Tiedotusvälineille
Julkaisuvapaa 13.9. klo 00:05 

Kansallisessa mediatutkimuksessa julkaistiin ensimmäistä kertaa näköislehtien lukijamääriä. Nyt pystytään raportoimaan päivittäisen painetun sanomalehden sisällön todellinen tavoittavuus. Näköislehtien lukeminen on ollut viime vuosina kasvava ilmiö. Sitä ei ole kuitenkaan KMT:ssä raportoitu, joten iso osa lukijoista on puuttunut mittauksesta.

”Vaikka lukemisen tavat muuttuvat, maksulliselle laatujournalismille on vahva tilaus. Helsingin Sanomien lukijamäärä on selvästi aiempaa suurempi, 707 000*. Luvussa on ensimmäistä kertaa mukana 95 000 näköislehden lukijaa, joista osa lukee lehteä myös painetussa muodossa. Painetusta lehdestä tuttu formaatti ja toimituksen laatima kokonaisuus päivän uutissisällöstä on erittäin suosittu myös digitaalisissa kanavissa”, vastaava päätoimittaja Kaius Niemi sanoo.

HS:n tilausmuodoista painetun lehden ja digipalvelun yhdistelmä on kaikkein suosituin. Yhdistelmätilaajista noin puolet lukee näköislehteä, joka kiinnostaa lukijoita palautteen mukaan myös mainosten vuoksi. HS:n digitaalisesta sisällöstä maksaa jo 54 prosenttia tilaajista, mikä on kansainvälisestikin katsoen poikkeuksellinen luku. KMT:n mittaama kokonaistavoittavuus on Helsingin Sanomilla 1,8 miljoonaa.

Viime vuosien voimakas kasvu mobiililaitteiden käytössä näkyy erityisesti Ilta-Sanomilla, jonka digitaalisesta lukemisesta yli 70 prosenttia tulee mobiililaitteilta.

”Vahva panostus mobiiliin on tuottanut tulosta. 2,3 miljoonan kokonaistavoittavuudellaan Ilta-Sanomat jatkaa uutismedian vahvana ykkösenä”, Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Tapio Sadeoja sanoo.     

Sanoma Lifestylen johtaja Johanna Lahti iloitsee Me Naisten ja Kodin Kuvalehden kokonaistavoittavuuden kasvusta.  

Me Naiset nousi komeasti kokonaistavoittavuudessa yli puolen miljoonan ja tavoittaa erityisesti nuorempia kohderyhmiä kilpailijoitaan paremmin. Myös Kodin Kuvalehti nosti kokonaistavoittavuutensa 540 000:een, mikä tekee siitä ihan ylivoimaisen kilpailijoihinsa nähden.”

Glorian Ruoka&Viini nosti merkittävästi painetun lehden lukijamääriään 161 000:een ja myös ensimmäistä kertaa mittauksessa oleva ET Terveys sai hyvän lukijamäärän, 164 000 lukijaa.   

Sanoman lehdet tarjoavat lukijoilleen loistavat mahdollisuudet valita oman lukutapansa. Kaikilla lehdillä on verkkoversio ja lehdet on mahdollista lukea myös näköislehtenä. HS Verkko plus -tilaus sisältää kaiken Hesarin digitaalisen sisällön. Ilta-Sanomat ja Urheilusanomat ovat luettavissa IS Extra -palvelusta näköislehtinä.  Digilehdet.fi on uusi aikakauslehtien tilaajille suunnattu etu, jossa kaikki Sanoman 15 aikakauslehteä ovat luettavissa digitaalisessa muodossa. 

* HS painettu+näköislehti -luku on ollut mukana  kevään 2016 -mittauksesta saakka.

Lisätiedot

Viestintäjohtaja Hanna Johde, Sanoma Media Finland, p. 040 673 8977

Sanoma Media Finland on Suomen monikanavaisin mediatalo, joka tunnetaan johtavista brändeistään. Tarjoamme tietoa, elämyksiä ja viihdettä niin sanoma- ja aikakauslehdissä, televisiossa, radiossa, verkossa kuin mobiilissakin ja tavoitamme päivittäin lähes kaikki suomalaiset. Sanoma Media Finland on osa Sanomaa, joka on kuluttajamedian ja oppimisen eurooppalainen edelläkävijä.