Suosituin nykypäivän ankkapiirtäjistä, Don Rosa, vieraili viikonloppuna Suomessa ja veti satapäiset nimikirjoitusjonot kirjakauppoihin. Maailman ensimmäinen kovakantinen Rosa-kokoelma, Kadonneen kirjaston vartijat, julkaistiin Suomessa 20 vuotta sitten.

Don Rosa teki ensimmäisen Suomen-vierailunsa vuonna 1995 Kadonneen kirjaston vartijoiden julkaisun yhteydessä. Kotimaassaan suhteellisen tuntematon Rosa sai jo silloin  Suomessa rocktähden kohtelun.

”Amerikkalaisiin verrattuina eurooppalaiset ovat kovia ankkafaneja, mutta suomalaiset ovat vielä aivan omaa luokkaansa. Lukuisten vierailujen myötä alan pikku hiljaa päästä yli tunteesta, että joku on tekemässä minulle käytännön pilaa; että ihmiset ovat aidosti paikalla tavatakseen minut. Silti en osaa ottaa suosiota itsestäänselvyytenä tai odottaa saavani joka paikkaan sellaisia jonoja kuin niihin muodostuu”, Rosa kertoo.

Kaikkiaan Rosan signeeraustilaisuuksiin kokoontui Helsingissä ja Tampereella 1400 ihmistä. Jo perjantain ensimmäisessä tilaisuudessa jono kaartoi Helsingin keskustan Suomalaisesta Kirjakaupasta lähes Kaivopihalle asti.

”20 vuoden jälkeenkään minulle ei ole täysin selvinnyt, miksi Aku Ankkaa rakastetaan niin valtavasti Suomessa, mutta toki olen suosiosta otettu. Toisaalta on nurinkurista, että mitä suositumpi olen, sen vähemmän voin antaa aikaa paikalle tulleille. Jonot ovat pitkiä ja haluan kohdella jokaista tasapuolisesti”, Rosa sanoo. Hän ei signeeraa teoksiaan liukuhihnalta, vaan pyrkii aina vaihtamaan ainakin muutaman sanan ja antamaan pienen hetken jakamatonta huomiotaan jokaiselle.

Kirjakaupoissa Rosa signeerasi pääasiassa kahta uusinta teostaan. Carl Barksin ja Rosan yhteissarjan toisen osan, Kulmikkaiden munien jäljillä, lisäksi kauppoihin on saatu juhlapainos 20 vuotta sitten julkaistusta Kadonneen kirjaston vartijoista.

”Jos pikkupoikana olisin tiennyt, että sarjojani julkaistaan yhteisniteinä Barksin kanssa, olisin mennyt onnesta sekaisin. Kulmikkaat munat on ehkäpä kaikkien aikojen paras Barks-sarja, ja olen tyytyväinen myös omaan jatko-osaani. Kadonneen kirjaston vartijoiden juhlapainos puolestaan on upea. Sarjat ovat saaneet uudet väritykset ja tekstit, minkä lisäksi mukaan on tuotu uusia ekstroja”, Rosa sano teosta silmäillessään.

”Olen itse ihaillut Ankka-tarinoita lapsesta asti, mutten silloin olisi ikinä pystynyt kuvittelemaan, että niitä julkaistaan vuosia myöhemmin kovakantisina kokoelmina. Ja jopa 20 vuotta ensimmäisen kirjan jälkeen jäljellä olevat niskahiukseni nousevat pystyyn, kun näen nimeni näin isolla tällaisen luksuspainoksen kannessa.”

Lisätiedot:
Viestintäjohtaja Hanna Johde, Sanoma Media Finland, p. 040 673 8977

Sanoma Media Finland on Suomen monikanavaisin mediatalo, joka tunnetaan johtavista brändeistään. Tarjoamme tietoa, elämyksiä ja viihdettä niin sanoma- ja aikakauslehdissä, televisiossa, radiossa, verkossa kuin mobiilissakin ja tavoitamme päivittäin lähes kaikki suomalaiset. Sanoma Media Finland on osa Sanomaa, joka on kuluttajamedian ja oppimisen eurooppalainen edelläkävijä.

Sanoman Kids Media on Suomen suurin lasten ja nuorten sisältöjen julkaisija. Monipuolinen ja -kanavainen mediavalikoimamme tarjoaa lapsiperheille hauskoja hetkiä, unohtumattomia elämyksiä, opettavaista tekemistä ja parhaita tarinoita. Kids Median julkaiseman Aku Ankan levikki on 228 050 (LT 2014), ja sillä on viikoittain yli miljoonaa lukijaa.