Maanantaina 3. toukokuuta on kansainvälinen lehdistönvapauden päivä. Helsingin Sanomat muistuttaa suomalaisia lehdistönvapauden tärkeydestä julkaisemalla Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin tuottaman Vaientamattomat-minidokumentin, joka osoittaa lehdistönvapauden olevan uhattuna jopa meillä EU:n sisällä, kuten Unkarissa. HS myös julkaisee liitteen sananvapaudesta maanantain Hesarin välissä.

 

Lehdistönvapaus ei ole itsestäänselvyys, ja tilanne on huonontunut ympäri maailmaa, eritoten Euroopassa. Maanantaina 3. toukokuuta, kansainvälisen lehdistönvapauden päivänä, Helsingin Sanomat haluaa muistuttaa lehdistönvapauden tärkeydestä julkaisemalla Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin tuottaman Vaientamattomat-minidokumentin. Siinä Rantala ja Milonoff selvittävät, mitä tapahtuu, kun toimittajilta viedään riippumattomuus ja vapaus tehdä omaa työtään.

”Kollegat Unkarissa ovat tällä hetkellä tosi vaikeassa tilanteessa. Tilanne siellä vaikuttaa ihan samalta kuin millainen tilanne oli meillä reilut sata vuotta sitten, kun Helsingin Sanomien edeltäjä Päivälehti lakkautettiin sensuuriviranomaisten toimesta. Jos tällaista voi tapahtua Unkarissa, se voi tapahtua missä tahansa Euroopassa. Missä ikinä riippumaton journalismi on vaarassa, kyllä meidän täytyy yrittää jeesiä”, Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi taustoittaa.

Pääministeri Viktor Orbàn on vienyt Unkaria yhä yksinvaltaisempaan suuntaan. Viime vuonna riippumattoman unkarilaisen Index.hu-uutissivuston väki irtisanoutui, kun päätoimittaja sai potkut poliittisista syistä. Vastalauseena iso osa toimituksesta marssi ulos ja erosi. Syntyi mielenosoituksia. Ja syntyi myös uusi media, riippumaton Telex, joka on yksi Unkarin harvoista vapaista journalistisista toimijoista.

Helsingin Sanomat on viimeisen puolen vuoden ajan pyrkinyt tukemaan joukkorahoituksella toimivaa Telex-uutismediaa. Siksi HS on avannut tilauspohjaisen mallinsa analytiikkatietoja unkarilaiskollegoille, jotta Telex pystyisi rahoittamaan digitaalisten tilausten avulla journalisminsa mahdollisimman nopeasti.

”Helsingin Sanomat oli valmis tekemään sananvapausasioissa yhteistyötä myös vainottujen turkkilaisten toimittajien kanssa, mutta se osoittautui heille lopulta ihan liian vaaralliseksi”, HS:n toimituspäällikkö Laura Saarikoski sanoo.

Helsingin Sanomat muistuttaa suomalaisia lehdistönvapauden tärkeydestä myös julkaisemalla liitteen sananvapaudesta päivän HS:n välissä.

”Unkarissa sananvapauden tilanne on ikävä, kieltämättä vaakalaudalla ja mennyt huolestuttavaan suuntaan. Sitten maailmassa on myös iso joukko maita, joissa tilanne on paljon pahempi, joissa toimittajia uhkaillaan hiljaisiksi, heitetään vankityrmiin, tapetaan. Suomesta ei tarvitse mennä sen kauemmaksi kuin Venäjälle ja Valko-Venäjälle niin tilanne on sananvapauden näkökulmasta ihan hirvittävä”, Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski sanoo.

Katso minidokumentti: HS.fi/vaientamattomat

Lue lehdistönvapausliite.

Osallistu Telexin joukkorahoitukseen ja tue vapaan ja riippumattoman journalismin taistelua olemassaolostaan.

Lisätiedot
Viestintäpäällikkö Jenni Rinkinen, Sanoma Media Finland, p. 040 511 3109, jenni.rinkinen@sanoma.com

Sanoma Media Finland on Suomen monikanavaisin mediatalo. Tarjoamme tietoa, elämyksiä ja viihdettä niin sanoma- ja aikakauslehdissä, televisiossa, radiossa, verkossa kuin mobiilissakin ja tavoitamme päivittäin lähes kaikki suomalaiset. Sanoma Media Finland on osa Sanomaa, joka on kuluttajamedian ja oppimisen eurooppalainen edelläkävijä.