Elokuvateattereiden herkkumyymälät ovat olennainen osa Finnkinon viihtyvyyttä ja palvelua. Konseptikehityksen ansiosta niiden liikevaihto on kasvanut viisinkertaiseksi 10 vuodessa ja keskiostos 3,5 kertaiseksi.

Finnkinolla on Suomessa 15 elokuvateatteria 11 paikkakunnalla. Ensimmäinen herkkumyymälä teatterin yhteyteen avattiin Porin Promenadikeskuksessa vuonna 2006. Nykyään herkkumyymälä on olennainen osa Finnkinon monisaliteattereiden palvelukonseptia Suomessa.

Myyntipäällikkö Petri Laine on johtanut herkkumyymälöiden konseptikehitystä Finnkinossa viimeiset 10 vuotta.

"Ideoita on haettu muun muassa Yhdysvalloista ja Pohjoismaista. Aluksi kehitimme pääasiassa tuotevalikoimaa, kampanjoita ja tarjouksia. Nyt kehitystyö painottuu myymälätilojen suunnitteluun uudesta näkökulmasta. Myynnin kasvua haetaan toiminnallisuuden ja viihtyvyyden parantamisesta", Laine kertoo.

Vuodesta 2004 lähtien Finnkinolla on ollut kumppanina Inexterior New Store Europe, jonka kanssa myymäläkonseptia on kehitetty tiiviissä yhteistyössä. Myyntitilojen suunnittelu perustuu ostokontekstianalyysiin, jossa tutkitaan muun muassa asiakkaiden toiveita ja ostokäyttäytymistä.

"Myymälä on suunniteltu siten, että asiakaskierto olisi pitkä ja sujuva. Asiakaskohtaamispolku ja tuotejärjestys on mietitty huolella. Palvelun pitää pysyä joustavana ja nopeana, sillä lyhyiden ruuhkahuippujen aikana palvellaan massoittain ihmisiä", Laine selvittää.

Tuotevalikoimaa laajennettu

Nykyään herkkumyymälät tarjoavat perinteisten makeisten ja popcornien lisäksi erilaisia snacktuotteita, kuten sipsejä, kahvia ja makeita leivonnaisia.

"Myymälään on tuotu myös jäätelöbaari ja kahvio. Keväällä uudistettu Helsingin Kinopalatsi on neljäs teatterimme, jossa myydään irtojäätelöä ja pehmistä. Varsinainen uusi aluevaltaus ovat pikaruoat. Asiakkaat ovat ottaneet tuotteet hyvin vastaan, ja alku vaikuttaa erittäin lupaavalta", Petri Laine kertoo tyytyväisenä.

Uusin askel konseptikehityksessä on TV-näyttöjen käyttö. Sähköiset menu-taulut esittelevät herkkumyymälän tuotteita näyttävästi ja opastavat asiakkaita valinnoissa.

"Alkuinvestointi on toki tuntuva, mutta järjestelmä säästää itsensä nopeasti. Säästämme melkoisesti mainosmateriaalin painatuskustannuksissa, ja aikaisemmin täytyi jatkuvasti huolehtia julisteiden tuotannosta, toimituksista ja paikalleen asentamisesta. Nyt kaikki tulee kuntoon muutamalla näppäilyllä", Laine kehuu.

Herkkumaailma-konsepti on tarkoitus laajentaa myös vanhempiin Finnkinon teattereihin. Helmikuussa 2010 uudistetaan Tampereen Plevnan herkkumyymälä.

Finnkino kuuluu Sanoma-konsernin Sanoma Trade -liiketoimintaryhmään.