Tämänvuotisen Tieto-Finlandia -palkinnon on saanut Peter von Baghin lumoavalla teoksellaan Sininen laulu. Itsenäisen Suomen taiteiden tarina.


"Hyvän tietokirjan tunnistaa helposti. Sen tunnistaa siitä, että sitä on lähes mahdotonta heittää pois. Sillä miten kukaan järkevä ihminen voisi heittää pois tai haaskata oikeaa ja todellista tietoa?", aloitti tietokirjadiktaattorina toiminut Aamulehden vastaava päätoimittaja Matti Apunen puheensa palkinnonjakotilaisuudessa 11.12. Helsingissä.

Perusteluissaan Apunen jatkaa: "Tyylillisesti hyvä tietokirjailija on kuin hyvä rakastaja. Hän ei hosu eikä höpötä, vaan etenee määrätietoisesti kohti asian ydintä. Hän ei ole suorituskeskeinen, vaan pysähtyy poimimaan merkitseviä yksityiskohtia. Ja ennen kaikkea hän ymmärtää, että hänen tehtävänsä on palvella selkeyttä.

"Sinisen laulun merkittävin ominaisuus on se, että se ei puhu kohteestaan kuin aikansa eläneestä esineestä, joka 'varmaankin merkitsi jotain aikansa ihmisille'. Sinisen laulun viehättävä ominaisuus on se, että sen kuvaamat kirjat, näytelmät, maalaukset, veistokset, elokuvat, musiikki ja ihmiset ovat vahvasti läsnä, vuosikymmenestä riippumatta." Apunen perustelee valintaansa.

Professori Peter von Bagh sanoi omassa kiitospuheessaan että palkinto kuuluu kaikille niille 140 kirjaan äänensä antaneelle sekä upealle toimituskunnalle. Monitasoisessa puheessaan hän palasi lapsuuteensa Ouluun, loihti tarinan kuinka ohikiitävänä hetkenä kadun varressa hän ohitti toisen oululaisen Finlandia-palkitun kirjailija/taiteilija Hannu Väisäsen. Fiktio ja fakta sekoittuivat jälleen hiuksen hienolla tavalla. "Samoin kuin Sinisessä laulussa kohtaavat henkilöt, jotka eivät todellisuudessa ole koskaan kohdanneet", von Bagh valottaa.

Suomen Kirjasäätiön vuosittain myöntämän Tieto-Finlandia-palkinnon arvo on 26 000 euroa. Palkinto perustettiin vuonna 1989. Lisää aiheesta WSOY:n verkkosivuilta.

WSOY on osa SanomaWSOY:n oppimateriaalien ja kirjallisuuden kustantamiseen keskittyvää SanomaWSOY Education and Books -liiketomintaryhmää.