Operaatio Maa on Nelonen Median hyväntekeväisyysprojekti, jonka tarkoituksena on välittää tietoa ilmastonmuutoksesta sekä kerätä rahaa kolmeen eri ympäristökohteeseen, joilla pyritään vaikuttamaan ilmastonmuutosta hillitsevästi. Kerätyt varat kanavoidaan kohteisiin WWF Suomen kautta. Hyväntekeväisyysprojekti koostuu 6-osaisesta tv-sarjasta, keräyssivusto Operaatiomaa.fi:stä ja ohjelmasarjan taustasivustosta.

Tv-kanava Nelosella 11.11. alkava Operaatio Maa -ohjelmasarja pyrkii kertomaan selkokielellä ilmastomuutokseen vaikuttavista tekijöistä. Ohjelmassa kolme tunnetuista henkilöistä koottua tiimiä lähtee taisteluun ilmastonmuutosta vastaan: Duudsoneiden Jukka ja Jarppi, 69eyes Jyrki ja Jussi sekä Erja Häkkinen ja Martti Syrjä perehtyvät heille annettuihin ilmastohankkeisiin eri puolilta planeettaa selvittäen, minkälaista apua paikalle tarvitaan.

Yksi kolmesta kohteesta on Nepal, jonka vuoristossa metsien paljaaksihakkuu on suuri ongelma. Asukkaat käyttävät puuta lämmitykseen ja ruuan valmistukseen nopeammin kuin metsä uudistuu. Duudsoneiden Jukan ja Jarpin tavoitteena onkin rakennuttaa paikallisten asukkaiden käyttöön mahdollisimman monta WWF:n kehittämää biokaasu-uunia. Metsien säästämisen lisäksi biokaasu-uunit tuottavat huomattavasti vähemmän päästöjä ilmakehään kuin puun polttaminen.

Madagaskarin kohteessa Erja Häkkinen ja Martti Syrjä keräävät varoja Ivovon kylän tuulivoimalan rakentamiseksi. Tuulivoima tarjoaa paikallisille asukkaille vakaan ja edullisen energiamuodon, joka vähentää hiilipäästöjä ilmakehään.

Kolmas operaatiokohde on Itämeri, jonka rehevöitymisen yksi syy ovat maatalouden lannoitepäästöt. Lannoitepäästöjen vähentämiseksi 69eyesin Jyrkin ja Jussin tavoitteena on perustaa Itämeren rannoille kosteikkoja, jotka sitovat itseensä lannoitteet ennen kuin ne pääsevät mereen

Operaatio Maa -keräys ja lisätietoja ohjelmasta netissä

Kampanjan keräyssivustolla Operaatiomaa.fi:ssä voi ostamalla itselleen palan virtuaalimaapalloa lahjoittaa haluamansa summan johonkin operaation WWF-kohteista. Samalla osallistuja saa oman tervehdyksensä näkyviin maapalloon ja voi myös haastaa muita mukaan ilmastotalkoisiin.

Nelonen.fi/operaatiomaa-sivustolla puolestaan on tietoa ohjelmasarjan tiimeistä, heidän taustaryhmistään, keräyskohteista ja yhteistyökumppaneista. Sarjan yhteistyökumppaneina WWF Suomen lisäksi ovat mm. British Councilin kolmevuotinen Challenge Europe -projekti ja sen nuoret suomalaiset vaikuttajat, ilmastolähettiläät. Myös HS.fi -sivusto on mukana Operaatio Maassa: sivuston hiilijalanjälkilaskuri aukeaa marraskuun alkupuolella.

Nelonen Media on osa Sanoma-konsernin sähköisen viestinnän liiketoimintaryhmää Sanoma Entertainmentiä.