Sata vuotta sitten, 10.9.1910, perustettiin Rautatiekirjakauppa Osakeyhtiö, jonka liiketoiminnan ideana oli myydä lehtiä ja kirjoja, erityisesti rautatieasemilla. Vuosien saatossa liiketoiminta on laajentunut kattamaan kioskikaupan, kaupan palvelut (sisältää lehtijakelun), kirjakaupan ja elokuvatoiminnot.

Rautakirjasta tuli Sanoman ja WSOY:n fuusiossa 1.5.1999 konsernin tytäryhtiö. Sanoman brändiuudistuksen yhteydessä vuonna 2008 Rautakirja–liiketoimintaryhmä sai konsernin terminologiassa nimekseen Sanoma Trade. Tunnettu Rautakirja-brändi jäi kuitenkin elämään.

Vuonna 2009 kioskikauppa toi Sanoma Traden liikevaihdosta lähes puolet, lehtijakelu neljänneksen ja loppu jakaantui kirjakaupan ja elokuvatoimintojen kesken. Sanoma Traden toimintaa leimaa palvelukonseptien ohella valtakunnallisuus, vahvat brändit ja markkinajohtajuus. Suomessa Sanoma Tradellä on noin 700 R-kioskia, yli 60 Suomalaisen Kirjakaupan myymälää, noin 7 600 Lehtipistettä erikokoisissa myymälöissä sekä 15 Finnkinon elokuvateatteria lukuisine saleineen. Sanoma Trade toimii kaikkiaan kahdeksassa maassa.

Tapahtumia ympäri Suomea

Rautakirja viettää satavuotisjuhliaan asiakaskohtaamisten ja elämysten merkeissä. R-kioski tarjoaa syntymäpäivänään 10.9. kahvit kaikilla kioskeillaan ympäri Suomea. Osa kioskeista järjestää myös itse suunnittelemaansa yllätysohjelmaa.

Näyttävin tapahtuma on kansanjuhla Helsingin Narinkkatorilla 8. - 9.9. Rautakirja järjestää tapahtuman yhdessä lukuisten yhteistyökumppaniensa kanssa.

Lisätietoja:


Lisbeth Kuitunen, suunnittelu- ja viestintäpäällikkö, Rautakirja, puh. 0400 377 652
R-kioskit: Sari Martikainen, kotimaan myyntijohtaja, kioskikauppa, puh. 0400 682 701
Kaupan palvelut ja Lehtipiste: Ulla Noreila, tuoteryhmäpäällikkö, Lehtipiste, puh. 040 570 7678

Sanoma Trade on kahdeksassa maassa toimivan kaupan erikoisosaaja, joka palvelee asiakkaitaan 210 miljoonassa vuosittaisessa myyntitilanteessa kioskeissa, kirjakaupoissa ja elokuvateattereissa. Sen vahvuus perustuu asiakkaiden tarpeiden syvälliseen ymmärtämiseen ja vahvoihin konsepteihin. Sanoma Traden kaupan palvelut -liiketoimintayksikkö (aiemmin lehtijakelu) on vahva linkki kustantajien ja vähittäiskauppiaiden välillä. Yhtymän tunnetuimmat brändit ovat R-kioski, Lehtipiste, Suomalainen Kirjakauppa ja Finnkino. Sanoma Trade kuuluu Sanoma-konserniin, joka on yli 20 maassa monipuolisesti toimiva vahva eurooppalainen mediakonserni.