Ensi sunnuntaina nousevat liput salkoon kansalliseepoksemme Kalevalan kunniaksi, joten Aku Ankan tämän viikkoinen erikoisnumero on omistettu lukemisen ylistykselle. ”Seitsemälle veljeksellekin olisivat lukemisen salat avautuneet takuuvarmasti kivuttomammin, jos Aku Ankka olisi ollut olemassa jo heidän aikoinaan”, arvelee innokas ankkafani Jenni Haukio.

”Kaikki maailman tieto ja viisaus perustuvat kieleen ja kirjallisuuteen. Oppiminen on lukemista ja lukeminen paljon muutakin kuin pelkkää pänttäämistä – se voi olla myös viihdettä parhaimmillaan”, iloitsee Jenni Haukio lehteen kirjoittamassaan esipuheessa.

Jo 1950-luvulta Suomessa ilmestyneellä Aku Ankalla on kiistaton merkitys lukuinnon herättäjänä ja kielenoppimisen apuna.

”Akkarin sivut suorastaan pursuilevat värikästä ja omaleimaista, harvemmin puhekielessä kuultua suomea, johon uppoutumalla lukijan sanavarasto karttuu ja rikastuu kuin itsestään. -- Onhan lähes puolet suomalaisista oppinut lukemaan juuri Akkarin avustuksella!”, Haukio muistuttaa.

Hän löytää Aku Ankasta myös paljon yhteistä kansalliseepokseemme Kalevalaan: ”Särmikkäät henkilöhahmot, järisyttäviä seikkailuja sisältävä tarinavalikoima sekä kuplivana kukoistava suomen kieli.”

Aku Ankan toimituksessa suomen kieleen on aina suhtauduttu asiaankuuluvalla arvostuksella. Koko toimituskunta sai muun muassa runsas vuosi sitten Mensa-palkinnon oivaltavasta ja ajan ilmiöitä seuraavasta kielenkäytöstään.

”Toimituksessa olemme aina suhtautuneet suomen kieleen suurella kunnioituksella, mikä toki vain lisää intoa sillä leikittelyyn. Tunnemme myös vastuumme, sillä yli miljoona suomalaista lukee Aku Ankkaa joka viikko. Se portti saattaa hyvinkin johtaa kovempiin aineisiin, jopa romaanien lukemiseen”, sanoo Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä.

Kaikki tämän viikkoisen Lukemisen ylistys! -erikoisnumeron tarinat pyörivät lukuteeman ympärillä. Puupäähattu-palkitun Kari Korhosen johtosarja tiputtaa ankanpojat pänttäämään Seitsemää veljestä ja Aku puolestaan joutuu pulaan tarjoillessaan pojille mediakasvatusta marsilaisasussa. Keskiaukeaman erikoistehtävässä kaiken ikäiset pääsevät tunnistamaan suomalaisia sananlaskuja: mitä mahtaakaan tarkoittaa tekoparta karhuveikolla.

Suureen lukunumeroon voi tutustua Aku Ankka Lataamossa, josta löytyvät kaikki vuodesta 1951 lehdessä ilmestyneet tarinat. Lataamoon on juhlan kunniaksi koottu myös muuta lukemisaiheista erikoissisältöä. Palvelua voi kokeilla kuukauden ajan maksutta osoitteessa http://lataamo.akuankka.fi.

Lisätiedot

Viestintäjohtaja Hanna Johde, Sanoma Media Finland, p. 040 673 8977