Lehdistötiedote 15.11.2013

Neljäkymmentä prosenttia suomalaisista sanoo, että ruokavalinnat kertovat siitä, minkälainen ihminen on. Kuluttajat pohtivat ruoan ekologisuutta ja eettisyyttä, mutta kulutusvalintoihin vaikuttavat erityisesti hinta ja elämäntilanne. Lisäaineita kuitenkin vältetään aktiivisesti.

Sanoma Magazines, Unilever ja 15/30 Research tutkivat, millainen on suomalaisen ruoan ja juoman tulevaisuus. Tutkimukseen vastasi 1 000 henkilöä.

Ruoasta puhutaan nykyään paljon, ja ravinnosta on tullutkin monelle persoonan jatke: neljä kymmenestä suomalaisesta sanoo, että ruokavalinnat kertovat, millainen ihminen on. Kolmannes puolestaan käyttää aktiivisesti ruokavalintoja itseilmaisuun. Sosiaalisessa mediassa ruokakuvia kertoo jakavansa noin viidennes suomalaisista.

Kuluttajat pohtivat ruoan ekologisuutta, eettisyyttä ja alkuperää, mutta kaupassa he tekevät valintansa hinnan ja ostamisen helppouden perusteella. Tutkimuksen mukaan kulutus muuttuu lähitulevaisuudessa niin, että ostoskoriin valitaan sekä edullisia perustuotteita että kalliimpia luksustuotteita.

"Mielenkiintoinen ja pohtimisen arvoinen kysymys on, miten eettisyys ja ekologisuus ymmärretään ja miten ne kiertyvät paitsi lähiruoan, laadun ja maun, myös vaikkapa terveellisyyden käsitteeseen. Kun teemme valintoja ruoan suhteen, kriteereinä ei välttämättä ole vain faktaa ja tutkimusta, ravintoarvoja ja kaloreita. Ruoka on suurelta osin tunneasia", Glorian Ruoka & Viini -lehden päätoimittaja Sanna Maskulin sanoo.

Lisäaineita ei tunneta, mutta niitä vältetään

Hinnan ja helppouden lisäksi suomalaisten ruokavalintoihin vaikuttaa vahvasti lisäaineiden välttäminen. 46 prosenttia jättää tuotteen hyllyyn, jos kokee sen sisältävän liikaa lisäaineita. Toisaalta tutkimuksen mukaan e-koodeja ei tunneta: vain 36 prosenttia sanoo tietävänsä mitä lisäaineet ovat.

”Lisäaineisiin suhtaudutaan osin tietämättömyyden takia varovaisesti ja epäilevästi. On myös hyviä e-koodeja, joita esiintyy luonnon raaka-aineissa. Kuluttajat eivät kuitenkaan tunne niitä, ja niistä kertomisessa viranomaisilla ja kaupallisilla toimijoilla olisikin paljon tehtävää”, tutkimuskonsultti Samil Aledin 15/30 Researchista sanoo.

Ruoanlaitto on suomalaisille tärkeää

Suomalaisista 59 % on sitä mieltä, että on tärkeää olla hyvä ruoanlaitossa. Ruoka on myös perhettä yhdistävä ja suvun perinteitä ylläpitävä tekijä. 81 % haluaa opettaa ruoanlaittoa lapsilleen ja kahdelle kolmesta on tärkeää, että lapset ottavat osaa ruoanlaittoon.

Myös valmisruoille on oma paikkansa suomalaisten ruokapöydässä. Niitä käytetään elämäntilanteesta riippuen helpottamaan kiireistä arkea.

"Puolivalmisteet on luotu helpottamaan ja nopeuttamaan arkipäivän ruoanlaittoa. Niiden kirjo ulottuu nopeasta nälän tyydyttämisestä aina huippulaadukkaan elämyksen tuottamiseen", Category Director Erja Hyrsky Unileveriltä sanoo.

Lähitulevaisuuden viisi ruokatrendiä

  1.     Valmisruokia laadukkaista raaka-aineista ilman lisäaineita
  2.     Helppoa viljelyä parvekkeella, ikkunalaudalla, terassilla tai takapihalla
  3.     Kahviloiden rinnalle sosiaalisia ja viihtyisiä teehuoneita
  4.     Ruokavalinnat kertovat persoonasta
  5.     Ostoskorissa on edullisia peruselintarvikkeita ja kalliita luksustuotteita

Otteita tuloksista

•    59 % on sitä mieltä, että on tärkeää olla hyvä ruoanlaitossa
•    47 % haluaisi kasvattaa kasveja tai vihanneksia parvekkeella, ikkunalaudalla tai takapihalla
•    40 % sanoo, että ruokavalinnat kertovat siitä, minkälainen ihminen on
•    36 % uskoo tietävänsä, mitä e-koodit tarkoittavat
•    32 % haluaisi viljellä omalla palstalla, mutta siihen ei ole aikaa
•    32 % juo enemmän teetä kuin muutama vuosi sitten
•    29 % haluaisi, että Suomessa olisi enemmän kahviloiden tapaisia teehuoneita
•    22 % uskoo tietävänsä perusteet, joilla e-koodit myönnetään
•    68 % ei ole kokeillut mitään dieettiä; 19 % on kokeillut karppausta
•    42 % laittaa leivän päälle rasvaseosta, 35 % margariinia ja 14 % voita
•    Tärkein syy syödä ulkona on jonkin asian juhlistaminen (44 %)
•    Suosituin alkoholiton ruokajuoma on kraanavesi (44 %) maidon valitsee 28 %
•    37 %:lle alkoholi on ennen kaikkea seurustelujuoma ja 32 %:lle nautintoaine

Lisätiedot

Johtaja
Sanna Myller
Yritysasiakkuudet, Sanoma Magazines
puh. 040 674 2983
sanna.myller@sanoma.com

Category Director, Foods
Erja Hyrsky
Unilever
puh. 050 407 0364

erja.hyrsky@unilever.com

Tutkimuskonsultti
Samil Aledin
15/30 Research
puh. 050 596 7365
samil.aledin@1530.fi

Näin tutkimus toteutettiin

Ruoan ja juoman tulevaisuus -tutkimuksen tilasivat Sanoma Magazines ja Unilever. Sen toteutti 15/30 Research –tutkimusyritys

•    Tutkimusaineisto kerättiin elokuussa 2013
•    Tutkimus koostuu kvantitatiivisesta ja kvalitatiivisesta aineistosta
•    Laadullinen osuus toteutettiin etnografisena tutkimuksena, jossa seurattiin 12 henkilön ruoan kulutusta. Tutkimushaastattelut videoitiin
•    Kyselyyn vastasi nettilomakkeella yli 1 000 suomalaista eri puolilta Suomea
•    Vastaajista 52 prosenttia oli naisia ja 48 prosenttia miehiä
 
 
Sanoma Magazines on voimakkaasti kehittyvä monikanavainen mediatalo. Intohimomme on ainutlaatuisten sisältöjen, houkuttelevien brändien ja palvelevien mediaratkaisujen kunnianhimoinen kehittäminen. Yli neljästäkymmenestä brändistä muodostuva tuotevalikoimamme kattaa aihealueet lifestylesta huipputekniikkaan ja tarjoaa elämyksiä, tietoa ja viihdettä miljoonille suomalaisille. Sanoma Magazines on Suomen suurin aikakauslehtikustantaja sekä johtava lasten ja nuorten julkaisujen tekijä.

Sanoma Magazines on osa Sanomaa. Sanoma on kuluttajamedian ja oppimisen eurooppalainen edelläkävijä.