Sanoma Oyj, lehdistötiedote, 23.9.2020 klo 16.20

Mainonnan määrä Suomessa laski 15 % elokuussa 2020, Sanoma suoriutui edelleen markkinoita paremmin

Kantar TNS:n tänään julkaistun markkinatutkimuksen mukaan mainonnan määrä Suomessa laski elokuussa 14,6 %, kun taas Sanoman vertailukelpoinen mainosmyynti laski 8,8 %. Sanoman kehitys sisältää 30.4. ostetun alueellisen sanomalehtiliiketoiminnan vertailukelpoisen mainosmyynnin kehityksen, ja siitä on otettu pois 16.7. myydyn Oikotien kehitys.

Tammi-elokuussa 2020 Sanoman vertailukelpoinen mainosmyynti laski 17,9 % verrattuna markkinoiden 22,8 % laskuun. Tammi-elokuun aikana Sanoma suoriutui markkinoita paremmin ja kasvatti markkinaosuuttaan TV- ja radiomainonnassa, kun taas sanomalehti-, aikakauslehti- ja verkkomainonnan kehitys oli suunnilleen markkinoiden mukaista.

Mainonnan määrän kehitys mediaryhmittäin Sanomalle keskeisissä mediaryhmissä on esitetty alla olevassa taulukossa.

Mainonnan määrän kehitys Suomessa

MediaryhmäElokuu 2020Tammi-elokuu
2020
Sanomalehdet-26,1 %-29,5 %
Aikakauslehdet-26,9 %-21,9 %
Televisio-0,4 %-18,5 %
Radio-9,5 %-25,6 %
Verkkomedia *-5,7 %-10,3 %
Yhteensä-14,6 %-22,8 %

* ilman hakukoneita ja sosiaalista mediaa
Lähde: Kantar TNS Oy

Kantar TNS:n mukaan lasku oli elokuussa mittavinta matkailun ja liikenteen, moottoriajoneuvojen, elintarvikkeiden sekä lääkkeiden mainonnassa. Toimistotarvikkeiden ja pukeutumisen mainonta kasvoi. Mainonnan määrä jatkoi laskuaan kaikissa mediaryhmissä ja mainostyypeissä (merkkimainonta, vähittäiskauppa ja luokitellut ilmoitukset).

Aiemmin julkistamansa mukaisesti Sanoma arvioi, että koronaviruspandemialla tulee olemaan merkittäviä vaikutuksia sen liiketoimintaan vuonna 2020. Sanoma perui 24.3. käynnissä olevan koronaviruspandemian vuoksi väliaikaisesti näkymänsä vuodelle 2020, jotka oli annettu 7.2. Tämänhetkisessä jatkuvasti ja nopeasti kehittyvässä tilanteessa yhtiön on liian aikaista tehdä luotettavia ja täsmällisiä ennusteita näkymiensä päivittämiseksi. Sanoma arvioi antavansa päivitetyt näkymät vuodelle 2020 myöhemmin kuluvan vuoden aikana. Sanoman pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet pysyvät ennallaan.

Lisätietoja
Sijoittajat: Kaisa Uurasmaa, sijoittajasuhde- ja yritysvastuujohtaja Sanoma Oyj, p. 040 560 5601
Media: Hanna Johde, Viestintäjohtaja, Sanoma Media Finland, p. 040 673 8977

Sanoma

Sanoma on innovatiivinen ja ketterä oppimisen ja median yhtiö, jolla on vaikutus miljoonien ihmisten elämään joka päivä.

Oppimisen tuotteemme ja palvelumme auttavat opettajia kehittämään lasten taitoja niin, että jokainen saavuttaisi parhaat mahdolliset oppimistulokset. Tarjoamme painettuja ja digitaalisia oppimateriaaleja sekä digitaalisia oppimis- ja opetusalustoja ala- ja yläkouluihin sekä toiselle asteelle. Haluamme kasvattaa liiketoimintaamme Euroopassa.

Mediamme Suomessa tarjoavat riippumatonta journalismia ja kiinnostavaa viihdettä tulevillekin sukupolville. Ainutlaatuinen monikanavainen portfoliomme mahdollistaa kumppaneillemme markkinoiden laajimman peiton ja vaikuttavimmat markkinointiratkaisut.

Nykyään toimimme yhdessätoista Euroopan maassa ja työllistämme lähes 4 500 ammattilaista. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 900 miljoonaa euroa ja operatiivinen liikevoittoprosentti ilman hankintamenojen poistoja 14,8 %. Sanoman osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoja osoitteessa www.sanoma.com/fi.