Tiedote 26.3.2019

Vuonna 1975 brittiläinen Peter Mayle muutti Etelä-Ranskaan ja kirjoitti kirjan sopeutumisestaan ranskalaiseen elämänmenoon. Kirja sai nimen Vuosi Provencessa, ja siitä tuli kansainvälinen bestseller. 

Nyt Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Konttinen on tehnyt jotain paljon enemmän. Hän muutti vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa vuodeksi Siperian kylmimmälle seudulle Jakutiaan. Talvella pakkaset paukkuivat 50 asteessa ja perhe sulatti vettä jäälohkareista. Lapset kävivät kyläkoulua ja munniharppupainotteista päiväkotia. Konttinen näki Euraasian suurimman tulivuoren purkauksen, vietti rantaelämää 70 000 mursun seurassa, etsi mammutin syöksyhampaita ikiroudasta, näytteli jäätynyttä zombia elokuvassa ja paljon muuta.

Konttisen teos jatkaa siitä, mihin yli sata vuotta sitten Siperiaa kiertäneet suomalaiset tutkimusmatkailijat jäivät. Siperia on tehnyt Venäjästä suuren. Kolme neljäsosaa Venäjän pinta-alasta on Aasian puolella, mutta siellä elää vain neljäsosa maan asukkaista. Siperiasta tulee suurin osa maan luonnonrikkauksista. Kun Venäjä haluaa politiikassaan ja taloudessaan kääntyä Aasiaan, Siperiasta on tullut entistä tärkeämpi. Sanotaan, että Siperiassa ei ole teitä, on vain ilmansuuntia. Siperiassa on viidennes maapallon metsistä. Suurin osa alueesta on yhä erämaata, jossa luonto on ihmistä vahvempi. Ikirouta on planeettamme puskuri, joka suojaa ilmastoamme. Siperia on nukkuva jättiläinen, jonka unta ei kannata häiritä.

Jussi Konttisen Siperia kertoo elämästä Töhtyrin jakuuttikylässä mutta myös Siperian taloudesta, politiikasta, kulttuurista, valtavasta erämaasta, suunnattomista luonnonrikkauksista, arktisen alueen herkästä luonnosta ja ilmastonmuutoksesta, joka uhkaa tätä kaikkea.

Kirja ilmestyy viikolla 14.

Jussi Konttinen 
Siperia - suomalaisen perheen ihmeellinen vuosi ikiroudan maassa 
ISBN 978-952-5557-98-5 
Sidottu 
Sivumäärä 412 + kuvaliitteet 
svh. 34 € 
HS-Kirjat