Tiedote 15.7.2018

Suomen valmistautuessa vastaanottamaan Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia ja Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia Helsingin Sanomat täytti huippukokousvieraiden saapumisreittien ulkomainospinnat lehden uutisotsikoilla presidenttien urien varrelta. Kaikkiaan julisteita on lähes 300.

Helsingin Sanomista poimitut otsikot näyttävät selvästi, kuinka presidentit suhtautuvat mediaan kotimaissaan. Varhaisimmat otsikot ovat vuosituhannen alusta.

Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen mukaan kyseessä on teko lehdistönvapauden puolesta.

”Tämä on kannanotto kriittisen ja laadukkaan journalismin puolesta. Samalla, kun toivotamme huippukokouksen Suomeen tervetulleeksi, muistutamme presidenttejä vapaan lehdistön merkityksestä. Median tarkoitus ei ole toimia presidenttien tai hallitusten sylikoirina”, Niemi sanoo.

”Haluamme osoittaa tukemme niille kollegoille, jotka joutuvat kamppailemaan päivittäin yhä vaikeammissa olosuhteissa sekä Venäjällä että Yhdysvalloissa. Tavoitteenamme on nostaa lehdistönvapauden merkitys puheenaiheeksi ympäri maailman.”

Sekä Venäjän että Yhdysvaltojen presidenttien suhde vapaaseen mediaan on ollut ongelmallinen. Venäjällä itsenäisen median toimintakyky on romahtanut lähes olemattomaksi presidentti Putinin valtakaudella.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön maailmanlaajuisessa listauksessa Venäjä sijoittui tänä vuonna sijalle 148. Listauksessa on yhteensä 180 maata.

Yhdysvaltojen 45. sija on huomattavasti Venäjää korkeampi, mutta tämäkin sijoitus on kaukana kärjestä. Presidentti Trump tunnetaan median perustehtäviä halveksuvista kannanotoistaan. Toistuvilla kommenteillaan hän on nostattanut kannattajiensa keskuudessa vihaa kriittisiä journalisteja ja uutisorganisaatioita kohtaan. Riippumatonta uutismediaa hän on kuvaillut muun muassa ”kansan viholliseksi” ja ”oppositiopuolueeksi”.

Presidenttien tavatessa Suomessa Helsingin Sanomille tarjoutuu mahdollisuus muistuttaa heitä riippumattoman journalismin merkityksestä demokraattisen kansalaisyhteiskunnan välttämättömänä tukipilarina.

”Suomessakin lehdistönvapauden eteen tulee tehdä entistä enemmän töitä”, päätoimittaja Kaius Niemi sanoo.

Tällä hetkellä Suomi sijoittuu Toimittajat ilman rajoja -järjestön vertailussa neljännelle sijalle.

#thelandoffreepress