Sanoma laajentaa itsenäisten lehdenjakajien käyttöä Uudellamaalla. Lokakuun aikana Helsingin Sanomien painetun lehden varhaisjakelu siirtyy Mäntsälässä ja Nummi-Pusulassa uusille yrittäjille.

Nummi-Pusulassa lehtien jakajat vaihtuvat tiistaista 11. lokakuuta alkaen, ja Mäntsälässä muutos tapahtuu tiistaina 25. lokakuuta. Tähän asti jakelun näillä alueilla on hoitanut Posti.

Sanoma käynnisti jo keväällä Karkkilassa pilottihankkeen, jossa jakelun hoitavat itsenäiset yrittäjät. HS:n kaupallisen johtajan Petteri Putkirannan mukaan kokemukset ovat olleet alun kangertelun jälkeen erittäin hyviä, minkä takia toimintaa päätettiin laajentaa.

”Jakelukustannukset etenkin harvaan asutuilla seuduilla ovat rajussa kasvussa. On välttämätöntä hakea uusia keinoja, joilla painetun lehden jakelu tilaajille pystytään turvaamaan pitkälle tulevaisuuteen”, Putkiranta toteaa.

Kokeilumallissa jakoalueet on pilkottu pienempiin osiin, ja kukin jakaja voi vaikuttaa siihen, millaiset reitit ja ajankohdat heille sopivat parhaiten. Mallin uskotaan lisäävän paikallisten asukkaiden ja yrittäjien ansaintamahdollisuuksia.

Tilaajilta jakelumuutos ei vaadi mitään toimia. Siirtymävaiheessa ohimenevät jakeluhäiriöt ovat kuitenkin mahdollisia.

Postin varhaisjakelu päättyy loppuvuoden aikana myös joissain osissa muuta Uuttamaata. Kaikkiaan muutokset koskevat muutamaa tuhatta Helsingin Sanomien tilaajaa.

”Uudellakaan mallilla ei pystytä täysin paikkaamaan kaikkia jakelutarpeita. Taajamien ulkopuolella siirrytään paikoin perusjakeluun eli lehti tulee päiväpostin mukana. Viikonloppuisin varhaisjakelu jatkuu”, Putkiranta kertoo. Muutokset koskevat HS:n ohella myös muita alueella ilmestyviä lehtiä.

Kaikkiin tilaajiin, joita muutos koskee, ollaan erikseen yhteydessä hyvissä ajoin ennen muutosta. Helsingin Sanomien varhaisjakelu jatkuu Postin hoitamana niin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa kuin osassa muutakin Uuttamaata ja taajamissa.

Sanoma on hakenut uusia jakeluratkaisuja myös muualla Suomessa. Lokakuun alussa HS:n painettujen lehtien paino ja jakelu Pohjois-Suomessa siirtyi oululaisen Kalevan hoidettavaksi. Muutos paransi merkittävästi jakelun palvelutasoa, kun varhaisjakelun piiriin saatiin uusia alueita. Lyhyempien kuljetusmatkojen takia lehti myös ehtii entistä aiemmin tilaajille.

Lisätiedot:

Viestintäjohtaja Hanna Johde, Sanoma Media Finland, p. 040 673 8977

Sanoma Media Finland on Suomen monikanavaisin mediatalo, joka tunnetaan johtavista brändeistään. Tarjoamme tietoa, elämyksiä ja viihdettä niin sanoma- ja aikakauslehdissä, televisiossa, radiossa, verkossa kuin mobiilissakin ja tavoitamme päivittäin lähes kaikki suomalaiset. Sanoma Media Finland on osa Sanomaa, joka on kuluttajamedian ja oppimisen eurooppalainen edelläkävijä.