Juuri joulun alla, 23.12., Finnkinon elokuvateattereissa saa ensi-iltansa C. S. Lewisin Narnia-kirjoihin perustuva elokuva Velho ja Leijona. Finnkinolla on kuitenkin ehtinyt tapahtua paljon kaikenlaista ennen kun elokuva on valmis esitettäväksi yleisölle.

Narnian tarinan tie elokuvateatteriin

Narnian tarina alkaa, kun Pevensien sisarukset Lucy, Edmund, Susan ja Peter joutuvat sodan aikana evakkoon vanhan professorisetänsä taloon. Lapset huomaavat sattumalta vaatekaapin olevan sisäänkäynti salaperäiseen Narniaan. Narniassa lapset kohtaavat mm. puhuvia eläimiä, kääpiöitä, ja fauneja, jotka Valkea velho on taikonut ikuiseen talveen. Lumous murtuu, jos neljä ihmislasta nousee linnan valtaistuimille. Sitä velho ei tietenkään halua. Apunaan jalo hallitsija, Aslan-leijona, lapset aloittavat taistelun Narnian herruudesta velhoa vastaan...

- Finnkinolla kuultiin ensimmäisen kerran Narnian tarinoiden elokuvaversioista kesällä 2003 elokuva-alan messuilla Amsterdamissa. Noin vuotta ennen elokuvan suunniteltua ensi-iltaa, eli joulun alla 2004, elokuvan ensi-ilta-aikataulu Suomen osalta alkoi hahmottua, markkinointipäällikkö Kaj Itämäki Finnkinolta kertoo.

Finnkinolla elokuvaa esiteltiin ensimmäisen kerran elokuussa 2005 järjestetyssä Back to school -tapahtumassa. Samaan aikaan valmistui myös elokuvaa varten tehdyt markkinointimateriaalit: julisteet ja trailerit, joista molemmista tehtiin useita eri versioita. - Ensimmäiset mainokset ovat yleensä ns. teasereita, kiinnostuksen herättäjiä, ja vasta myöhemmin lanseerataan elokuvan sisällöstä enemmän kertovat lopulliset markkinointimateriaalit, Itämäki sanoo.

Perhe-elokuvien joulu

Velho ja Leijona elokuva saa ensi-iltansa jouluaaton aattona, 23.12. - Viime vuosien aikana meillä on jo muodostunut tavaksi tuoda joulun pyhiksi koko perheelle sopiva elokuva, Itämäki kertoo.

Narniasta odotetaan Itämäen mukaan samanlaista menestystarinaa kuin Harry Potter ja Taru Sormusten Herrasta -elokuvat ovat tähän mennessä olleet. Esikuviensa tavoin myös Narnian tarina on jatkokertomus, ja jatko-osia on todennäköisesti odotettavissa jo lähivuosille.

Narniassa ennätysainesta

Elokuva lopulliset esitysajat lyödään lukkoon noin 2-3 viikkoa ennen ensi-iltaa. - Esimerkiksi Narnian kohdalla näytösajat yritetään suunnitella mahdollisimman monipuolisiksi, jotta näytöksiä olisi tarjolla lähes kaikkiin kellonaikoihin, Itämäki kertoo. Ensi-iltaviikkojen jälkeen esitysajat hiljalleen vähenevät. Itämäki kuitenkin uskoo, että Velho ja Leijona -elokuvaa esitetään pitkälle kevääseen, isoimmissa kaupungeissa jopa kesään saakka.

Työ Finnkinossa ei suinkaan lopu elokuvan ensi-iltaan. Elokuvan tultua teatteriin alkaa kävijämäärien seuranta ja raportointi. - Joulun ensi-iltojen kävijöitä seurataan ja raportoidaan päivittäin. Raportointi on tärkeä osa elokuvateollisuutta, sillä koko maailman tuloksia kerätään yhteen mahdollisimman pian, Itämäki kertoo.

Narnia sai maailmanensi-iltansa 9.12., ja joulukuun alun maailmanlaajuiset katsojaluvut näyttävät erinomaisilta. Elokuvan ensi-iltatulos oli joulukuussa Amerikan markkinoille lanseerattujen elokuvien toiseksi paras kautta aikain - vain Taru Sormusten Herrasta: Kuninkaan Paluu -elokuva on yltänyt parempaan. Itämäki uskoo vahvasti elokuvan menestykseen myös Suomessa.