Sanoma-konsernin (1.10. saakka SanomaWSOY) lakiasioista vastaavaksi johtajaksi, konsernitoimintojen johtoryhmän jäseneksi sekä Sanoman hallituksen sihteeriksi on 1.8. alkaen nimitetyn Merja Karhapään vastuulle konsernin lakiasioista vastaavana johtajana kuuluvat lakiasiat, erityisesti konsernitasolla koordinoitavat aineettomat oikeudet (IPR), kilpailuoikeusasiat sekä yritysjärjestelyihin ja digitaalisen median sääntelyyn liittyvät lakiasiat.

"Digitalisoituminen muuttaa merkittävästi myös yritysjuristin työtä ja digitalisoitumiseen liittyvä lainsäädäntö tuo mukanaan uusia mielenkiintoisia kysymyksiä linkittämiseen, tietosuojaan, ohjelmistopatentteihin yms. liittyen", Karhapää listaa. Siinä missä digitalisoituminen on muuttanut konsernin toimintaympäristöä viime vuosina, on Sanomaa eniten sisältäpäin mullistanut voima Karhapään mukaan ollut kansainvälistyminen. "Kansainvälistyminen muuttaa toimintatapoja sekä tuo mukanaan monilla markkinoilla toimimiseen liittyvää rikkautta. Erilaisten kulttuurien ymmärtäminen on loputon, mutta ihana haaste", Karhapää pohtii. Karhapää itse on työskennellyt Britanniassa sekä tutustunut työuransa aikana läheisesti myös tanskalaiseen ja hollantilaiseen yrityskulttuuriin.

Juristi ei toimi tyhjiössä

Ihmisistä ja mediatoimialasta innostuva Karhapää iloitsee yritysjuridiikan monipuolisuudesta. "Tätä työtä ei voi tehdä tyhjiössä, vaan olemme jatkuvassa ja läheisessä yhteydessä konserninliiketoimintoihin, strategiatyöskentelyyn, talouteen sekä henkilöstöhallintoon", hän listaa. "Aineeton omaisuus sekä siihen liittyvät IPR:t, suojausstrategiat ja työkalut ovat myös mediakonsernille erittäin keskeisiä kysymyksiä."

Yhteistyö eri puolilla konsernia työskentelevien laki-ihmisten kesken on tiivistä. "Tapaamme säännöllisesti ja kartoitamme hyödyllisiä yhteistyömahdollisuuksia sekä jaamme kokemuksia ja osaamista. Meillä on loistava kansainvälinen juristitiimi. Parhaiden käytäntöjen jakaminen on tärkeä osa toimintaamme ja sen kehittämistä", Karhapää kuvaa.

Sanoma-konsernin vahvuutena Merja Karhapää näkee vahvan arvopohjan ja toiminnan monimuotoisuuden. "Tämä konserni kulkee vakaasti eteenpäin. Konsernin sisällä ymmärretään mediaa laajasti, kiitos multimediaportfoliomme."

Vapaa-ajalla irti aikatauluista

Merja Karhapään kiinnostus oikeustieteeseen heräsi vaihto-oppilasvuonna USA:ssa. "Koulussa opiskelin ainetta nimeltä 'U.S. Government'. Kiinnostuin oikeustieteestä ja hain opiskelemaan Helsingin yliopistoon", Karhapää kertoo. Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva kahden teini-ikäisen pojan äiti asuu nykyisin perheineen Espoossa. Vapaa-aikanaan Merja Karhapää pyrkii tekemään kaikkea mahdollisimman aikatauluttamatonta. "Perhe, ystävät ja hyvinvointi ovat minulle tärkeitä asioita ja auttavat hahmottamaan asioita yritysmaailmassakin uudella tapaa, out of the box", hän kertoo.