Lehdistötiedote 22.10.2014

Etusivun uutisia esittelee Helsingin Sanomien ja sen edeltäjän Päivälehden etusivuja ja pääuutissivuja 125 vuoden ajalta. Suurikokoisessa kirjassa on myös kiinnostavimpia uutiskuvia tuolta ajalta ja kolmetoista historiallista esseetä, joista kukin kertoo yhdestä vuosikymmenestä.

Ensimmäisiä yövuorojaan tekevä, nuori määräaikainen toimittaja Kaius Niemi havahtui 16. maaliskuuta 1999 tilanteeseen, josta kirjoitetaan romantisoiden lehdistöhistorioissa. Euroopan Unionin komissio erosta oli ilmoitettu yön tunteina ja etusivu päätettiin tehdä uusiksi. Edellisen kerran painokoneet oli pysäytetty vuosikymmen aiemmin.

Etusivun uutisia esittelee tämän ja monta muuta kiinnostavaa etusivua 125 vuoden ajalta. 

”Etusivu on kuin ikkuna sanomalehden sieluun. Parhaimmillaan se yllättää, hätkähdyttää, hurmaa ja herättää lukijassaan sellaisen kiinnostuksen, ettei lehdestä malta päästää irti”, kirjoittaa Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi kirjan esipuheessa.  

Etusivuja täydentävät uutiskuvat sekä Unto Hämäläisen, Ilkka Malmbergin, Kaius Niemen ja Ritva Liisa Snellmanin historialliset esseet, jotka valottavat kunkin vuosikymmenen tapahtumia. Etusivu on kuin pysäytyskuva. Vanhoja pysäytyskuvia tutkimalla voi sukeltaa historian hetkiin sellaisina kuin ne aikalaisille esitettiin Päivälehdessä ja Helsingin Sanomissa.  

Etusivun uutisia on myynnissä Sanomatalon Kulmassa (Elielinaukio 1, Helsinki), Helsingin Sanomien verkkokaupassa HS.fi/kauppa sekä kirjakaupoissa.

Lisätietoja: Lauri Malkavaara, Helsingin Sanomat, lauri.malkavaara@hs.fi tai p. 040 510 6203.
Arvostelukappaleet: Kirsi Mattila, Helsingin Sanomat,
kirsi.mattila@hs.fi tai p. 09 122 2586

Unto Hämäläinen (toim.): Etusivun uutisia
ISBN 978-952-5557-64-0
300 sivua, ovh. 52 euroa
Kovakantinen
Kustantaja: HS Kirjat