Lehdistötiedote 17.11.2014 

Veroparatiisit ja Suomi on ensimmäinen laaja katsaus suomalaiseen veroparatiisitalouteen. Kirjassa käydään läpi suomalaisten ja Suomessa toimivien yritysten sekä yksityishenkilöiden veroparatiisiyhteyksiä.

Veroparatiisitaloutta on nykyisin mahdoton välttää. Kun suomalainen ostaa matkapuhelimen, käy lääkärissä, lentää Finnairin koneella, matkustaa Tallinnan-laivalla, syö hampurilaisen tai katsoo tv:tä, hän osallistuu usein tietämättään veroparatiisitalouden ylläpitämiseen.

EU-maat menettävät vuosittain tuhat miljardia euroa verotuloja veroparatiisitalouden takia. Summalla pyörittäisi Suomen valtiota yli 15 vuoden ajan. Jättiyritykset siirtävät voittonsa nollaverotuksen maihin, ja verottajat eri puolilla maailmaa jäävät nuolemaan näppejään. Samat yritykset nostavat kuitenkin mielellään verovaroin maksettuja yritystukia myös Suomessa. Veroparatiiseja käyttävät arvostetut liikemiehet ja suuryritykset, huumekauppiaat, diktaattorit ja eläkeyhtiöt. Myös yritykset Suomessa ovat löytäneet veroparatiisit. Verojen välttelyä edistämään on syntynyt laaja ammattikunta kirjanpitäjiä ja juristeja, joille verot ovat kiusallinen häiriötekijä, jonka voi välttää. Samalla tavallinen kansalainen maksaa enemmän veroja.

Veroparatiisit ja Suomi -kirjan kirjoittaja Jyri Hänninen (s. 1977) on taloustoimittaja, joka työskentelee Helsingin Sanomissa.

Veroparatiisit ja Suomi -kirjaa myydään Sanomatalon Kulmassa (Elielinaukio 1, Helsinki), Helsingin Sanomien verkkokaupassa HS.fi/kauppa sekä kirjakaupoissa (ovh. 32 euroa).

Lisätietoja: Lauri Malkavaara, Helsingin Sanomat, lauri.malkavaara@hs.fi tai p. 040 510 6203.
Arvostelukappaleet: Kirsi Mattila, Helsingin Sanomat, kirsi.mattila@hs.fi tai p. 09 122 2586

Jyri Hänninen: Veroparatiisit ja Suomi

ISBN 978-952-5557-60-2

Yli 240 sivua, n. 32 euroa

Sidottu

Kustantaja: HS Kirjat