Jos suomalaiset tietävät maailman harvinaisimman postimerkin olevan kotoisin Brittiläisestä Guianasta, kiitos siitä kuuluu kaikella todennäköisyydellä Carl Barksille. Punainen postimerkki -kirjan nimitarinan ”yhden sentin magenta” nimittäin on todella olemassa.

Carl Barks tunnustetaan yleisesti sarjakuvan suurimpien nimien joukkoon. Hän loi seikkailut, jotka vievät kaiken ikäiset mennessään ja vitsit, jotka naurattavat vielä kymmenien lukukertojen jälkeen. Barks laajensi Ankkojen elinpiirin Ankkalinnasta koko maailmaan ja loi pohjan kaikille niille tarinoille, jotka Ankoista muistamme.

”Barks toi Akun ja ankanpoikien rinnalle ennennäkemättömän hahmogallerian Roope Ankasta Milla Magiaan. Hannu Hanhi, Pelle Peloton ja Karhukopla ovat vakiinnuttaneet asemansa paitsi Ankkalinnassa myös yleiskielessä ja -sivistyksessä”, muistuttaa Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä.

Hyypän mukaan jokainen sukupolvi ansaitsee oman Barks-kokoelmansa. 1970-luvulla ilmestyivät suuren suosion saavuttaneet Minä Aku Ankka ja muut jättikirjat, 80-luvulla Barksia ammennettiin Aku Ankan Parhaat -albumeista ja 90-luvulla tarinoita koottiin Juhlasarjat-kirjoihin. Vuosina 2006–2009 koko Barksin 7 000-sivuinen tuotanto julkaistiin keräilijöille suunnattuna 30-osaisena kokoelmana, jota varten ruudut väritettiin uudelleen ja käännökset tarkistettiin.

”Parhaat sarjat tuovat nämä helmet kaikkien ulottuville. Laadukas paperi ja uusittu väritys tekevät kunniaa Barksin työlle, ja puhekuplat ovat pullollaan sitä hersyvyyttä, josta suomalaiset lukijat Ankat tuntevat”, Hyyppä kertoo.

­­Kokoelmakirjat mahdollistavat myös niiden tarinoiden julkaisemisen, jotka ovat liian rajuja Aku Ankan sivuille. Esimerkiksi tarinassa Seikkailu muinaisessa Persiassa hullu tiedemies johdattaa ankat kauan sitten kuolleen kuninkaan holveihin.

”Tarina on huikea, mutta hurjuuden takia sitä ei koskaan ole voitu julkaista Aku Ankka -lehden sivuilla”, Hyyppä sanoo.

Punainen postimerkki kokoaa 240 sivua parasta Barksia. Kirja on saatavissa kaikista aikaansa seuraavista kirjakaupoista.