Helsingin Sanomien Koronavuosi-podcast avaa koronajournalismin kulissit. Miten toimittajat tekivät työtään tilanteessa, jossa tiedon tarve oli valtava mutta tieto epävarmaa? Mitä virheitä tehtiin? Mikä yllätti toimittajat?

Podcastissa HS:n toimittajat Katriina Pajari, Päivi Paulavaara, Maria Manner, Paavo Teittinen, Katja Kuokkanen, Petja Pelli, Tuomas Niskakangas, Marko Junkkari ja Annikka Mutanen kertovat poikkeuksellisesta vuodesta ja omasta työstään sen aikana.

Podcastin kaikki kahdeksan jaksoa julkaistaan lauantaina 5. joulukuuta, ja ne ovat kuunneltavissa osoitteessa HS.fi/koronavuosi tai HS-sovelluksessa valitsemalla valikosta kuuntele ja podcastit. HS Koronavuosi -podcastia voi kuunnella myös Suplassa, Applen podcastit-sovelluksessa ja Spotifyssa.

”Jaksot kuljettavat kuulijan läpi koronavuoden: pandemian alkuhetkiin Kiinaan, Suomen maskikauppojen salamyhkäisiin vaiheisiin, hoivakotien suljettujen ovien taakse, koronan runtelemaan Ruotsiin, politiikan kulisseihin ja tiedejournalismin kovaan ytimeen”, podcastin päätuottaja Heidi Väärämäki sanoo.

Jokainen podcastin jakso on tarinallinen kertomus, jossa äänessä on yksi toimittaja. Muoto on tuttu HS:n huippusuosituista Musta laatikko -esityksistä, joita on nähty Kansallisteatterissa vuodesta 2016.

”Teatterissa toimittajat päästävät yleisön mukaan työnsä kulisseihin, avaavat taustoja ja toimivat läpinäkyvämmin kuin tavallisessa työssä. Samaa avoimuutta on hyödynnetty nytkin”, Mustan laatikon tuottaja Esa Lilja sanoo.

Podcastin ovat tuottaneet HS:n toimittajat ja Mustan laatikon tuottajat Tuomas Kaseva, Esa Lilja, Jaakko Lyytinen ja Heidi Väärämäki. Äänisuunnittelun teki Matias Harju ja puheen ohjaamisesta vastasi Kaisa Osola.

Lue jaksokuvaukset:

Katriina Pajari – Mahdollinen uutisaihe Kiinasta

tammikuuta HS:n Kiinan-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari lähetti Pekingistä viestin Helsingin Sanomien -toimitukseen. Viestissä kerrottiin, että Wuhanin kaupungissa oli havaittu outo tauti. Pian tauti osoittautui pelätyksi pandemiaksi. Parissa viikossa se muutti Pajarin työn ja perheen elämän.

Päivi Paulavaara – Yllätysjarrutus

Helmikuussa suomalaiset viettivät huolettomina hiihtolomia. Moni suuntasi Alpeille. Viranomaisten mukaan maailmalla levinnyt koronavirus ei uhannut Suomea. Kun maaliskuun alussa helsinkiläisessä koulussa paljastui koronavirustapaus, kotimaantoimituksen esimies Päivi Paulavaara tajusi, että virus oli salakavalasti levinnyt Suomessa jo viikkoja.

Maria Manner ja Paavo Teittinen – Maskisotku kaataa Suomen kulissit

Maaliskuun lopussa sosiaali- ja terveysministeriö teki historiallisen päätöksen. Se päätti avata Suomen huoltovarmuusvarastot terveydenhuollon maskipulan helpottamiseksi. Maskeja piti olla miljoonia. Suomen kriisivalmiuden luultiin olevan maailman kärkeä. Samaan aikaan toimittajat Maria Manner ja Paavo Teittinen alkoivat saada uutisvinkkejä. Niiden perusteella todellisuus oli hyvin toisenlainen kuin viranomaisten puheissa.

Katja Kuokkanen – Mitä tapahtui suljetuissa hoivakodeissa?

Huhtikuussa koronapandemia levisi yhä. Omaiset olivat olleet jo yli kuukauden erossa hoivakodeissa asuvista läheisistään.. Toimittaja Katja Kuokkanen sai pomoltaan tehtävän: selvitä, mitä hoitolaitosten suljettujen ovien takana tapahtuu. Työ osoittautui lähes mahdottomaksi. Totuuden hoivakodeista tiesivät vain hoitajat – ja heidän suunsa oli tukittu.

Petja Pelli – Mitä siellä Ruotsissa tapahtui?

Kesäkuussa kirjeenvaihtaja Petja Pelli palasi asemapaikalleen Tukholmaan oltuaan Suomessa etätöissä koronan pahimman vaiheen ajan. Suomesta katsottuna näytti siltä kuin Ruotsi olisi hylännyt kansalaisensa ja antanut heikoimpien kuolla. Ruotsiin palattuaan Pelli tajusi, ettei tilanne ole niin yksinkertainen.

Tuomas Niskakangas – Pelastaako talouden ihmelääke koronalta?

Taloustoimittaja Tuomas Niskakangas seurasi koronakevään ajan, miten pandemia sekoitti maailmantaloutta. Miten korona ja talouden turbulenssi vaikuttivat aivan tavallisiin suomalaisiin yrityksiin? Kesäkuussa tartuntaluvut olivat niin alhaalla, että Niskakangas lähti Suomen-kiertueelle selvittämään asiaa.

Marko Junkkari – Politiikan säännöt muuttuivat

Syksyllä politiikan toimittaja Marko Junkkari havahtui. Koko koronakevään ja -kesän ajan politiikka oli ollut poikkeustilassa, mutta syksyllä perinteinen mittelö ja kulissipelit palasivat. Sanna Marinin hallituksen sisälle repesi railo. Samalla Junkkari ymmärsi, miten rajusti sekä politiikka että politiikan journalismi muuttuivat pandemian aikana.

Annikka Mutanen – Miten pandemiat päättyvät?

Tiedetoimittaja Annikka Mutanen on maaliskuusta lähtien seurannut työkseen vain koronavirusta. Yhdeksän kuukauden aikana virus on yllättänyt monta kertaa sekä tiedeyhteisön että tiedetoimittajat monta kertaa. Mitkä ovat olleet vuoden merkittävimmät käänteet? Entä miten pandemiat päättyvät?