”Johtoihin ei tule diversiteettiä, jos erilaisille ihmisille ei anna liian isoja saappaita eli kasvumahdollisuuksia jo aikaisissa vaiheissa uraa”, Anu Ubaud sanoo.

Neljän lapsen äiti ja HS:n päätoimittaja Anu Ubaud syttyy rutiineista. Someaikaa hänellä on joka päivä puoli tuntia. Esihenkilönä Ubaud sanoo olevansa arkinen ja uskovansa esimerkillä johtamiseen.

Tässä jutussa Ubaud kertoo johtajuudesta, hektisen työn ja perheen yhdistämisestä sekä korona-ajan huomioimisesta työelämässä.

Pura menestykset: ”Uskon, että onnistumisista oppii epäonnistumisia enemmän”

”Olen johtajana arkinen. Uskon tavoitteellisuuteen ja yhdessä tekemiseen, olen avoin enkä yhtään hierarkkinen. Luovassa organisaatiossa on tärkeää saada myös epäonnistua. Mokat opettavat, mutta menestyksen takana ovat onnistumiset. Mediatalot eivät olisi kääntyneet onnistuneesti digiaikaan, jos emme voisi analytiikan avulla perata, mikä eri lukijoille on merkityksellistä. Onnistumisista opimme, miten töitä kannattaa jatkossakin tehdä.”

Sinä mahdollistat: ”Tehtäväni on saada ihmiset oikeisiin positioihin”

”Johtajana tehtäväni on mahdollistaa se, että muut onnistuvat työssään. Kuuntelen ja olen kiinnostunut ihmisistä. Uskon, että ihmisten urapolkuja pitää johtaa alusta asti ja avata työtekijöille teitä. Johtoihin ei tule diversiteettiä, jos erilaisille ihmisille ei anna liian isoja saappaita eli kasvumahdollisuuksia jo aikaisissa vaiheissa uraa. Itse olen tällaisia mahdollisuuksia saanut omilta esihenkilöiltäni, joten tämä on oppi, jonka olen saanut heiltä.

Helsingin Sanomissa on töissä kaiken ikäisiä, mutta meidänkin täytyy jatkuvasti miettiä, miten voisimme luoda esimerkiksi positiivisempaa perhekulttuuria ja lisätä monimuotoisuutta. Diversiteettikysymykset laajemmin tulevat lähitulevaisuudessa yhä keskeisemmiksi. Ne vaativat parempaa ymmärrystä rakenteista ja aktiivisia päätöksiä esimerkiksi siitä, ettemme palkkaisi vain itsemme kaltaisia ihmisiä. Tässä työssä on väliä, että edustettuina ovat erilaiset ihmisryhmät erilaisilla taustoilla.”

Sopeudu:  ”En hätkähdä muutoksia, sillä tavallinenkin on aina muutosta”

”Olen ollut kovassa muutoksessa koko työelämän. En haikaile pysyvyyden perään ja ajattelen, että tavallisessa arjessakin tapahtuu aina muutosta. Ja hyvä niin.

Korona-aika toi elämän näkyviin kotien seininä ja satunnaisina perheenjäseninä. Pandemia viimeistään osoitti sen, kuinka myös työpaikan ulkopuolinen elämä vaikuttaa työhyvinvointiin, ja miten erilaisissa todellisuuksissa elämme. Itselläni oli ehkä paljon sekoilua etäkouluaikana, mutta ei koskaan yksinäistä. Uskon, että ihmisten hyvinvoinnin ja energian johtaminen on yksi tärkeimmistä johtamistaidoista tulevaisuudessa. Sillä vaikutetaan myös ihmisten sitoutumiseen työhön, mikä on rapautunut pandemian aikana.

Minulla on tiimiläisiini hyvät ja läheiset välit ja saan palautetta myös asioista, joista en tajua sitä edes pyytää. Pandemian ensimmäisten kuukausien jälkeen minulta toivottiin lisää yhteistä aikaa. Tiivistin silloin 1:1-keskusteluja jokaiselle viikolle aivan jokaisen kanssa, joka sen halusi, vaikka se tarkoitti todella isoa aikasatsausta. Se oli erittäin hyvin käytettyä aikaa.”

Ole esimerkki: ”Jos sanon priorisoivani perhettä, myös teen sitä”

Kysyn itseltäni joka kuukausi: onko lasteni lapsuus sellainen, jonka haluan sen olevan? Haluan hakea osana päivistä lapset päiväkodista, olla mukana harrastuksissa ja viettää aikaa heidän kanssaan aivan joka päivä. Kommunikoin prioriteeteistani avoimesti myös työyhteisöön.

Minulla ei olisi isoa perhettä, jos se ei toisi kaikessa intensiivisyydessään iloa. Elämääni ohjaa ajatus: kannattaa olla kuskin penkillä ja tehdä asioita, mitkä ovat mielekkäitä ja kivoja, silloin niiden eteen haluaa nähdä vaivaa. Elän aikataulutettua ja rutiineihin pohjaavaa arkea. Se sopii minulle.

Meillä on vauva sekä 14-, 11- ja 5-vuotiaat lapset. Olen saanut heidät hyvin erilaisissa elämäntilanteissa, eikä minulla ole ollut uraa ilman lapsia. Elämän ei pidä olla valmis, kun lapsia tulee vaan kaiken voi rakentaa lasten ohella.

Viihdyn kaaoksessa ja härdellissä. Yksin olen, kun hiihdän, juoksen ja käyn kuntosalilla. Jos en saa urheilla, en ole hyvä ihminen.

On aivan selvää, että työn ja äitiyden yhdistelmä ei solju itsestään. Jaamme mieheni kanssa tasaveroisesti vanhemmuuden, perhevapaat ja arjen pyörittämisen. Omat vanhempani ovat äärimmäisen suuri apu. Uutistyö ei ole ennustettavaa ja voi heittää nopeasti reagointia vaativiin tilanteisiin. Päivän työt viimeistelen ja aloitan, kun lapset nukkuvat.

Minulta kysytään usein, millä ajalla hoidan kaiken. Yksi vastaukseni on, että ruutuajalla. Annan kaikelle somelle päivässä 30 minuuttia. Miksi olisin etäaikana kokouksissa, jos olen kuitenkin Twitterissä? Olennaista on, miten käytän työaikani ja aikani perheeni kanssa.”

Opiskele: ”Harjoittelen kysymistekniikoita, joilla saan ihmiset kirkastamaan tekemistään”

Johtamista täytyy harjoitella. Työelämässä olen pyrkinyt jatkuvasti opettelemaan uutta ja kehittymään siinä. Olen saanut koulutusta valmentavasta johtamisesta sekä Sanoman sisällä että opinnoissa, joihin olen hakeutunut itse. Olen harjoitellut kysymistekniikoita, joilla saan ihmiset ajattelemaan ja kirkastamaan tekemistään. Naisjohtajien mentorointikoulutus on ollut hieno paikka verkostoitua ja kuulun erilaisiin verkostoihin, joissa sparraamme toisiamme säännöllisesti. On valtavan hyödyllistä tavata ihmisiä. Hyvää ajattelua ja johtamisotetta löytyy eri aloilta ja eri puolilta maata.”

Älä vello: ”Pääsen stressistä eroon puhumalla”

Johtajana on välillä yksinäistä. Luottotyyppien ja omien kollegoiden kanssa voin pureksia asioita ja päästää höyryä. Työni on todella hektistä ja kunnianhimoisena haluaisin, että kaikki toimisi joka rintamalla. Vellovasta stressistä pitää opetella ulos, ja minulla se onnistuu parhaiten puhumalla. Sekin auttaa, että tapani toimia on rauhallinen. Työyhteisössä näytän yleensä paineisissakin tilanteissa levolliselta.”

Anu Ubaud 

Helsingin Sanomien päätoimittaja Anu Ubaud, 39, valittiin Vuoden 2021 nuoreksi johtajaksi Suomen Nuorkauppakamarit ry:n järjestämässä kilpailussa tämän vuoden marraskuussa.

Ubaud on työskennellyt syksystä 2019 Helsingin Sanomien päätoimittajana. Hän vastaa hyvinvointi-, design-, kuva-, tiede-, feature- ja kulttuuritoimituksista ja on ollut mm. kehittämässä HS Lasten uutiset -sanomalehteä. HS:n lisäksi Ubaud on työskennellyt myös muun muassa Me Naisissa, Meidän perheessä, Cosmopolitanissa ja viestintätoimistossa.

Ubaud on ollut äitiys- ja vanhempainvapaalla heinäkuusta alkaen ja palaa töihin kevättalvella 2022.