Helsingin Sanomien toimittajan Jussi Pullisen kirja Mitä meille tapahtui? (HS Kirjat) kertoo sosiaalisen median ja internetin vaikutuksista elämäämme. Kirja on valittu Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi.

Raati perusteli valintaansa näin: ”Kirja kuvaa nautittavan sujuvasti ja havainnollisesti digitaalista arkeamme. Terävästi perusteltu teos rohkaisee kriittiseen ajatteluun sekä toimimaan viisaasti itseämme ja muita kohtaan. Kirja innostaa pohtimaan, miten paljon haluamme säilyttää satunnaisuutta ja inhimillistä keskeneräisyyttä algoritmien hallitsemassa maailmassa.”

Jussi Pullinen kertoo kirjastaan:

”Sosiaalista mediaa käyttäessä tulee usein sellainen olo, että en pidä siitä ihmisestä, jonka some minusta ja muista ympärilläni tekee. Kirjoitin tämän kirjan selittämään, mitä some tekee meille oikeasti ja miten se sen tekee.

Tämä on kirja ihmisistä, jotka joutuvat kohtaamaan toisensa kommenttiketjuissa, valokuvien sirpaleissa ja yöllisissä emojeissa. Niissä solmitaan suhteita, tehdään politiikkaa ja määritellään sopivan käytöksen rajoja. Teemme tätä päivittäin, mutta emme oikein ymmärrä, millaista maailmaa tekomme luovat ja miksi päädymme toimimaan juuri niin kuin toimimme.

Siksi tämä kirja yrittää kertoa, mistä selfieissä, koronan paljastamassa nojatuoliepidemiologiassa, hurjassa joukkotuomitsemisessa tai somen jaetussa tsemppaamisessa on oikeasti kyse. Kaikkia näitä ilmiöitä tulkitaan hyvin suorasukaisesti, mutta jos niitä tutkii yhtään syvemmältä huomaa, että ne paljastavat paljon siitä, miten me juuri nyt oikeastaan elämme – ja miten jokainen meistä voi toimia niin, että some todella tekee elämästä, ystävyydestä, politiikasta ja rakkaudesta parempaa.

Internet ja sosiaalinen media näyttäytyvät julkisuudessa lähinnä uhkina. Sitä ne eivät kuitenkaan ole. Moni verkon ajama muutos ei oikeasti ole uhka. Pikemminkin ne paljastavat, millaisia me ihmiset pohjimmiltaan olemme. Verkko muuttaa meitä ja maailmaa, mutta usein eri tavalla kuin luulemme.”

Lue lisää Jussi Pullisen kirjasta:

Uutuuskirja kertoo, miten internet ja some ovat muuttaneet ihmisiä ja maailmaa

Jussi Pullinen, s. 1982, on digitaaliseen journalismiin erikoistunut Helsingin Sanomien toimittaja. Hän on nykyisin politiikan toimituksen esimies ja on aiemmin toiminut mm. Nyt-liitteen esimiehenä. Lukukaudella 2017–2018 hän toimi Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina.