Sunnuntaina 5. joulukuuta tulee kuluneeksi 70 vuotta ihka ensimmäisen Aku Ankan ilmestymisestä Suomessa. Synttäreiden kunniaksi Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä kertasi tärkeimmät asiat Aku Ankan historiasta.

Aku Ankka ja kumppanit -lehden ns. näytenumero ilmestyi 5.12.1951, ja sitä myytiin 34 017 kappaletta. Vuoden 1955 alusta lehden nimi lyhentyi Aku Ankaksi. Lehden ensimmäinen päätoimittaja Sirkka Ruotsalainen päätti, että Aku Ankan puhekuplat tekstitetään hyvällä, monipuolisella ja oivaltavalla suomen kielellä. Sen ansiosta Akkarilla on aina ollut sankoin joukoin myös aikuislukijoita.

Aluksi Aku Ankka ilmestyi kuukausittain, vuonna 1958 tahti kiihtyi kahteen numeroon kuussa, ja marraskuusta 1960 alkaen Akkari on putkahtanut postilaatikoihin joka keskiviikko.

Kaikkien aikojen ankkalegenda Carl Barks marssitti 1950–60-luvuilla Aku Ankan sivuille luomansa hahmot Roope Ankan, Pelle Pelottoman, Pikku apulaisen, Karhukoplan, Sudenpennut, Hannu Hanhen, Milla Magian, Kulta-Into Piin, Kroisos Pennosen, Julle Ankanpään ja monet muut merkittävät sankarit, joiden seikkailuista saamme nauttia edelleen joka viikko. Myös Ankkalinnan kaupunki on pitkälti Barksin luomus.

Ensimmäinen Aku Ankassa julkaistu Don Rosan sarjakuva oli kymmen sivuinen Jos metsään haluat mennä nyt numerossa 1/1990. Roope Ankan elämä ja teot -saaga ja viimeistään 1999 ilmestynyt  Sammon salaisuus sementoivat Rosan supertähdeksi.

Aku Ankan sivuilla on vuosikymmenten saatossa nähty myös suomalaisten taidonnäytteitä. Ensimmäisenä ehätti Mauri Kunnas, jonka käsikirjoittama ja Vicarin piirtämä Ankka-sarja Puujalkainen  avaruusolento julkaistiin numerossa 30/1974. Ammatikseen Ankka-sarjoja ovat tehneet piirtäjä Jukka Murtosaari ja käsikirjoittajista  Kai Vainiomäki ja Jaakko Seppälä, jonka kynäilemiä tarinoita ilmestyy tälläkin hetkellä Aku Ankassa kuukausittain. Oma lukunsa on toki Kari Korhonen, joka käsikirjoittaa omat sarjansa ja kuuluu Ankka-mestareiden harvalukuiseen eliittiin.

Sirkka Ruotsalaisen jäätyä eläkkeelle Aku Ankan päätoimittajaksi tuli helmikuussa 1968 Alli Peltonen. Sen jälkeen päätoimittajina ovat toimineet Kirsti Toppari syyskuusta 1978, Markku Kivekäs syyskuusta 1988, Jukka Heiskanen maaliskuusta 2003 ja Aki Hyyppä elokuusta 2011 alkaen.

Aku Ankka on tutkitusti opettanut suomalaislapset lukemaan ja innostanut eteenpäin lukuharrastuksen saralla. Vuonna 2001 Aku Ankka -lehti sai Helsingin yliopiston suomen kielen laitoksen Kielihelmi-palkinnon ja vuonna 2014 Mensa-palkinnon juuri laadukkaasta, lukemaan kannustavasta toimitustyöstään.

Aku Ankan lehtiarkistossa on myös kaikkien aikojen ensimmäinen Suomessa ilmestynyt Aku Ankka.

Walt Disneyn 50-vuotispäivänä, 5.12.1951, ilmestyi historian ensimmäinen Aku Ankka -lehti. Akkari oli välitön menestys: 100 000:n levikki saavutettiin jo 1955. Ensimmäiseksi päätoimittajaksi kutsuttiin Sirkka Ruotsalainen, jonka ansiosta lehti opittiin heti alkumetreillä tuntemaan luovasta mutta korrektista kielenkäytöstä. Taiteellinen perusta taas rakentui ennen kaikkea Carl Barksin ja Gil Turnerin lumoavien sarjojen varaan.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä, p. 040 739 4978, aki.hyyppa@sanoma.com

Sanoma Media Finland on Suomen monikanavaisin mediatalo. Tarjoamme tietoa, elämyksiä ja viihdettä niin sanoma- ja aikakauslehdissä, televisiossa, radiossa, verkossa kuin mobiilissakin ja tavoitamme päivittäin lähes kaikki suomalaiset. Sanoma Media Finland on osa Sanomaa, joka on kuluttajamedian ja oppimisen eurooppalainen edelläkävijä.