Vuosi 2008 oli WSOY:n 130-vuotisjuhlavuosi. Viime vuonna tuli myös kuluneeksi sata vuotta Mika Waltarin syntymästä. Vuoden mittaan tapahtuikin paljon.

Jo vuoden alku enteili vilkasta kirjavuotta, vaikka kevät on kirja-alalla perinteisesti melko rauhallinen pääsesongin painottuessa isänpäivään ja jouluun. WSOY:ssä keväälle on kuitenkin aktiivisesti pyritty saamaan mielenkiintoista, myös kotimaista tuotantoa, ja viime kevät oli hyvä esimerkki onnistumisesta: Sofi Oksasen Puhdistus ja Arne Nevanlinnan Marie kiehtoivat ja kiehtovat lukijoita edelleen.

Menestystä eri palkintokategorioissa

"Vuosi oli niin kirjallisesti kuin taloudellisestikin onnistunut. Erityisenä ilon aiheena oli kotimaisen kaunokirjallisuuden menestys monine palkintoehdokkuuksineen ja palkintoineen", kertoo WSOY:n markkinointiviestintäpäällikkö Mari Männistö.

"Sofi Oksasen Finlandia-voittajakirjasta Puhdistus tuli Kari Hotakaisen Juoksuhaudantien veroinen – ellei suurempikin – suomalaisia yhdistävä lukukokemus", Männistö jatkaa.

Viron lähihistoriaa käsittelevä Puhdistus ilmestyi kevättalvella ja myi jo ennen Finlandia-palkitsemistaan noin 20 000 kappaletta. Kirjan käännösoikeudet on myyty jo 17 maahan. Romaani avaa Viron vaiettua lähihistoriaa yhden suvun naisten kokemusten kautta. Teos syntyi näytelmäksi, mutta sen muodonmuutos käsikirjoituksesta romaaniksi onnistui yli odotusten.

Kirjan myyntiluvut puhuvat omaa kieltään: Puhdistus on myynyt tähän mennessä jo yli 100 000 kappaletta. Oksasen teoksesta tulikin kaikkien aikojen myydyin Finlandia-palkittu kirja sen ylittäessä Kari Hotakaisen Juoksuhaudantien myyntiluvut. Hotakaisen Finlandia-kirja myi ilmestymisvuonnaan 2002 noin 70 000 kappaletta.

WSOY:n tietokirjakustantamisen hyvä vuosi kruunattiin Tieto-Finlandialla, jonka sai Marjo T. Nurminen teoksellaan Tiedon tyttäret. Oppineita eurooppalaisia naisia antiikista valistukseen. Tieto-Finlandia, kuten Finlandia-palkintokin, ovat arvoltaan 30 000 euroa.

Vuoden muita onnistujia

"Myös käännöskirjallisuudessa vuodelle 2008 osui menestysteoksia. Nuorten suosikin Stephenie Meyerin Houkutus (Twilight) -sarjan menestys oli taattu – ja voittokulku vain jatkuu. Sarjan kolmea ensimmäistä kirjaa on tähän mennessä myyty yhteensä jo reilut 57 000 kappaletta, neljäs ilmestyy syksyllä", Männistö kertoo. WSOY:n kustantama Twilight-saaga, jossa yhdistellään romantiikkaa ja fantasiaa, on maailmanmenestys, josta veikataan Harry Potterin kaltaista onnistujaa. Sarjan ensimmäisestä osasta tehty elokuva sai ensi-iltansa Finnkinon teattereissa 2.1.2009.

Jari Tervon taiturimainen Troikka sai paitsi lukijoita myös runsaasti mediahuomiota, ja nousi reippaasti Tervon kaikkien aikojen myydyimmäksi teokseksi. Myös Ilkka Remes jatkoi entiseen tapaansa myyntilistojen kärjessä. Monen kirjojen ystävän kesäloman puolestaan pelasti Ruotsin palkitun dekkarikuninkaan, Stieg Larssonin alkukesästä ilmestynyt Pilvilinna joka romahti, joka takasi kansainvälisesti ylistetylle trilogialle myynnillisen läpimurron myös Suomessa. Trilogian ensimmäinen osa, Miehet jotka vihaavat naisia, nähdään valkokankaalla 27.3. elokuvan saadessa odotetun pohjoismaisen ensi-iltansa.

WSOY:n Foreign Rights -osastolla oli niin ikään hyvä vuosi. Foreign Rights välittää kotimaisen kirjallisuuden oikeuksia ulkomaille ja sai vuoden mittaan aikaan ennätysmäärän sopimuksia. Viime vuonna tehtiin myös ensimmäinen todellinen myyntimatka Moskovaan. Tämän lisäksi Aasian markkinan merkitys WSOY:lle kasvoi. WSOY onkin ollut ensimmäinen suomalainen kustantamo, joka on myynyt oikeuksia Kiinaan.

"Kaiken kaikkiaan vuosi 2008 tulee piirtymään WSOY:n historiaan yhtenä kaikkien aikojen menestyksekkäimpänä vuotena. WSOY:n 130. juhlavuoden loistoa kirkasti hienosti Mika Waltarin 100. juhlavuoden tuotanto Panu Rajalan Unio Mystica -elämäkerralla täydennettynä. Näyttää siltä, että taantumasta huolimatta, tai juuri sen takia ihmiset viihtyvät edelleen henkisempien asioiden – kirjojen – äärellä", Männistö pohtii.

WSOY on osa Sanoma Learning & Literature -liiketoimintaryhmää.