Kansainvälisesti menestyneimmästä suomalaiselokuvasta Mies vailla menneisyyttä on tehty sarjakuvateos. Aki Kaurismäen elokuvan sarjakuvatulkinnasta vastaavat tärkeimpiin Ankka-piirtäjiin lukeutuva Giorgio Cavazzano ja käsikirjoittaja Kari Korhonen.

Ankka vailla menneisyyttä -sarjakuvateos on kunnianosoitus Suomen arvostetuimmalle elokuvaohjaajalle Aki Kaurismäelle. Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2002 Grand Prix -palkinnon voittanut Mies vailla menneisyyttä kertoo muistinsa menettävästä miehestä, joka rakentaa elämäänsä uudestaan köyhälistön parissa. Elokuvan pääosissa ovat Markku Peltola ja Kati Outinen – sarjakuvateoksessa pääosat kuuluvat itseoikeutetusti Aku Ankalle ja Iines Ankalle. Carl Barks -fanina tunnetulle Aki Kaurismäelle sarjakuvateos on uudenlainen tunnustus.

”Hienoa jälkeä ja tarina kulkee”, kommentoi Kaurismäki tuoretta sarjakuvaa.

Ankka vailla menneisyyttä on ensimmäinen suomalaisesta elokuvasta tehty Ankka-sovitus. Teoksen syntyyn vaikutti piirtäjämestari Giorgio Cavazzanon toive päästä tekemään vielä ainakin yksi kunnon leffasarjakuva. Hänen aiempiin sarjakuvamukaelmiinsa kuuluvat Michael Curtizin Casablanca ja Federico Fellinin La Strada. Cavazzano on Ankka-taiteilija, jonka tyylillä on ollut merkittävä vaikutus uudemman sukupolven Ankka-piirtäjiin. Nyt kyseessä oli erityinen työtehtävä Cavazzanolle.

”Ankka vailla menneisyyttä -sarjan piirtäminen oli sekä upea että merkityksellinen kokemus. Kaurismäen elokuvat ovat uskomattoman hienoja, ja elokuvan Mies vailla menneisyyttä henkilöhahmot ovat rooleissaan hyvin lähellä Disney-hahmojen maailmaa. Elokuva on ainutlaatuinen, ja sen tulkitseminen sarjakuvaksi oli ilo. Tämä työ vei minut kiehtovalle matkalle luovuuden maailmaan, eikä vähiten Karin loistavan käsikirjoituksen ansiosta. Kokemuksesta jää erittäin lämmin muisto”, Giorgio Cavazzano kertoo.

Ankka vailla menneisyyttä -sarjakuvan käsikirjoitus syntyi Kari Korhosen kynästä. Korhonen on Suomen ainoa Aku Ankka -sarjakuvien piirtäjä ja käsikirjoittaja, ja hänen tarinoitaan on julkaistu 39 maassa.

“Elokuvan Miehellä ja Akulla on monia yhtymäkohtia, joten elokuvan sovittaminen Ankkalinnaan ei ollut edes kovin vaikeaa. Piti vain malttaa mielensä, että kaurismäkeläisille pysähtyneisyyden tuokioille sai riittävästi ruutuja – Aku tuppaa joskus hosumaan tarinassaan eteenpäin. Yllättävän hyvin elokuva kääntyi käsikirjoitukseksi”, kuvailee Kari Korhonen.

Mies vailla menneisyyttä on Aki Kaurismäen Suomi-trilogian keskimmäinen osa. Vuonna 2002 ensi-iltansa saanut elokuva oli menestys: Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon lisäksi se oli parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkaana. Suomessa elokuva palkittiin kuudella Jussilla.

Ankka vailla menneisyyttä -sarjakuvateos on saatavilla kirjakaupoista, tavarataloista ja osoitteesta kauppa.akuankka.fi.