Welho on ryhtynyt jakamaan kolmiulotteista televisiokuvaa testilähetyksenä verkkoonsa. Tulevaisuuden televisiota voi käydä fiilistelemässä Sanomatalon Welho Storessa, johon 3DTV-testisignaali tulee Welhon verkon kautta tavallisten kaapelikanavien tapaan.

3D-televisiognaalien esitykseen ja jakeluun tarvittava kansainvälinen standardointityö on käynnissä. 3D-televisiokuvan katseluun on kehitetty useita eri tekniikoita, jotka edellyttävät yleensä erityisten 3D-silmälasien käyttöä. Katseluun tarvitaan myös 3DTV-tekniikkaa tukeva televisiovastaanotin. Nyt tarjottava Welhon testilähetys antaa mielikuvan 3D-televisiokuvan katselusta muutamien vuosien päästä, kun kuvaa katsellaan autostereoskooppisena, ilman 3D-laseja. Welho on tiettävästi ensimmäinen kaapelioperaattori maailmassa, joka lähettää verkossaan autostereoskooppista kuvaa.

Welho on uudistanut palvelualustaansa ja kuituverkkoaan määrätietoisesti, minkä ansiosta verkko on valmis erilaisille suurta kapasiteettia vaativille palveluille, kuten 3DTV-lähetyksille. Welhon 3D-televisiokuvan jakelun kehitystyö ei jää testeihin. Tavoitteena on ryhtyä tarjoamaan kaupallisia 3DTV-lähetyksiä jo ensi vuoden aikana.

"Welhon verkkoon liittyneet kodit ovat aina olleet etuasemassa uusien palvelujen suhteen, sillä näemme yhtenä tehtävänämme tuoda asiakkaillemme kaiken sen uuden ja kiinnostavan, mitä televisio voi tarjota. Koska olemme panostaneet merkittävästi verkkomme suorituskykyyn, voimme tuoda nopeasti tarjolle kiehtovia palveluita ja tuotteita, joita alan tekninen kehitys mahdollistaa. Olimme ensimmäisten joukossa liikkeellä myös digitaalisten HDTV-palvelujen tehdessä tuloaan, ja nyt olemme valmiina jälleen uuteen mullistukseen television kehityksessä", kertoo Welhon liiketoimintajohtaja Johan Flykt.

Welhon 3DTV-demon yhteistyökumppaneita ovat kotimaiset Teleste Oy ja Stereoscape Oy. Teleste on toteuttanut tekniikan, jolla 3D-kanava välitetään Welhon lähetysyksiköstä koko verkkoon, ja Stereoscape on koonnut ja osittain toteuttanut 3D-sisällön.

"Tavoitteenamme on tuoda uutuudet mahdollisimman varhaisessa vaiheessa myös omien asiakkaidemme kokeiltavaksi ja samalla hyödyntää asiakkailta saatavaa palautetta palvelumme kehittämisessä", sanoo Welhon tekninen johtaja Kari Ruopsa.

Ensimmäiset 3DTV-lähetykset tulevat todennäköisesti olemaan kansainvälisiä urheilutapahtumia ja konsertteja. Huikea 3D:nä tuotettu suurelokuva Avatar saa ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa tämän viikon perjantaina.

"Meillä on jakelutekniikka jo valmiina, joten jos sisältöpalvelujen kehitys etenee toivomassamme tahdissa, asiakkaamme voivat katsoa tämän kaltaisia ohjelmia kotitelevisioistaan 3D:nä heti ensimmäisten joukossa", Ruopsa kertoo.

Welho on Suomen suurin kaapelitelevisio-operaattori ja merkittävä laajakaistapalvelujen tarjoaja. Welho on osa Sanoma Entertainmentia, Sanoma-konsernin sähköisen viestinnän liiketoimintaryhmää.