Valkeakosken Sanomat täyttää sata vuotta tänään 8. joulukuuta. Tällä päivämäärällä vuonna 1921 ilmestyi Sääksmäen Sanomien ensimmäinen näytenumero. Lehti alkoi ilmestyä säännöllisesti vuonna 1922.

Päätoimittaja Mari Tuohiniemi Valkeakosken Sanomien toimituksessa. 

Juhlavuoden mittaan Valkeakosken Sanomat nostaa esiin valkeakoskelaista arkea ja elämää eri näkökulmista.

Päätoimittaja Mari Tuohiniemi kirjoittaa:

"Syvästi vakuutettuna siitä, että Sääksmäelläkin tarvitaan oma kunnallinen uutis- ja ilmoituslehti, lähtee Sääksmäen Sanomat nyt ensimmäiselle vuositaipaleelleen. [...] Puolueettomana, vakavan yhteiskunnallisen ja terveen kansallisen hengen elähdyttämänä se tahtoo olla yhdistävänä ja ymmärtävänä siteenä kaikkiin puolueisiin ja kaikkiin kansankerroksiin kuuluvien kansalaisten välillä."

Näillä sanoilla laskettiin maailmalle ensimmäinen Sääksmäen Sanomien numero, joka ilmestyi 8. joulukuuta vuonna 1921.

Samalla päivämäärällä vuonna 2021 käynnistyy Valkeakosken Sanomien 100-vuotisen taipaleen juhlinta teemalla Arkea ja elämää Valkeakoskella. Aloitamme juhlinnan nyt lehden syntymäpäivänä ja jatkamme sitä pitkälle ensi vuoden puolelle erilaisten juttujen ja tempausten merkeissä. Katsomme tietenkin historiaan, mutta vielä sitäkin tärkeämpää on nähdä tähän päivään ja tulevaisuuteen. Millainen on Valkeakoski, kun tämän päivän lapset ovat kasvaneet aikuiseksi?

Juhlajuttuja varten kävin läpi kaikki Sääksmäen Sanomien, sitten Valkeakosken ja Sääksmäen Sanomien ja viimeisimpänä Valkeakosken Sanomien juhlanumerot jokaiselta vuosikymmeneltä vuodesta 1931 vuoteen 2011. Niiden vuosien, historian ja saavutusten äärellä yksi päätoimittaja tuntee itsensä hyvin pieneksi.

Lehteä ovat tehneet kymmenet ja taas kymmenet ammattilaiset. Me kaikki koemme vuorollamme lehden vahvasti omaksemme, mutta sataa vuotta miettiessä on selvää, että paikallislehti on enemmän kuin yksikään tekijänsä. Se on instituutio, jolla on keskeinen tehtävänsä suomalaisessa yhteiskunnassa. Vuonna 1921 se sanottiin vähän kiemuraisesti, ja vuonna 2021 sen voi sanoa vaikka näin: Valkeakosken Sanomat edistää alueensa asukkaiden hyvinvointia ja palvelee lukijoidensa oikeutta saada tietää, mitä alueella tapahtuu. Sen edellä mainitun 'terveen kansallisen hengen elähdyttämänä' täällä toimituksessa siis työskennellään edelleen.

Vuosisadan lehtien äärellä selväksi tulee myös, että kukin meistä tekee vuorollaan osansa ja antaa sitten viestikapulan eteenpäin. Miten tämä meidän tekijäpolvemme pärjää? Valkeakosken Sanomat on nyt kahtena vuotena ollut mukana virallisessa lehtien lukijamäärä- ja kokonaistavoittavuusmittauksessa. Tämän vuoden KMT 2021 -tutkimuksen mukaan Valkeakosken Sanomien yksi paperilehti ja viikon digisisällöt tavoittavat yhteensä 26 000 ihmistä. Lukema on aivan huikea, ottaen huomioon että Valkeakoskella asuu reilut 18 000 lukutaitoikäistä ihmistä. Muutoksen tuulissakin Valkeakosken Sanomat on edelleen se väline, jolla tavoittaa jokaisen koskilaisen.

Valkeakosken Sanomien täysiä kymmeniä on vietetty sotavuosina, kasvun vuosina, lamavuosina ja nyt koronaviruspandemian vuosina. Perustehtävämme ei muutu, sillä sadan vuoden merkkipaalulla tahdomme olla yhdistävänä ja ymmärtävänä siteenä kaikkien valkeakoskelaisten välillä.

Kohti seuraavaa sataa vuotta."