Sanoma Oyj, lehdistötiedote, 28.8.2020 klo 16.30

Mainonnan määrä Suomessa laski 20 % heinäkuussa 2020, Sanoma suoriutui edelleen markkinoita paremmin

Kantar TNS:n eilen julkaistun markkinatutkimuksen mukaan mainonnan määrä Suomessa laski heinäkuussa 20,1 %, kun taas Sanoman mainosmyynti laski 18,2 %. Heinäkuu on mainonnassa tyypillisesti kausiluontoisesti pieni kuukausi.

Tammi-heinäkuussa 2020 Sanoman mainosmyynti laski 19,2 % verrattuna markkinoiden 23,8 % laskuun. Tammi-heinäkuun aikana Sanoma suoriutui markkinoita paremmin ja kasvatti markkinaosuuttaan TV- ja radiomainonnassa, kun taas sanomalehti-, aikakauslehti- ja verkkomainonnan kehitys oli suunnilleen markkinoiden mukaista.

Mainonnan määrän kehitys mediaryhmittäin Sanomalle keskeisissä mediaryhmissä on esitetty alla olevassa taulukossa.

Mainonnan määrän kehitys Suomessa

Mediaryhmä Heinäkuu 2020 Tammi-heinäkuu 2020
Sanomalehdet -21,0 % -30,0 %
Aikakauslehdet -26,7 % -21,2 %
Televisio -22,1 % -20,4 %
Radio -19,1 % -27,4 %
Verkkomedia * -5,9 % -10,9 %
Yhteensä -20,1 % -23,8 %

* ilman hakukoneita ja sosiaalista mediaa
Lähde: Kantar TNS Oy

Kantar TNS:n mukaan lasku oli heinäkuussa mittavinta erityisesti telepalveluiden, matkailun ja liikenteen, moottoriajoneuvojen sekä elintarvikkeiden mainonnassa. Mainonnan määrä jatkoi laskuaan kaikissa mediaryhmissä ja mainostyypeissä (merkkimainonta, vähittäiskauppa ja luokitellut ilmoitukset).

Aiemmin julkistamansa mukaisesti Sanoma arvioi, että koronaviruspandemialla tulee olemaan merkittäviä vaikutuksia sen liiketoimintaan vuonna 2020. Sanoma perui 24.3. käynnissä olevan koronaviruspandemian vuoksi väliaikaisesti näkymänsä vuodelle 2020, jotka oli annettu 7.2. Tämänhetkisessä jatkuvasti ja nopeasti kehittyvässä tilanteessa yhtiön on liian aikaista tehdä luotettavia ja täsmällisiä ennusteita näkymiensä päivittämiseksi. Sanoma arvioi antavansa päivitetyt näkymät vuodelle 2020 myöhemmin kuluvan vuoden aikana. Sanoman pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet pysyvät ennallaan.

Lisätietoja
Sijoittajat: Kaisa Uurasmaa, sijoittajasuhde- ja yritysvastuujohtaja Sanoma Oyj, p. 040 560 5601
Media: Hanna Johde, Viestintäjohtaja, Sanoma Media Finland, p. 040 673 8977

Sanoma

Sanoma on innovatiivinen ja ketterä oppimisen ja median yhtiö, jolla on vaikutus miljoonien ihmisten elämään joka päivä.

Oppimisen tuotteemme ja palvelumme auttavat opettajia kehittämään lasten taitoja niin, että jokainen saavuttaisi parhaat mahdolliset oppimistulokset. Tarjoamme painettuja ja digitaalisia oppimateriaaleja sekä digitaalisia oppimis- ja opetusalustoja ala- ja yläkouluihin sekä toiselle asteelle. Haluamme kasvattaa liiketoimintaamme Euroopassa.

Mediamme Suomessa tarjoavat riippumatonta journalismia ja kiinnostavaa viihdettä tulevillekin sukupolville. Ainutlaatuinen monikanavainen portfoliomme mahdollistaa kumppaneillemme markkinoiden laajimman peiton ja vaikuttavimmat markkinointiratkaisut.

Nykyään toimimme yhdessätoista Euroopan maassa ja työllistämme lähes 4 500 ammattilaista. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 900 miljoonaa euroa ja operatiivinen liikevoittoprosentti ilman hankintamenojen poistoja 14,8 %. Sanoman osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoja osoitteessa www.sanoma.com/fi.