Sanoma Oyj, Pörssitiedote, 11.12.2018 klo 23.45

Sanoma ostaa Iddinkin, johtavan hollantilaisen oppimisratkaisujen ja -palvelujen toimittajan


Sanoma aikoo ostaa Iddink-konsernin (”Iddink”), johtavan hollantilaisen oppimisratkaisujen ja -palvelujen toimittajan. Iddinkin liikevaihto oli 141 milj. euroa ja operatiivinen käyttökate 27 milj. euroa vuonna 2017, ja se toimii Alankomaissa, Belgiassa ja Espanjassa. Yhtiöllä on yhteensä n. 300 työntekijää, joista noin puolet työskentelee oppimisteknologioiden parissa. Kauppahinta ilman velkoja ja käteisvaroja on 277 milj. euroa. Kauppahinta vastaa arvostuskerrointa 6,4 raportoidulla käyttökatteella ja 10,3 operatiivisella käyttökatteella laskettuna.

Iddink on johtava toisen asteen koulutuksen oppimisratkaisujen ja -palvelujen toimittaja Alankomaissa ja sen omistavat yksityinen pääomasijoittaja NPM Capital ja Iddinkin johto. Iddinkin asiakkaita ovat oppilaat, vanhemmat, koulut ja opettajat, joille se tarjoaa integroituja ratkaisuja oppimiseen, yhteydenpitoon ja hallintoon. Yrityskaupan myötä Sanoman liiketoiminta laajenee Alankomaissa toisen asteen koulutuksessa käytössä oleviin integroituihin digitaalisiin oppimisratkaisuihin ja vastaa Sanoman nykyistä tarjoomaa Puolassa. Iddink tulee toimimaan erillisenä operatiivisena yhtiönä osana Sanoma Learningiä ja se palvelee jatkossakin kaikkia markkinoillaan toimivia oppimateriaalien kustantajia ja sisällöntuottajia.

Iddink täydentää Sanoma Learningin liiketoimintaa Alankomaissa, jossa Sanoman konserniyhtiö Malmberg on johtava oppimateriaalien toimittaja perus- ja toisen asteen opetukseen sekä ammatillisille oppilaitoksille. Vuoden 2017 pro forma -tunnuslukujen perusteella Learningin osuus kasvaa n. 31 %:iin Sanoman liikevaihdosta (2017 oikaistu: 24 %) ja n. 39 %:iin operatiivisesta käyttökatteesta sis. TV:n ohjelmaoikeuksien poistot, sisällöntuotannon kustannukset ja vuokrakirjojen poistot (2017 oikaistu: 32 %). Iddinkin monivuotisten asiakassopimusten ansiosta yrityskauppa parantaa Sanoman liikevaihdon ennustettavuutta.

“Olen hyvin iloinen voidessani kertoa aikeestamme ostaa Iddink, joka on selkeä seuraava askel Sanoman Learning-liiketoiminnan kasvupolulla. Iddinkillä on läheiset, pitkäaikaiset suhteet asiakkaisiinsa ja se on menestynyt hyvin. Meillä on yhdessä selkeä visio, miten voimme tukea opettajia ja kouluja jokaisen lapsen osaamisen kehittämisessä parhaalla mahdollisella tavalla. Iddink tarjoaa meille vahvan perustan kasvulle Alankomaissa, Belgiassa ja Espanjassa. Lisäksi yrityskauppa kasvattaa Learningin osuutta Sanoman operatiivisesta käyttökatteesta merkittävästi”, sanoo Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven.

Iddink lyhyesti

Vuonna 2017 Iddinkin liikevaihto oli 141 milj. euroa ja operatiivinen käyttökate 27 milj. euroa (sis. 16 milj. euron vuokrakirjojen poiston). Iddink toimii toisen asteen ja ammatillisen koulutuksen markkinoilla Alankomaissa, Belgiassa ja Espanjassa. Sen toiminta jakautuu kolmeen liiketoiminta-alueeseen: 1) painettujen ja digitaalisten oppimateriaalien jakeluun, ml. huomattava kirjanvuokrausliiketoiminta, 2) oppilastietojärjestelmiin ja 3) tiedon analysointi- ja oppimisratkaisuihin. Iddinkillä on yhteensä n. 300 työntekijää, joista noin puolet työskentelee teknologiaan liittyvissä tehtävissä. Yhtiön kokenut johto on sitoutunut jatkamaan Sanoma Learningin palveluksessa yrityskaupan toteutumisen jälkeen.

Sanoman arvion mukaan yrityskaupalla on n. 6 milj. euron vuotuinen synergiavaikutus, joka saavutetaan kokonaisuudessaan kolmen vuoden kuluessa kaupan toteutumisesta. Synergioiden arvioidaan syntyvän erityisesti laajemmasta tuotetarjoomasta ja tehokkaammasta toimitusketjusta.

Kauppahinta ja kaupan rahoitus

Sanoma aikoo ostaa Iddinkin 277 milj. euron kauppahinnalla (ilman käteisvaroja ja velkoja). Kauppahinta vastaa arvostuskerrointa 6,4 raportoidulla käyttökatteella ja 10,3 operatiivisella käyttökatteella laskettuna. Sanoma rahoittaa hankinnan täysimääräisesti velalla ja on sopinut 300 milj. euron komittoidusta rahoitusjärjestelystä Nordea Bank Oyj:n ja OP Yrityspankki Oyj:n kanssa. Sanoma suunnittelee uudelleenrahoittavansa järjestelyn pidempiaikaisella rahoituksella ennen yrityskaupan toteutumista.

Kaupan toteutuminen edellyttää normaalien ehtojen täyttymistä, joihin kuuluu mm. kilpailuviranomaisten hyväksyntä ja Iddinkin yritysneuvoston konsultaatio. Kaupan arvioidaan toteutuvan vuoden 2019 toisella tai kolmannella vuosineljänneksellä. Kaupan toteutumisen jälkeen ostettu liiketoiminta tullaan raportoimaan osana Sanoma Learning -liiketoimintasegmenttiä.

Tiedotustilaisuus analyytikoille, sijoittajille ja medialle

Englanninkielinen tiedotustilaisuus analyytikoille, sijoittajille ja medialle pidetään keskiviikkona 12.12. klo 10 Sanomatalossa (Töölönlahdenkatu 2, Helsinki). Tilaisuudessa esiintyvät toimitusjohtaja Susan Duinhoven sekä talous- ja operatiivinen johtaja Markus Holm. Tilaisuutta voi seurata suorana webcast-lähetyksenä osoitteessa www.sanoma.com/fi/sijoittajat. Suorassa lähetyksessä voi esittää kysymyksiä puhelimitse soittamalla johonkin alla olevista numeroista ennen tilaisuuden alkua:

Suomi: 09 8171 0310
Ruotsi: +46 8 5664 2651
Iso-Britannia: +44 333 300 0804
Yhdysvallat: +1 631 913 1422

Puhelun PIN-koodi on: 27719394#

Englanninkielinen esitysmateriaali on saatavilla osoitteessa www.sanoma.com/fi/sijoittajat tiedotustilaisuuden alkaessa. Webcastin nauhoite julkaistaan yllä mainitulla verkkosivulla pian tilaisuuden päätyttyä.

Lisätietoja

Sijoittajat:
Kaisa Uurasmaa, sijoittajasuhde- ja yritysvastuujohtaja, p. 040 560 5601

Media:
Marcus Wiklund, konsernin viestintäjohtaja, p. 0400 603 147


Sanoma

Sanoma on oppimisen ja median edelläkävijä, jolla on päivittäin vaikutus miljoonien ihmisten elämään. Autamme opettajia kehittämään jokaisen lapsen taitoja, tarjoamme kuluttajille merkityksellistä sisältöä ja yritysasiakkaillemme ainutlaatuisia markkinointiratkaisuja.

Sanoma toimii Suomessa, Hollannissa, Puolassa, Belgiassa ja Ruotsissa. Vuonna 2017 liikevaihtomme oli 1,4 miljardia euroa ja työllistimme yli 4 400 ammattilaista. Sanoman osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoja osoitteessa www.sanoma.com/fi.

Sanoma Learning

Sanoma Learning on Euroopan johtavia oppimisyhtiöitä, jonka ratkaisuja käyttää n. 10 miljoonaa oppilasta ja miljoonaa opettajaa. Sen monikanavaiset oppimisratkaisut auttavat oppilaita saavuttamaan hyviä oppimistuloksia ja tehostavat opettajien työtä perus- ja toisen asteen opetuksessa sekä ammatillisessa koulutuksessa. Sanoma Learningin liikevaihto oli 318 milj. euroa ja operatiivinen käyttökate 100 milj. euroa vuonna 2017. Paikallisten yhtiöidensä kautta Sanoma Learning tukee maailman parhaisiin kuuluvia koulutusjärjestelmiä Puolassa, Hollannissa, Suomessa, Belgiassa ja Ruotsissa.