumaan Suomeen.

Miten tutkia viidentoista vuoden takaisia rikoksia kaukana Liberian syrjäkylissä? Muistivatko todistajat oikein? Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja Anu Nousiainen dokumentoi poikkeuksellista ja kansainvälisestikin merkittävää rikostutkintaa alusta asti poliisien mukana sekä Suomessa että paikan päällä Länsi-Afrikassa.

Pirkanmaan käräjäoikeus kuuli todistajia Liberiassa. Huhtikuun lopussa 2022 se vapautti Gibril Massaquoin kaikista syytteistä. Syyttäjä on valittanut tuomiosta, ja käsittely jatkuu hovioikeudessa.

Anu Nousiainen: Tehtävä Afrikassa
ISBN: 978-952-365-066-4
Sidottu
336 sivua
Kirjastoluokka: 98.25
Svh: 34 e
Kirja on ilmestynyt

Jussi Niemeläinen: Valko-Venäjä – haava Euroopan sydämessä

Valkovenäläiset hermostuivat keväällä 2020. Hallinto oli epäonnistunut koronaepidemian hoidossa, ja ihmiset alkoivat auttaa toisiaan. Heikko kansalaisyhteiskunta vahvistui nopeasti. Aiemmin apaattiset ihmiset alkoivat pitää itseään kansalaisina ja kiinnostuivat myös politiikasta.

Kesän presidentinvaaleista tuli kansanjuhla. Pian ihmiset saivat kuitenkin tuta, millaisessa maassa asuvat. Maata yli 25 vuotta itsevaltaisesti johtanut Aljaksandr Lukašenka julistautui voittajaksi ja hajotti protestit kovaotteisesti. Valko-Venäjästä tuli vielä aiempaakin itsevaltaisempi maa, jossa on nyt satoja poliittisia vankeja. Vankeudessa on myös ihmisoikeusaktivisti Ales Bljaljatski, joka saa 10. joulukuuta 2022 Nobelin rauhanpalkinnon. Kukistaessaan kansannousua Lukašenka joutui turvautumaan Venäjään, ja näin Venäjä sai maasta entistä tiukemman otteen. Kun Venäjä helmikuussa 2022 hyökkäsi Ukrainaan, venäläisjoukot vyöryivät kohti Kiovaa juuri Valko-Venäjältä.

Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajana Jussi Niemeläinen on seurannut Valko-Venäjää työkseen yli 10 vuotta. Hän on raportoinut vaaleista, mielenosoituksista, ydinvoimalasta, sotaharjoituksista ja maan Venäjä-suhteesta mutta myös kaupunkikulttuurista, nimikiistasta ja talousongelmista. Kuohuvana kesänä 2020 hän oli maassa viikkoja.

Tässä kirjassa hän kertoo, millainen maa on Valko-Venäjä. Hän kuvaa kesän 2020 euforian, siihen johtaneen kehityksen ja sen edelleen näkyvät seuraukset. Kirja kertoo myös, miksi muu maailma usein katsoo Valko-Venäjää geopolitiikan linssien läpi. Entä mikä on oikeasti Valko-Venäjän ja valkovenäläisten suhde Ukrainan sotaan. Kirjan luettuaan ymmärtää, miksi Suomen naapurustoon kuuluvan kymmenen miljoonan asukkaan maan tapahtumilla on meillekin väliä.

Jussi Niemeläinen: Valko-Venäjä – haava Euroopan sydämessä
ISBN 978-952-365-065-7
Sidottu
184 sivua, kuvaliite
Kirjastoluokka 47.5
Svh. 29 euroa
Ilmestyy viikolla 47

Lisätiedot: Liitepäällikkö Lauri Malkavaara, HS, Lauri.Malkavaara@hs.fi, 040 510 6203

Sanoma Media Finland on Suomen monikanavaisin mediatalo. Tarjoamme tietoa, elämyksiä ja viihdettä niin sanoma- ja aikakauslehdissä, televisiossa, radiossa, verkossa kuin mobiilissakin ja tavoitamme päivittäin lähes kaikki suomalaiset. Sanoma Media Finland on osa Sanomaa, joka on kuluttajamedian ja oppimisen eurooppalainen edelläkävijä.